Ο Πρωθυπουργός πολύ σύντομα θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Κοντά στο Πάσχα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας χθες βραδυ στο Mega.
«Ο Πρωθυπουργός πολύ σύντομα θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του. Είχαμε πει ότι οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη και δεν νομίζω ότι αυτός ο σχεδιασμός θα ξεφύγει από αυτό το χρονοδιάγραμμα. Πολύ σύντομα θα έχουμε και πιο συγκεκριμένες ειδήσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Το σημαντικό δεν είναι οι ημερομηνίες, αλλά να αναδειχθούν τα διλήμματα, τα διακυβεύματα, η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα και όλα αυτά που και πριν, αλλά και τώρα -μετά την τραγωδία των Τεμπών- αναδεικνύονται ακόμα πιο επιτακτικά. Κοντά στο Πάσχα θα υπάρχουν ανακοινώσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών
«Εξελίσσεται στα μάτια μας η προσπάθεια της Αντιπολίτευσης και του κ. Τσίπρα προσωπικά -δεν είναι η πρώτη φορά- να μετατρέψει τον πόνο σε θέαμα. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το έργο της τηλεδιοίκησης δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε όλοι. Διαφωνούμε στο ποια ήταν η πορεία υλοποίησης του έργου, αλλά όλα αυτά με τα έγγραφα που έρχονται στο φως θα ξεδιαλυθούν, δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία. Τα πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής είναι οι καλύτεροι μάρτυρες για το τι λειτουργούσε και τι όχι. Ποτέ δεν είπαμε ότι η τηλεδιοίκηση λειτουργεί σε όλο το μήκος του σιδηροδρόμου. Αυτό είναι κάτι που βρίσκεται στην εργαλειοθήκη του κ. Τσίπρα για να κάνει την αντιπολίτευση όπως θεωρεί ότι πρέπει να την κάνει πάνω σε αυτήν την τραγωδία.
Αυτό που είπαμε -και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση- είναι ότι στο Σταθμαρχείο της Λάρισας υπάρχει τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στο οποίο μπορεί να γίνει αυτόματη χάραξη, να μπορείς πάνω στον πίνακα να χαράσσεις αυτόματα τη γραμμή, να παρακολουθείς την πορεία του τρένου, να μπορείς να βλέπεις αν πάνω στην ίδια γραμμή κινείται ένα τρένο στην αντίθετη κατεύθυνση. Ο σταθμάρχης μπορούσε να κάνει μέρος της τηλεδιοίκησης σε αυτόν τον πίνακα, να χαράξει αυτόματα την πορεία του τρένου για να μην πάει σε λάθος γραμμή, να την παρακολουθήσει για 5,5 χιλιόμετρα και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να είχε αποτραπεί η σύγκρουση. Αυτό είχε γίνει μέχρι και μια ώρα πριν το δυστύχημα, είχε γίνει τρεις τέσσερις φορές στην προηγούμενη βάρδια. Επιβεβαιώνεται αυτό από όλες τις πλευρές.
Ο κ. Τσίπρας αντί να συνοδεύεται σήμερα από έναν άνθρωπο που λείπει καμιά 12ετία λόγω σύνταξης από τον ΟΣΕ και νομίζω είναι από την Ξάνθη, θα μπορούσε να συνοδεύεται από κάποιο τοπικό σταθμάρχη στη Λάρισα. Θα μπορούσε να τον πάρει από το χέρι να πάει στο σταθμαρχείο και να το δει. Αφού έκανε τον κόπο και τη μέρα που συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή για να καταθέσει ο καθένας την αλήθεια του πήρε τις κάμερες για να κάνει αυτό το σόου, ενώ θα μπορούσε να πάει και δύο βήματα παραπέρα. Ένα πράγμα είναι να αναδεικνύεται η πραγματικότητα και η αλήθεια και ο καθένας να προσπαθεί να την τεκμηριώσει, ένα άλλο πράγμα είναι να γίνεται μια χυδαία προπαγάνδα πάνω στον ανθρώπινο πόνο με ψέματα, να χρησιμοποιείς ένα ντεκόρ για να υποστηρίξεις τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτά που έχει το σκηνικό, το οποίο έχεις στήσει πίσω σου.
Ζητήσαμε συγγνώμη γιατί η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας. Δεν είπαμε και δεν θα πούμε στιγμή ότι όλα τα κάναμε τέλεια, ότι φταίνε μόνο οι προηγούμενοι, ότι οι παθογένειες, οι οποίες γέννησαν την τραγωδία των Τεμπών δεν αφορούν και εμάς. Δεν τρέξαμε πιο γρήγορα, δεν προλάβαμε να υλοποιήσουμε το έργο, δεν τα βάλαμε με μια σειρά συμπτώματα του βαθέος Κράτους, που έφερε στην επιφάνεια η τραγωδία των Τεμπών. Έχουμε και εμείς τη δική μας ευθύνη.
Για την ελληνική κοινωνία έχει σημασία να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη, να εντοπιστούν τα βασικά αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, να εκσυγχρονίσουμε και να συγκροτήσουμε τους σιδηροδρόμους. Η δουλειά μας είναι συλλογική και αυτήν την ώρα όλη μας η ενέργεια είναι στο πώς θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτής της μεγάλης τραγωδίας, για να μη ξανασυμβεί κάτι ανάλογο, να μη μείνει καμία σκιά και να μάθουμε όλη την αλήθεια.
Για να είναι ασφαλείς οι πολίτες υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες. Εκεί που δεν υπήρχε το σύστημα τηλεδιοίκησης πλήρως ανεπτυγμένο, υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες από τον κανονισμό του ΟΣΕ, υπήρχε ο πίνακας που θα έπρεπε να εφαρμοστούν συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία δεν ακολουθήθηκαν. Όταν ακολουθούνταν αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες οι πολίτες ήταν ασφαλείς.
Στο Σταθμαρχείο της Λάρισας υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες. Για παράδειγμα, στο κομμάτι της Λάρισας δεν είναι αλήθεια ότι δεν το βλέπαμε το τρένο επειδή δεν υπήρχε ολοκληρωμένο το κομμάτι της τηλεδιοίκησης. Υπήρχε ο πίνακας. Από το Πλατύ μέχρι τον Προμαχώνα υπάρχει σύστημα τηλεδιοίκησης, από την Κάτω Τιθορέα μέχρι το Δομοκό υπάρχει σύστημα τηλεδιοίκησης. Στα κομμάτια του δικτύου που δεν υπάρχει σύστημα τηλεδιοίκησης, δεν είναι όλα στην τύχη. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλιστικές οι οποίες δεν τηρήθηκαν και σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής αναλύθηκαν και αναδείχθηκαν.
Για το δυστύχημα υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων. Είναι μία αλληλουχία τραγικών ανθρώπινων σφαλμάτων που αναδεικνύονται μέσα από τη δημοσιογραφική και τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι και οι χρόνιες καθυστερήσεις και αδράνειες σε έναν βραχίονα του Κράτους όπως ο ΟΣΕ, ο οποίος είχε χρόνια δομικά προβλήματα. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες προσωπικές που έχουν αναδειχθεί και από τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αποδοθούν. Υπάρχει αλληλουχία ανθρώπινων λαθών που έγινε εκείνο το βράδυ. Υπάρχουν θέματα που αφορούν την καθυστέρηση της υλοποίησης του δικτύου, υπάρχουν ζητήματα οργάνωσης μέσα στη διοίκηση, στο προσωπικό, στον τρόπο συμπεριφοράς των εργαζομένων στον ΟΣΕ.
Αυτό είναι που έχει σημασία όταν λέμε «καμία συγκάλυψη» είναι να μην μείνουμε στην απόδοση των ευθυνών γενικά και περιγραφικά, αλλά να έχουν μία δίκαιη δίκη όσοι αποδειχθεί ότι είχαν ευθύνες. Ο κόσμος θέλει απονομή δικαιοσύνης και κυρίως να θεραπεύσουμε και εκείνες τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία για να μην την ξαναζήσουμε. Ο θάνατος 57 ανθρώπων είναι μία τραγωδία, ένα σοκ το οποίο ποτέ κανείς μας δεν θα ξεπεράσει και χρέος όσων είμαστε στη δημόσια ζωή είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας με ειλικρίνεια για να μην το ξαναζήσουμε. Αυτός είναι ο στόχος και ο προσανατολισμός μας.
Τα αίτια που γέννησαν την τραγωδία των Τεμπών δεν γεννήθηκαν χθες. Είπαμε για τις ανθρώπινες ευθύνες, για μία σειρά από πράγματα που έρχονται από μακριά. Είναι η Ελλάδα που αλλάζει απέναντι σε νησίδες αντίδρασης που αντιστέκονται και αυτή είναι μια μάχη κατεξοχήν πολιτική. Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα, που γίνονται ακόμα πιο επιτακτικά μετά την τραγωδία των Τεμπών. Ποιος μπορεί να οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό του Κράτους, στην αναγέννηση που χρειάζεται η Ελλάδα απέναντι και σε αυτές τις νησίδες που αντιστέκονται. Και αυτό είναι κατεξοχήν πολιτικό».
Πηγή: imerisia.gr