Live η ομιλία του προέδρου της εμπόλεμης Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ολομέλεια της ελληνικής Βουλής.
Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία που θα δώσει-μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου έρχεται μία μέρα μετά την απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να κηρύξει 12 μέλη ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών ως πρόσωπα “personae non gratae” στην Ελλάδα.
Βάσει ανακοίνωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ ενημερώθηκε σχετικά για το θέμα από τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα.
Ποια κόμματα θα απέχουν
Στην ομιλία του Ουκρανού προέδρου δεν θα παραστεί το ΚΚΕ, σύμφωνα με το οποίο “η καταδίκη της απαράδεκτης εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, και ταυτόχρονα η αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε στήριξη στον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι. Και η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει τέτοια ακριβώς χαρακτηριστικά, καθότι και ο Ζελένσκι είναι μέρος του προβλήματος, επικεφαλής μιας αντιδραστικής κυβέρνησης, που έχει συνταχθεί με το στρατόπεδο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που ευθύνεται και αυτό για τον πόλεμο και τα δεινά του λαού της Ουκρανίας”.
Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση, που θα απουσιάσει, ανέφερε ότι “η απόφαση του πρωθυπουργού για την πρόσκληση – διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο, συνιστά παραβίαση του κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος στο άρθρο 62Α περιγράφει με σαφήνεια τη διαδικασία πρόσκλησης ενός αρχηγού κράτους”.
Το ΜέΡΑ25 θα εκπροσωπηθεί συμβολικά διά εκπροσώπου του, κάνοντας λόγο για διαδικασία που μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε χώρο μονολόγου και όχι διαλόγου. «Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει πάντα να είναι χώρος διαλόγου. Ο σεβασμός του Κοινοβουλίου απαιτούσε, κατ’ ελάχιστον, να δοθεί η δυνατότητα στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για μια ολιγόλεπτη αντιφώνηση – μια μικρή επιμήκυνση της διαδικασίας που, όμως, θα απέτρεπε την ανεπίτρεπτη μετατροπή του Κοινοβουλίου σε χώρο διαγγελμάτων. Εάν ο Πρόεδρος Ζελένσκι δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις αντιφωνήσεις σε πραγματικό χρόνο, θα μπορούσε η Βουλή να αναλάβει την ευθύνη να του τις διαβιβάσει», αναφέρεται στη σχετική επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο της Βουλής.