Στο «γράφε – σβήνε» το οικονομικό επιτελείο για τα μέτρα της ΔΕΘ καθώς οι τιμές της ενέργειας θυμίζουν κινούμενη άμμο και εν αναμονή των στοιχείων για την ανάπτυξη του β’ τριμήνου του έτους – Αυξάνει τον πονοκέφαλο για την Ευρώπη ο νέος «στραγγαλισμός» της από τον Πούτιν – Ελπίδες για επιπλέον δημοσιονομικά περιθώρια γεννά η στροφή 180 μοιρών της Κομισιόν που εξετάζει ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου
Μπορεί ο χρόνος να μετρά ήδη αντίστροφα για την οριστικοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνει το «καλάθι» του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά το ακριβές του περιεχόμενο παραμένει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, καθώς εξαρτάται από τις τιμές της ενέργειας που θα καθορίσουν το κονδύλι το οποίο θα διατεθεί εντέλει για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ως απόλυτη προτεραιότητα, καταδεικνύοντας τα περιθώρια που υπάρχουν για άλλες παρεμβάσεις.
Οι εκβιασμοί της Μόσχας με «όπλο» το φυσικό αέριο
Ενδεικτικό της «σπαζοκεφαλιάς» που οδηγεί σε ένα διαρκές «γράψε – σβήσε» είναι πως την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανάσαιναν προσωρινά με την κατά 6% περίπου πτώση της τιμής του φυσικού αερίου μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για δραστική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας και επιτάχυνση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έσφιγγε κι άλλο τη «θηλιά» της Ευρώπης μέσω της Gazprom, που ανακοίνωσε παράταση της διακοπής λειτουργίας του Nord Stream 1 και πλήρη διακοπή στις παραδόσεις στη γαλλική Engie από αύριο, για να οδηγήσει αναμενόμενα σε νέα εκτόξευση των τιμών ενώ καταγράφουν ήδη +1000%.
Το τοπίο μοιάζει με κινούμενη άμμο. Συνεπώς, το έργο του οικονομικού επιτελείου και η προτεραιοποίηση των μέτρων από τον Πρωθυπουργό, καθίστανται ακόμα πιο πολύπλοκα. Το κόστος επανυπολογίζεται σχεδόν καθημερινά, ενώ είναι εμφανές ότι απαιτούνται εφεδρείες ως απάντηση στον δύσκολο χειμώνα και τα σχέδια Πούτιν για πρόκληση αστάθειας και κοινωνικής αναταραχής στην Ε.Ε. Εξ ού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα θα είναι «μετρημένα», εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια αλλά όχι καταργώντας τα.
Τα «κλειδωμένα» μέτρα και οι αβεβαιότητες
Το βέβαιο είναι ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα μείνει από την επέκταση των παρεμβάσεων γα την ενέργεια θα αξιοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα με έμφαση στους πιο ευάλωτους, τη μεσαία τάξη και τους νέους. Στα «κλειδωμένα» μέτρα κατά πληροφορίες περιλαμβάνονται μια ενισχυμένη επιταγή ακρίβειας (πιθανότατα τα Χριστούγεννα) για ευάλωτα νοικοκυριά και χαμηλοσυνταξιούχους, διευρυμένο σε ποσό και δικαιούχους επίδομα θέρμανσης (αυτή είναι η πρόθεση) και τα αναδρομικά των συνταξιούχων που είχαν προσφύγει έως 31/7/2020 και δικαιώθηκαν από το ΣτΕ για περικοπές σε επικουρικές και δώρα. Εξέχουσα θέση στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού θα κατέχει το πρόγραμμα για φτηνή στέγη σε νέα ζευγάρια με επιδοτήσεις ενοικίου, χορήγηση επιδοτούμενων δανείων για την αγορά ή την επισκευή κατοικίας και προγράμματα «rent to own».
Οριστικές θεωρούνται επίσης οι νέες φοροελαφρύνσεις από το 2023 όπως: η αύξηση των συντάξεων κατ’ εκτίμηση κατά 6% με 6,5%, η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού την προσεχή Άνοιξη που μπορεί να τον επαναφέρει στα 751 ευρώ και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.
Στα μέτρα που τελούν υπό εξέταση και παραμένει ερωτηματικό αν θα βγουν από τη «φαρέτρα» του Κυριάκου Μητσοτάκη ανήκουν ένα Fuel Pass 3 για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου και ξεχωριστό επίδομα για περίπου 700.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
Ανάχωμα για την κοινωνία αλλά όχι δημοσιονομικός εκτροχιασμός
«Κουμπαρά» για την υλοποίηση των μέτρων θ’ αποτελέσουν τα έσοδα από τη θετική πορεία των εξαγωγών και των επενδύσεων, οι αυξημένες καταθέσεις και η εξαιρετική πορεία του τουρισμού. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να λειτουργήσουν μεν ως αποτελεσματικό ανάχωμα στην ακρίβεια που πλήττει τους πολίτες χωρίς όμως να διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και να ναρκοθετηθούν – όπως είπε ο Πρωθυπουργός – οι εθνικές αναγκαιότητες, καθώς αυτό θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές οι οποίες ήδη πιέζουν τα ομόλογα της γειτονικής Ιταλίας κι ενώ εκκρεμεί ο στόχος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Την επόμενη εβδομάδα η οριστικοποίηση των μέτρων
Το οικονομικό επιτελείο πάντως έχει επεξεργαστεί και ποσοτικοποιήσει όλα τα πιθανά σενάρια. Η οριστικοποίηση των μέτρων αναμένεται την επόμενη εβδομάδα μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ οι τελικές πινελιές θα μπουν στις 7 Σεπτεμβρίου, οπότε και η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει το ύψος του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο του έτους, δίνοντας μια πιο ασφαλή εκτίμηση για το πώς κλείνει η χρονιά και τι δημοσιονομικός χώρος υπάρχει. Το βέβαιο είναι ότι το «καλάθι» του Πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει και εκπλήξεις που κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό.
Ελπίδες από την αφύπνιση της Ευρώπης
Η κυβέρνηση πάντως στρέφει με ενδιαφέρον το βλέμμα της στην Ευρώπη, καθώς η έστω και καθυστερημένη αφύπνισή της μπροστά στον ενεργειακό εφιάλτη που προοιωνίζονται τα στοιχεία για το χειμώνα, γεννά ελπίδες ότι μπορεί να προχωρήσει γρήγορα μία δραστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας βάζοντας φρένο στο ξέφρενο ράλι των τιμών. Μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, την οποία ο Πρωθυπουργός προτείνει εδώ και 7 μήνες με αιχμή το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση των τιμών του από εκείνες της ηλεκτρικής ενέργειας, που τώρα εξετάζει σοβαρά η Κομισιόν στο πλαίσιο του διπλού πακέτου επείγουσας παρέμβασης και πιο μακροπρόθεσμης.
Η στροφή 180 μοιρών που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλάζοντας ρότα στο «δυσκίνητο υπερωκεάνιο» μπορεί να απελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο για άλλες παρεμβάσεις στήριξης των κοινωνιών. Ιδίως αν το πλαφόν συνοδευτεί από ένα Ταμείο ενίσχυσης των εθνικών οικονομιών για την υλοποίηση μέτρων στήριξης, τότε ο χώρος που θα αποδεσμευτεί θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Κυβερνητικός παράγοντας πάντως τόνιζε στο Reader πως σε κάθε περίπτωση η ταχύτητα είναι μείζονος σημασίας, καταδεικνύοντας την ανάγκη οι αποφάσεις να ληφθούν εντός του έτους, ώστε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο να έχει αποδεσμευτεί δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον μέτρα και παράλληλα να διευκολυνθεί η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ που έχει η Ελλάδα για το 2023.
Πηγή: reader.gr