Πλεύρης: «Έχω μετανιώσει για θέσεις και απόψεις μου στο παρελθόν»

«Έχω μετανιώσει για θέσεις και απόψεις που έχω εκφράσει στο παρελθόν, επισημαίνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μιλώντας στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη τονίζει πως «κάποιοι, που ενδεχομένως έχουν μια άποψη για εμένα στηριζόμενοι και σε δικές μου δηλώσεις, αλλά κυρίως σε ένα στερεότυπο του επωνύμου το οποίο φέρω, θα υποχρεωθούν να αναθεωρήσουν όχι γιατί θα έχει αλλάξει κάτι, αλλά γιατί θα μου έχει δοθεί η δυνατότητα να υλοποιήσω τις πολιτικές, τις οποίες πιστεύω και που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο».

«Περιμένουμε νέο κύμα της πανδημία μέσα στον χειμώνα»

Ο υπουργός Υγείας αποκαλύπτοντας μέρος από τις πολιτικές αυτές, οι οποίες μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι κανείς ασθενής με COVID δεν θα μείνει αβοήθητος και προαναγγέλλει ότι εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο «να μπουν για πρώτη φορά στη μάχη της πανδημίας και ιδιωτικά νοσοκομεία εάν χρειαστεί, με νοσηλεία covid περιστατικών». Ο ίδιος μιλά για νέο κύμα της πανδημία μέσα στο χειμώνα, αλλά και για τη νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό, η οποία «θα έχει θετικά στοιχεία για τη ζωή που ξανά κερδίζουμε» αλλά και τη σκληρή πραγματικότητα κάποιου που μπαίνει στη ΜΕΘ. «Η στιγμή που ξαφνικά σου λένε ότι διασωληνώνεσαι, ενώ πριν μια δυο ώρες αισθανόσουν ότι είσαι μια χαρά, δεν αξίζει σε κανέναν να τη ζήσει» λέει, αναφερόμενος και στη δική του περιπέτεια υγείας.

«Δεν θα κρυφτώ πίσω από τους επιστήμονες»

Στόχος μας είναι να παραμείνει ανοιχτή η κοινωνία, αλλά βλέπετε ότι «ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει να βγει η μάσκα από όλους τους χώρους, όπως γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους» επισημάνει και υπογραμμίζει πως «η πανδημία δεν έχει τελειώσει». Επίσης, τονίζει ότι δεν είναι υπουργός που θα κρυφτεί πίσω από τους επιστήμονες. «Οι αποφάσεις στο τέλος της ημέρας έχουν την υπογραφή του υπουργού και της κυβέρνησης. Αν φθάσουμε σε ένα σημείο να μας εισηγηθούν διαφορετικά πράγματα από τη φιλοσοφία που ακολουθούμε, προφανώς τότε θα τα συζητήσουμε», εξηγεί.

«Δεν αλλάζει ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ως προς τους παρόχους»

Ο υπουργός Υγειάς αναφέρει, επίσης, πως οι αλλαγές που σχεδιάζει στον ΕΟΠΥΥ θα ψηφιστούν εντός του έτους, ώστε το δεύτερο εξάμηνο του 2022 να είναι σε πλήρη λειτουργία το νέο μοντέλο του οργανισμού. «Ο ασφαλισμένος δεν θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω χρήματα, αντιθέτως θα έχει πολύ περισσότερες ποιοτικές υπηρεσίες. Γινόμαστε πλέον ο ασφαλιστικός φορέας των ασφαλισμένων κι όχι των παρόχων. Η ενίσχυση του προϋπολογισμού ως προς τους ιδιώτες παρόχους θα παραμείνει  στα ίδια νούμερα όπως και τα προηγούμενα έτη», επισημαίνει ο κ. Πλεύρης.

«Με sms για προληπτικές εξετάσεις σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές»

Όπως παραδέχεται, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγειάς έμεινε πίσω, λόγω πανδημίας, και αυτό ήταν κάτι που επισήμαναν οι θεσμοί στη χθεσινή τους συνάντηση, αλλά αποκαλύπτει ότι θα συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει στους ΤΟΜΥ. «Θα ξεκινήσουμε πρόγραμμα πρόληψης του πληθυσμού για βασικά νοσήματα. Ο πολίτης θα δέχεται sms με υπενθύμιση για προληπτικές εξετάσεις» λέει για το πρόγραμμα πρόληψης. Προσθέτει ότι με αυτό το sms «θα δίνεται η δυνατότητα παραπομπής του σε συγκεκριμένη δομή, δημόσια ή ιδιωτική, προκειμένου να κάνει την αντίστοιχη εξέταση».

«Οι ασθενείς θα παίρνουν το καλύτερο δυνατό φάρμακο που χρειάζονται»

Τέλος, αναφερόμενος στην φαρμακευτική πολιτική, ο υπουργός Υγείας τονίζει πως μέχρι να έρθουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα ακριβά φάρμακα, «θα ζητάμε και φύλλα κατανάλωσης αντιστοίχων φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή ένωση για να δούμε ότι βρισκόμαστε πάνω κάτω στη ίδια κατανάλωση με χώρες υψηλού επιπέδου, όσον αφορά στη φαρμακευτική κάλυψη, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία».

Ο ίδιος καταλήγει, όσον αφορά το φάρμακο, πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι κόφτες για την υπερσυνταγογράφηση και τη δυνατότητα που έχουν ορισμένοι γιατροί να συνταγογραφούν τις ακριβότερες θεραπείες ενώ υπάρχουν εναλλακτικές φθηνότερες θεραπείες. Εμείς θέλουμε, οι ασθενείς να παίρνουν το καλύτερο δυνατό φάρμακο που-βάσει ενδείξεων- πρέπει να το πάρουν. Και οι ασθενείς που μπορούν να λάβουν ένα άλλο φάρμακο που έχει την ίδια θεραπευτική αξία, να λάβουν αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial