Για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, τα κέρδη της Ελλάδας και την αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικά με την πανδημία, όσο και τις τουρκικές προκλήσεις, τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου.
Για ικανοποίηση όσον αφορά στην πορεία των εμβολιασμών και την αντιμετώπιση της πανδημίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της τοποθέτησής του σημειώνοντας πως υπάρχουν τα αποθέματα έτσι ώστε όποιος επιθυμεί να μπορεί να εμβολιαστεί όσο σύντομα επιθυμεί.
Στην συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως συζητήθηκε και το ζήτημα της μετάλλαξης «Δέλτα» τονίζοντας πως η εκτίμηση είναι πως θα είναι η επικρατούσα έως τέλος Αυγούστου. Τόνισε δε πως πρέπει όλοι να εμβολιαστούν απευθύνοντας έκκληση στους μεγαλύτερους σε ηλικία καλώντας όποιον επιθυμεί να δει τα στοιχεία από τα νοσοκομεία λέγοντας πως ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που νοσηλεύονται.
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τα της οικονομίας τονίζοντας πως το ελληνικό σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης κάνοντας λόγο για πιθανότητα να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις ακόμα και τον Σεπτέμβριο.
Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως τα συμπεράσματα της Συνόδου ανταποκρίνονται πλήρως στις ελληνικές θέσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις προϋποθέσεις προκειμένου η Ελλάδα να συναινεί στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης προς την Τουρκία λέγοντας πως η πρώτη είναι να μην εργαλειοποιείται το μεταναστευτικό δίνοντας το παράδειγμα των περιπτώσεων που οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί αμετάκλητα και θα έπρεπε η Τουρκία να δεχθεί να παραλάβει αυτούς τους ανθρώπους.
Δεν νοείται λύση στο Κυπριακό, έξω από το πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λέγοντας πως πρόκειται για πάγια θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν πρόκειται να λάβει άλλη εντολή.
Για τη μετάλλαξη Δέλτα, είπε: «Στα σύνορα κάνουμε επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους για να είμαστε σίγουροι για όσους επισκέπτονται την πατρίδα μας. Σήμερα έχουμε τη μετάλλαξη Δέλτα, μετά κάποια άλλη., Μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε, είναι οι εμβολιασμοί. Η μετάλλαξη Δέλτα αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό, αυτό το λένε οι ειδικοί. Δεν μας φοβίζει ιδιαίτερα».
Σχετικά με την Τουρκία, είπε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πνεύμα καλής θέλησης στο μεταναστευτικό. Πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο πεδίο έχουμε κοινά συμφέροντα. Υπάρχει συνολικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση. Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία. Υπενθυμίζω πως ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο, όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Για εμάς επίσης είναι απαράβατη γραμμή να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα».
«Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ακόμη ότι «Με επιμονή δική μου και του Μάριο Ντράγκι το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις».
Για τους εμβολιασμούς, είπε: «Είναι απολύτως εφικτός ο στόχος για τους εμβολιασμούς. Εξαρτάται από εμάς. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ιδεολογικά αρνητές και διαφωνώ κάθετα μαζί τους, αλλά δεν είναι πολλοί. Δεν είναι κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά να περιμένουν κάποιοι να εμβολιαστούν άλλοι πρώτα και να το κάνουν μετά. Έχουμε επιλογές σε εμβόλια».
Πηγή: thestival.gr