“Ο νόμος είναι στην ουσία δύο νόμοι, γιατί αυτό που ονομάζεται “νόμος Παρασκευόπουλου” ήταν οι αποσυμφορητικές διατάξεις μιας ευρύτερης νομοθεσίας, που είχε και ενσωμάτωση οδηγίας και άλλα θέματα. Είναι δύο νόμοι, γιατί ο νόμος είχε ετήσια διάρκεια και προβλεπόταν ρητά στον νόμο ότι αφορά όσους απολύονται από τη θέσπισή του μέχρι έναν χρόνο μετά. Οπότε όταν είχε λήξει στα μέσα του 2016 ο νόμος που ψηφίστηκε το 2015, ανανεώθηκε, και ο δεύτερος νόμος που ψηφίστηκε επίσης με την ευθύνη μου στη θητεία μου, έληξε το καλοκαίρι περίπου του 2017, δηλαδή 28 Αυγούστου. Το έχω μάθει απ΄έξω! Βεβαίως, αποσυμφορητικοί νόμοι υπήρχαν και προηγουμένως με άλλα χαρακτηριστικά. Αλλά αυτός ο νόμος με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που είχε έληξε το καλοκαίρι του 2017″ δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.
“Με τον τρόπο του ο κ. Ρωμανός δεν είπε συγγνώμη. Έκανε αναπαραγωγή των ψευδών. Είπαν ότι βγήκαν 12.000 εγκληματίες έξω με τον νόμο Παρασκευόπουλου, πιθανώς ο αριθμός να είναι σωστός. Δηλαδή, κάθε χρόνο από τη φυλακή βγαίνουν 5.000 με 7.000 άνθρωποι. Επομένως, για δύο χρόνια τα 12.000 άτομα που απολύθηκαν είναι φυσιολογικό, κανονικό. Τόσοι βγαίνουν κάθε χρόνο, αλλά το εμφανίζει ο κ. Ρωμανός σαν να βγήκαν άνθρωποι, οι οποίοι αλλιώς δεν θα έβγαιναν. Είναι κοινώς γνωστό ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου δεν αφορούσε στα ισόβια, αφορούσε μόνο σε πρόσκαιρες ποινές. Δηλαδή ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς θα έβγαιναν. Βγήκαν κάπως νωρίτερα, αυτό συνέβαινε και με τους προηγούμενους αποσυμφορητικούς νόμους, αν θέλουμε μια μικρή διαφορά στον χρόνο εξόδου, πρέπει να κάνουμε σύγκριση με τον προηγούμενο νόμο. Οι διαφορές δεν μπορούν να οδηγήσουν αιτιολογικά σε γνώμη αύξησης της εγκληματικότητας γιατί όσο περισσότερο μένει στη φυλακή ένας άνθρωπος, τόσο πιο πολύ αποκόπτεται από την οικογένεια, την αγορά κτλ και είναι πιο πιθανόν να υποτροπιάσει. Αυτό έχει αποδειχθεί και με έρευνες. Άρα, η τοποθέτηση του κ. Ρωμανού είναι αναπαραγωγή μιας ψευδούς θέσης ότι ο νόμος αυτός έβγαλε εγκληματίες έξω που δεν θα έβγαιναν” τόνισε.
“Η δικαιοσύνη συνδέεται με την αναλογικότητα της ποινής, βαρύ έγκλημα, βαριά ποινή – ελαφρύ έγκλημα, ελαφριά ποινή. Αλλά, εδώ το χαρακτηριστικό είναι ότι ένα πλήγμα κατά της πρόληψης της εγκληματικότητας, δεν το προκαλεί τόσο ο ίδιος ο νόμος, όσο αυτή η προπαγάνδα που έχει αναπτυχθεί. Σκεφτείτε το εξής, διαρκώς διαβάζει ο κόσμος ότι όσοι μπαίνουν ισόβια βγαίνουν στα 18, στα 20 κτλ. Αυτό δεν είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η έξοδος μετά από κάποιο όριο πραγματικής έκτισης της ποινής είναι δυνητική με δικαστική κρίση και βούλευμα. Αυτό σημαίνει ότι όντως κάποιοι βγαίνουν και ότι κάποιοι άλλοι μένουν για όλη τους τη ζωή και πεθαίνουν στη φυλακή” σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Πηγή: thestival.gr