Σκέρτσος: Να το σκεφτούν πολύ καλά όσοι δεν εμβολιαστούν

Συνέντευξη στο TheTOC παραχώρησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, περιγράφοντας το τοπίο στην κοινωνία και την οικονομία στην μετα-πανδημική Ελλάδα. Εκτός από την αισιοδοξία του για την εκτίναξη της οικονομίας, με τη βοήθεια και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης, σκιαγραφεί και τα μέτρα που θα ληφθούν για να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο, από τους επίμονους αντιεμβολιαστές.

Η δέσμευσή του είναι ότι “δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ξανά lockdown”, έτσι τουλάχιστον όπως το γνωρίσαμε τον χειμώνα του 2021. Αλλά φυσικά θα υπάρχουν παρεμβάσεις, όποτε το απαιτεί η επιδημιολογική εικόνα. Στοχευμένες δηλαδή υγειονομικές παρεμβάσεις, σε περιοχές και ομάδες πληθυσμού. Κρατήστε το “ομάδες πληθυσμού”.

Γιατί προφανώς θα υπάρχουν μέτρα σημειώνει, μέτρα κυρίως για τους μη εμβολιασμένους, αφού η επιμονή τους στην άρνηση να εμβολιαστούν, δεν είναι θέμα προσωπικής επιλογής και δικαιώματος, προσθέτει, αλλά θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων.

Ο Ακης Σκέρτσος- μιλώντας στο TheTOC- κάνει αρχικά σαφές, ότι από το φθινόπωρο, μαζί με την καμπάνια ώστε να εμβολιαστούν δια της πειθούς όλοι οι υγειονομικοί- επιμένει ιδιαίτερα στην πειθώ- θα υπάρχουν και μέτρα πλέον για να προστατευθεί το σύστημα Υγείας, οι συνεπείς υγειονομικοί και οι ασθενείς. Ειδικά στα γηροκομεία και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και στα νοσοκομεία, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, το σενάριο θέλει να μην επιτρέπεται πλέον να έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς, αν και ο ίδιος ο κ. Σκέρτσος δεν αποκαλύπτει για την ώρα τα σχέδια της κυβέρνησης.

Αλλά δεν είναι η μόνη παρέμβαση. Θα υπάρχουν μέτρα, σημειώνει ο Ακης Σκέρτσος, για τους μη εμβολιασμένους, κυρίως όσον αφορά την ψυχαγωγία. Ισως δεν θα υπάρχουν απαγορεύσεις αλλά θα υπάρχουν “δυσκολίες”. Οροι και προϋποθέσεις σίγουρα, αφήνει να εννοηθεί, που δεν θα υπάρχουν για τους εμβολιασμένους. Πώς το είχε πει ο Πρωθυπουργός; Ποιος μπορεί να απαγορεύσει σε έναν εστιάτορα να δέχεται στον εσωτερικό χώρο του εστιατορίου του, μόνο εμβολιασμένους;

Ο Ακης Σκέτσος το διατυπώνει διαφορετικά. Οπως λέει, “θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά όσοι δεν εμβολιάζονται, διότι θα στερούνται χαρές της ζωής. Τόσο απλό”.

Ο Ακης Σκέρτσος περιγράφει το πώς χειρίστηκε η κυβέρνηση την πανδημία, χαρακτηρίζει τις επιδόσεις της Ελλάδας πολύ καλές, πολύ καλύτερες από άλλες πιο πλούσιες και οργανωμένες χώρες της Ευρώπης, με πο σύγχρονα συστήματα υγείας, και όπως λέει, χάρη στις πολιτικές της κυβέρνησης σώθηκαν ζωές. Αυτός δεν είναι και ο κρίσιμος δείκτης; Δεν διστάζει να δεχθεί ότι ο χειρισμός του εμβολίου της AstraZeneca ήταν ατυχής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ερώτηση για τον Παύλο Πολάκη και τη δήλωσή του ότι δεν θα εμβολιαστεί, έως ότου πειστεί για την ασφάλεια των εμβολίων, ο υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, λέει στο TheTOC ότι πρόκειται περί τρομακτικής δήλωσης και προσθέτει:

“Και πραγματικά εγώ αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε αν ήταν σε αυτή τη θέση και πώς ο ίδιος, ως επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, θα υλοποιούσε ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Εχοντας ο ίδιος αμφιβολίες, αν θα πρέπει να εμβολιαστεί. Είναι τρομακτικό και μόνο στη σκέψη ότι έχει αυτές τις αμφιβολίες για τον εμβολιασμό, ως γιατρός ο ίδιος και ως πρώην υπουργός Υγείας.”

Οσο για την περίφημη στήριξη που λέει ο Αλέξης Τσίπρας ότι προσέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας σημειώνει:

“Θυμίζω τη στάση που κράτησε στις πορείες θυμίζω το ποσό υπονομεύτηκε η εμβολιαστική εκστρατεία, θυμίζω το πόσο υπονομεύονται ακόμα και σήμερα τα self test που είναι ένα εργαλείο που μας έχει βοηθήσει να απελευθερωθούμε από τα δεσμά των περιοριστικών μέτρων του τελευταίου lockdown. Σε πολλές κρίσιμες επιλογές διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, η αντιπολίτευση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Και λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό.”

Αναλυτικά η συνέντευξη του Άκη Σκέρτσου:

Ερ: Κύριε Σκέρτσο καλησπέρα. Αφού καθυστερήσαμε να κάνουμε τη συνέντευξη γιατί ήσασταν με σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, νομίζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε και να μας αποκαλύψετε, ποιο ήταν το αντικείμενο της συνάντησης και αν υπήρξαν αποφάσεις.

Απ: Καθυστερήσαμε γιατί σήμερα ήταν μία πολύ σημαντική ημέρα, είχαμε την επίσκεψη της Προέδρου της Κομισιόν, της κ. Φον Ντερ Λάϊεν, η οποία ήρθε να ανακοινώσει την έγκριση του κολεγίου των επιτρόπων, το πράσινο φως δόθηκε, για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του εθνικού μας σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Το σχέδιό μας όπως γνωρίζετε, λέγεται Ελλάδα 2.0 και είναι μία ένεση που θα μετασχηματίσει την οικονομία, την κοινωνία, το κράτος, την εκπαίδευση, θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα να γίνει πιο παραγωγική, πιο δημιουργική, πιο καινοτόμα, θα προσφέρει νέες δεξιότητες στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, στους νέους, θα δώσει κίνητρα στις νέες οικογένειες να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, να στηρίξουν τα παιδιά, να στηρίξουν τις φιλοδοξίες τους στους χώρους του επαγγέλματος όπου δραστηριοποιούνται. Είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, η Ελλάδα είναι η τρίτη φορά που βλέπει να εγκρίνεται το σχέδιό της από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το κολέγιο των επιτρόπων και στη συνέχεια και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τον Ιούλιο θα ξεκινήσει πλέον για εκταμίευση.

Άρα μέσα από όλο αυτό το σοκ, το ασύμμετρο σοκ της πανδημίας και των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε ως χώρες στην Ευρώπη, ως οικονομία, βλέπουμε ότι ταυτόχρονα υπάρχουν τα αντανακλαστικά από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει σε νέες γενναίες πολιτικές που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, σε εργαλεία που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ερ: Ολα αυτά είναι ένα πάρα πολύ ωραίο και αισιόδοξο σενάριο για την μετά covid εποχή, προς το παρών παλεύουμε ακόμη με την πανδημία και είναι και φαντάζομαι και ένα ερωτηματικό, για το κατά πόσον θα μπορέσουν να υλοποιηθούν όλα αυτά, προϋπόθεση είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.. Υποθέτω όμως ότι μέσα στο καλοκαίρι πλησιάζουμε, αν δεν φτάνουμε το τείχος ανοσίας. Η είμαι πολύ αισιόδοξος.

Απ: Εως το τέλος Ιουνίου υπολογίζουμε ότι το 50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας θα είχε κάνει τουλάχιστον μία δόση, είμαστε επομένως όντως σε καλό δρόμο και μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μία ραγδαία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Αρα πλέον ο εμβολιασμός του πληθυσμού έχει αρχίσει και φέρνει σημαντικά αποτελέσματα, μαζί φυσικά με το συστηματικό και μαζικό τεστινγκ που πραγματοποιεί η χώρα μας σε πολύ μεγάλη κλίμακα, χάρη στους στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ αλλά και στα self test τα οποία χρησιμοποιούμε εδώ και 2 με 2,5 μήνες.

Είμαστε σε μία φάση που ναι, μπορώ να πω ότι επιστρέφουμε σε μία σχετική κανονικότητα, φυσικά το 2021 θα είναι μία χρονιά μετάβασης προς την ολική κανονικότητα, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να λέμε ότι κάποια μέτρα θα συνεχίσουν να υφίστανται, παρεμβάσεις Δημόσιας Υγείας θα συνεχίσουν να γίνονται όπου υπάρχει πρόβλημα. Παρακολουθούμε πολύ στενά τον επιδημιολογικό χάρτη σε όλη τη χώρα, έχουμε εβδομαδιαίες ανανεώσεις και παρεμβάσεις όπου χρειάζεται.

Ερ: Ποιά μέτρα μπορεί να συνεχίσουν να υπάρχουν ακόμη και αφού φτάσουμε στο περίφημο τείχος ανοσίας;

Απ: Μέτρα μπορεί να συνεχίσουν να υπάρχουν για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, για τον πληθυσμό της χώρας δεν θα υπάρξουν μέτρα από δω και πέρα. Τουλάχιστον με τη μορφή που τα ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα.

Ερ: Να υποθέσουμε δηλαδή ότι το φθινόπωρο βγάζουμε και τις μάσκες;

Απ: Τις μάσκες από τους εξωτερικούς χώρους θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα τις βγάλουμε και νωρίτερα, αλλά θα μας το πούνε οι ειδικοί. Αυτό έχει να κάνει με το ποσοστό της ανοσίας στον πληθυσμό. Υπάρχουν πολλά μέτρα τα οποία θα αφαιρεθούν πια μόνιμα από την καθημερινότητά μας, ήδη βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες να επιστρέφουν πολλές δραστηριότητες πια σε λειτουργία εκ νέου. Και από κει πέρα σίγουρα το φθινόπωρο δεν θα μπορέσει κανένας να ισχυριστεί ότι θα έχουμε τέτοιου είδους μέτρα που θα περιστέλουν την οικονομική και την κοινωνική δραστηριότητα, όπως τα ζήσαμε τον περασμένο χρόνο.

Ερ: Δηλαδή μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τέρμα, δεν θα έχουμε ποτέ ξανά lockdown

Απ: Lockdown έτσι όπως το γνωρίσαμε δεν θα έχουμε, θα έχουμε πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις κυρίως σε περιοχές και σε ομάδες πληθυσμού που μπορεί να μην έχουν αποκτήσει ανοσία.

Ερ: Επανέρχομαι στην προηγούμενη ερώτηση λοιπόν, τι κάνουμε με αυτούς που αρνούνται μέχρι τέλους να εμβολιαστούν. Σας θυμίζω την εκτίμηση- είμαι βέβαιος ότι την ξέρετε- πολλών ειδικών και γιατρών επιδημιολογικών, ότι άμα παραμείνει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ανεμβολιαστο, υπάρχει πάντα κίνδυνος για το τείχος ανοσίας, γιατί θα υπάρξουν νέες μεταλλάξεις που μπορεί να αμφισβητήσουν και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Τι κάνουμε με τους ανθρώπους που δεν εμβολιάζονται;

Απ: Το μήνυμα νομίζω πρέπει να είναι ενιαίο, σαφές, κατανοητό, χωρίς υπεροψία

Ερ: Δεν αναφέρομαι ειδικά στον κ. Πολάκη, γενικά μιλάω

Απ: Αναγνωρίζω ότι υπάρχει ένα μέρος της κοινωνίας που ακόμα μπορεί να έχει αμφιβολίες για τον εμβολιασμό, πρέπει να απευθυνθούμε σε αυτούς με πειθώ, με επιχειρήματα, βλέπουμε πλέον εδώ και πέντε-έξι μήνες που υλοποιείται η εμβολιαστική εκστρατεία- όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλο τον κόσμο- ότι έχει φέρει πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα, στο να μειωθούν τα κρούσματα, οι θάνατοι, όλη αυτή η επιβάρυνση στα συστήματα υγείας, με μηδενικές έως ελάχιστες παρενέργειες, αυτό πρέπει να το λέμε. Συνεπώς τα εμβόλια είναι ασφαλή…

Ερ: Πάντως συμφωνείτε ότι ο χειρισμός ειδικά όσον αφορά το εμβόλιο της Astrazeneca δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός, το λέω πολύ ευγενικά, θα μπορούσα να είμαι και πιο αυστηρός…

Απ: Ο χειρισμός όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν εξ αρχής ατυχής. Και ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από άλλες χώρες και δημιουργήθηκε ένα κλίμα δυσπιστίας απέναντι στο εμβόλιο, το οποίο είναι άδικο εν πολλοίς, διότι σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα είναι πάρα-πάρα πολύ μικρές οι πιθανότητες παρενεργειών. Φυσικά έχουν υπάρξει κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις παρενεργειών, το αναγνωρίζω αυτό, αλλά το συνολικό όφελος και από αυτό το εμβόλιο και συνολικά από τον εμβολιασμό, υπερβαίνει κατά πολύ τις παρενέργειες που παρατηρούνται…

Ερ: Επανερχόμεθα λοιπόν- κάνω συνέχεια παρεμβάσεις και σας καθυστερώ- τι κάνουμε με όσους αρνούνται; Τι κάνουμε με αυτό το κομμάτι του πληθυσμού που θα αρνηθεί μέχρι τέλους να εμβολιαστεί;

Απ:Εγώ πιστεύω πάρα πολύ στον θετικό λόγο, στον επεξηγηματικό λόγο, πρέπει να επιμείνουμε στο να αναδείξουμε τα οφέλη του εμβολιασμού, τις πολύ μικρές έως ανύπαρκτες παρενέργειες και να πάμε πλέον στοχευμένα. Δηλαδή αυτό που βλέπουμε πλέον, είναι ότι οι άνω των 60 ετών, έχει εμβολιαστεί το 75% του πληθυσμού και αυτό είναι το πιο ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού που κινδυνεύει από τον συγκεκριμένο ιό. Αρα πρέπει να πάμε και να εστιάσουμε τα μηνύματά μας στο υπόλοιπο 25%, σε ανθρώπους άνω των 60 ετών και να καταλάβουμε και εμείς γιατί φοβούνται. Τι είναι αυτό που προκαλεί αυτή την αμφιβολία στο να προχωρήσουν στον εμβολιασμό; Να εξηγήσουμε και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε πολλούς από τους προβληματισμένους ή ανθρώπους που έχουν ακόμα μία ανησυχία σε σχέση με το εμβόλιο. Δεν θα πετύχουμε ίσως το 100% και ίσως και να μην είναι και αναγκαίο.

Θα δούμε στην πορεία ποιο είναι τελικά το αναγκαίο ποσοστό ανοσίας στο συνολικό πληθυσμό της χώρας, για να πούμε αν ο ιός έχει σβήσει ή όχι. Διότι οι επιστήμονες μας λένε ότι είναι το 70 και 80%, μπορεί να είναι και λιγότερο. Θα το δούμε πώς ανταποκρίνονται τελικά οι κοινωνίες, οι πληθυσμοί, στον υψηλότερο βαθμό εμβολιασμού.

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή με την πρώτη δόση έχει εμβολιαστεί το 41- 42%, με τη δεύτερη δόση πλήρως εμβολιασμένο είναι ένα 30%, το ένα τρίτο της κοινωνίας έχει εμβολιαστεί. Άρα βλέπουμε μέσα από αυτά τα ποσοστά ότι ανταποκρίνεται πάρα πολύ καλά ο πληθυσμός και μειώνεται πολύ η κυκλοφορία του ιού, επιτρέποντας σε όλους εμας να ζούμε λίγο πιο ελεύθερα ή αρκετά πιο ελεύθερα από αυτό που γινόταν έως τώρα.

Ερ Το ξέρετε πολύ καλά πάντως ότι τα ποσοστά εμβολιασμού σε κρίσιμες ομάδες εργαζομένων είναι χαμηλά ή έστω χαμηλότερα του αναμενόμενου. Οτι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ή αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, που αρνείται ακόμη και σήμερα να εμβολιαστεί. Αποφύγατε να μου σχολιάσετε τον Πολάκη, αλλά είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί. Και θυμάμαι τη συζήτηση που ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες, ότι το φθινόπωρο θα συζητήσουμε στα σοβαρά, το να είναι υποχρεωτικά εμβολιασμένοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τις δομές ηλικιωμένων…

Απ: Κατ αρχάς δεν θέλω να αποφύγω κάτι. Η δήλωση του κ. Πολάκη είναι τρομακτική, αν σκεφτούμε ότι έχει υπάρξει αναπληρωτής Υπουργός Υγείας. Και πραγματικά εγώ αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε αν ήταν σε αυτή τη θέση και πώς ο ίδιος ως επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, θα υλοποιούσε ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Εχοντας ο ίδιος αμφιβολίες αν θα πρέπει να εμβολιαστεί. Είναι τρομακτικό και μόνο στη σκέψη ότι έχει αυτές τις αμφιβολίε για τον εμβολιασμό, ως γιατρός ο ίδιος και ως πρώην υπουργός Υγείας.

Από κει και πέρα ναι, δε ειδικές ομάδες του πληθυσμού πρέπει να είμαστε πολύ πιο αυστηροί γιατί ακριβώς δεν έχει να κάνει με το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματός μας ή της ελευθερίας μας, της ατομικής, έχει να κάνει με το ότι εργάζονται σε χώρους όπου οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τη ζωή και την υγεία των άλλων. Συνεπώς ναι, πρέπει να το δούμε. Ειδικά στα γηροκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και στα νοσοκομεία. Πώς από το φθινόπωρο θα θωρακίσουμε και την υγεία των εργαζομένων και των νοσηλευομένων.

Ερ: Φαντάζομαι ότι εφόσον γίνει αυτή η συζήτηση και παρθούν τέτοιες αποφάσεις, θα είναι δύσκολο να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, με δεδομένο ότι ένα 30% του Υγειονομικού προσωπικού, δεν έχει εμβολιαστεί και πιθανότατα δεν θα έχει αλλάξει κάτι στο τέλος του καλοκαιριού.

Απ: Δεν ισχύει αυτό, συγνώμη που σας διορθώνω, το υγειονομικό προσωπικό, στο 80% πλέον έχει εμβολιαστεί.

Ερ: Το διορθώνω, μιλάω για το προσωπικό που εργάζεται στα νοσοκομεία. Δεν μιλάω για τους γιατρούς, δεν μιλάω για τους νοσοκόμους, μιλάω για το υπόλοιπο προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί και είναι περίπου στο 30%. Αν δεν κάνω λάθος…

Απ: Οχι, συνολικά το προσωπικό που εργάζεται στα νοσοκομεία είναι στο 75 με 80% πλέον εμβολιασμένο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάμε και ακόμα καλύτερα.

Ερ; Φαντάζομαι ότι έτσι επιστρέφει και η συζήτηση περί προνομίων, διευκολύνσεων και απαγορεύσεων…

Απ: Είναι λάθος να μιλάμε για προνόμια, δεν μιλάμε για προνόμια είναι το αυτονόητο δικαίωμα κάποιου που εμβολιάζεται, που προστατεύει πλέον την υγεία του και τους γύρω του, να επιστρέφει στην κανονικότητα της ζωής του, στην καθημερινότητά του. Είναι μία επιστροφή στην κανονικότητα των δικαιωμάτων που στερηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια, τον προηγούμενο χρόνο, τους προηγούμενους μήνες. Άρα δεν είναι προνόμια, είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και πρέπει να δούμε, να καταλάβουν και όσοι δεν εμβολιάζονται, ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται κάποιους περιορισμούς που είναι δυσάρεστοι.

Ερ: Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι περιορισμοί, που δεν θα ισχύουν για τους εμβολιασμένους και θα παραμείνουν για τους ανεμβολίαστους

Απ: Οι περιορισμοί έχουν να κάνουν με αυτό που ονομάζουμε μη ουσιώδεις υπηρεσίες, non esssential services. Δηλαδή ουσιώδης υπηρεσία είναι το να μπορείς να πας στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσεις, να πάρεις τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Μη ουσιώδης υπηρεσία είναι η ψυχαγωγία. Το να έχεις περιορισμούς επειδή δεν έχεις εμβολιαστεί στο να διασκεδάσεις, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για την προσωπική ζωή του καθενός μας. Άρα να το σκεφτούν πολύ καλά όσοι δεν εμβολιάζονται, διότι θα στερούνται χαρές της ζωής. Τόσο απλό…

Ερ: Υποθέτω δεν μιλάμε για απαγόρευση, θα ήταν υπερβολικό. Μπορεί να υπάρξει απαγόρευση;

Απ: Για τους μη εμβολιασμένους θα υπάρχουν δυσκολίες, θα υπάρχουν δυσκολίες στο να χαρούν αυτά τα οποία χαίρονται όλοι οι υπόλοιποι εμβολιασμένοι.

Ερ: Υποθέτω μιλάμε για προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν σε τέτοιους δραστηριότητες. Θα πρέπει να κάνουν self test ή κάτι τέτοιο..

Απ: Θα το δούμε, δεν μπορώ να σας πω ακριβώς αυτή τη στιγμή ποιο είναι το πλαίσιο, γιατί είναι υπό επεξεργασία. Αλλά όπως σας είπα, αυτό πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι όσοι δεν εμβολιάζονται δεν θα έχουν τα ίδια αυτονόητα δικαιώματα που θα έχουμε όλοι οι υπόλοιποι, που μπορούν να επανενταχθούν στην κανονική λειτουργία της κοινωνίας, της οικονομίας, της αγοράς.

Ερ: Κάνοντας έναν απολογισμό όλης της διαχείρισης της πανδημίας- δεν ξέρω πόσους μήνες συμπληρώνουμε, σίγουρα παραπάνω από ένα χρόνο- τι νομίζετε ότι δεν πήγε καλά, πού δεν τα καταφέρατε;

Απ: Θεωρώ ότι η Ελλάδα, συγκρινόμενη με άλλες χώρες, τα πήγε καλά και πολύ καλύτερη από άλλες χώρες οι οποίες έχουν πολύ πιο εύρωστες οικονομίες, δημόσια οικονομικά, δυνατά συστήματα υγείας. Τα καταφέραμε μέσα από την ηγεσία που έδειξε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ειδικά, αναλαμβάνοντας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της διαχείρισης ο ίδιος στις πλάτες του. Καταφέραμε να γλιτώσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές και η Ελλάδα είναι κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο στην απώλεια ζωών. Και αυτό είναι κάτι πρέπει να το λέμε συνέχεια γιατί αυτός είναι ο πιο απόλυτος και κρίσιμος δείκτης. Πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Μιλάμε όμως για έναν πόλεμο, έναν υγειονομικό πόλεμο. Άρα απώλειες ζωών θα υπήρχαν ούτως η άλλως, γιατί ήταν πόλεμος και μάλιστα κράτησε και πάρα πολύ. Πολλούς μήνες, όχι ένας και δύο.

Γι αυτό και υπήρξαν στην πορεία και διάφορα- αν θέλετε- εκφυλιστικά φαινόμενα σε σχέση με την πειθαρχία, τη συμμόρφωση, που ήταν πραγματικά συγκινητική και πολύ μεγάλη, καθολική σχεδόν στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Στη συνέχεια όμως όταν παρατείνεις μέτρα Δημόσιας Υγείας που στερούν βασικές ελευθερίες, είναι δεδομένο ότι δεν θα συμμορφωθεί όλη η κοινωνία, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα συμμορφώθηκε. Και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό. Η Ελλάδα επομένως τα έχει πάει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, σε κρούσματα, σε θανάτους. Κατάφερε μέσα στην κρίση την πανδημική να βελτιώσει τις δομές υγείας. Εχουμε ένα πιο ισχυρό σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή χάρη στις παρεμβάσεις και τις πολιτικές που έγιναν στο Εθνικό μας σύστημα υγείας, έχουμε περισσότερο προσωπικό, έχουμε καλύτερα νοσοκομεία, πιο εξοπλισμένα νοσοκομεία.

Εχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης που παρουσιάστηκε σήμερα, που θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται, θα ψηφιοποιήσει ένα μεγάλο κομμάτι της Δημόσιας Υγείας και θα δώσει μεγάλη έμφαση στην Πρωτοβάθμια παροχή υγείας, που είναι ένα αδύναμο σημείο του δικού μας Εθνικού συστήματος.

Ερ: Τα κονδύλια για την Υγεία είναι μέσα στο πρώτο πακέτο (από το Ταμείο Ανάκαμψης) που θα έρθει στην Ελλάδ; Η είναι στο δεύτερο κύμα;

Απ: Τα κονδύλια αφορούν πολλές δράσεις, είναι ναι και η υγεία μέσα στο πρώτο πακέτο των εκταμιεύσεων. Από από κει πέρα θεωρώ πολύ σημαντικό κέρδος της διαχείρισης που έγινε, την ενδυνάμωση της κουλτούρας της πολιτικής προστασίας, προ αυτής της κυβέρνησης δεν ήταν παρά μία Γενική Γραμματεία χαμένη στο πουθενά της δημόσιας διοίκησης, ενώ παίζει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο.

Εχει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση κρίσεων, που αφορούν το κράτος, το φυσικό περιβάλλον, κινδύνους που γίνονται ολοένα και πιο έντονοι λόγω της κλιματικής αλλαγής. Εχουμε μία πολύ πιο ισχυρή πλέον δομή Πολιτικής Προστασίας, η οποία ενδυναμώθηκε το προηγούμενο διάστημα. Και από κει πέρα νομίζω ότι έγινε πάρα πολύ σημαντική δουλειά με τη στήριξη που δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης και από όλα τα παραγωγικά υπουργεία προς την Οικονομία, ώστε να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα δεν έχασε θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χάρη στη συγκεκριμένη πολιτικής υποστήριξης της απασχόλησης.

Ερ: Τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία θα τις δούμε όμως προσεχώς. Πόσες επιχειρήσεις θα αντέξουν και πόσες θα κλείσουν, θα το δούμε το 2022.

Απ:Θα έπρεπε να έχουμε δει ήδη πολύ άσχημα πράγματα και δεν τα βλέπουμε. Στην οικονομία δεν έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις στον αριθμό που θα περίμενε κανείς, δεν έχουν χαθεί θέσεις εργασίας και πλέον με τα εργαλεία χρηματοδότησης τα οποία προσφέρονται από την κυβέρνηση και που θα δοθούν και στη συνέχεια από το επόμενο ΕΣΠΑ- αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης- είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η Οικονομία όχι μόνο θα αντέξει, αλλά θα εκτιναχθεί.

Ερ: Να το ελπίσουμε. Τελευταία ερώτηση. Ο κ. Τσίπρας στη Βουλή δήλωσε ότι έβαλε πλάτη και στήριξε την κυβερνητική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Υποθέτω δεν θα συμφωνήσετε.

Απ: Θεωρώ ότι δεν έχει βάλει πλάτη. Δυστυχώς υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς ένα Υγειονομικό αντιμνημόνιο, με πολύ συγκεκριμένες πολιτικές και στάσεις που κράτησε κατά την προηγούμενη περίοδο. Θυμίζω τη στάση που κράτησε στις πορείες θυμίζω το ποσό υπονομεύτηκε η εμβολιαστική εκστρατεία, θυμίζω το πόσο υπονομεύονται ακόμα και σήμερα τα self test που είναι ένα εργαλείο που μας έχει βοηθήσει να απελευθερωθούμε από τα δεσμά των περιοριστικών μέτρων του τελευταίου lockdown. Σε πολλές κρίσιμες επιλογές διαχείρισης της Ελληνικής κρίσης, η αντιπολίτευση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Και λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό.

Ερ: Και μένει να δούμε πως θα αντιδράσει ο κύριος Τσίπρας στην υπόθεση Πολάκη.. Σας ευχαριστώ πολύ.

Πηγή: thetoc.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial