Τσίπρας
Τσίπρας

Από τη Λέσβο όπου περιοδεύει σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας πέραν της κριτικής που άσκησε στην κυβέρνηση σε όλα τα πεδία των αποφάσεών της, έστειλε και μήνυμα για ανάγκη σκλήρυνσης της στάσης της στα ελληνοτουρκικά, αξιοποιώντας την ισχύ της χώρας ως μέλος της Ε.Ε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο ” Στο Νησί 99″, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έψεξε την κυβέρνηση για στάση αμηχανίας και στρατηγική απραξίας απέναντι στις προκλήσεις και τη στρατηγική Ερντογάν : “Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι στην Κύπρο. Δεν μπορεί να συζητάει η Ευρώπη την αναθεώρηση της τελωνειακής σύνδεσης σα να μη συμβαίνει τίποτα και ο Ερντογάν να αρνείται λύσεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου” δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ ζήτησε “εάν ο Ερντογάν ανοίξει τα Βαρώσια τότε ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να “παγώσει” τη διαδικασία”.

O Α. Τσίπρας είπε για:

Κυβέρνηση

Η κυβέρνηση διαχειρίζεται με πολύ μεγάλη ελαφρότητα μια πολύ σημαντική επιδημιολογική κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης πανηγύρισε δυο φορές σε έναν χρόνο το τέλος της πανδημίας. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την κρίση και να προστατευόμαστε. Ανόητη η στάση Μητσοτάκη. Αδυναμία ή ιδεολογική εμμονή να ενισχυθεί το ΕΣΥ, κυρίως η πρωτοβάθμια υγεία. Επιλέγει τον κοινωνικό αυτοματισμό γιατί γνωρίζει ότι εάν δεν βάλει τους πολίτες τον ένα απέναντι στον άλλο τότε όλοι μαζί θα στραφούν εναντίον του.

Η κλεψύδρα έχει γυρίσει. Η κυβέρνηση έχει διαψεύσει τις προσδοκίες , είπε καλύτερες δουλειές, λιγότεροι φόροι, ασφάλεια. πού την βλέπετε την ασφάλεια; βρισκόμαστε σε κατάσταση Κολομβίας. Έχει αποτύχει και στα τρία.

Υπάρχει θέμα ισονομίας: Είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες ίσοι απέναντι στο νόμο εκτός από τον κ. Μητσοτάκη και την οικογένειά του; Αν συνεχίσει να μη δίνει απαντήσεις για το πόθεν έσχες του τότε να σταματήσουμε όλοι να κάνουμε δηλώσεις και να μην τηρούμε το νόμο. Όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει περιουσία, δεν είναι εκεί το θέμα αν έχει ή δεν έχει λεφτά αλλά αν τηρεί το νόμο.

Είμαι περήφανος που η δημοκρατική παράταξη παίρνει “καθαρές” θέσεις σε δύσκολα ζητήματα ακόμη και αν δεν είναι πολύ δημοφιλείς.

Ελληνοτουρκικά

Η κυβέρνηση έχει στρατηγική αμηχανίας στα ελληνοτουρκικά επειδή έχει προβλήματα διαφωνιών εσωτερικά, και στρατηγική απραξίας. Θα το πληρώσουμε αυτό έστω μακροπρόθεσμα.

Η Τουρκία άνοιξε ένα παράθυρο διαλόγου, έπρεπε να το “αρπάξουμε”. Είπα έγκαιρα ότι η διεκδικεί επανέναρξη διαλόγου για την τελωνειακή της ένωση. Μια ειδική σχέση. Θα συναινέσουμε σε αυτή την ειδική σχέση εάν η Τουρκία δεχθεί να πάμε σε Χάγη για τη διαφορά μας με ΑΟΖ/ Υφαλοκρηπίδα. Όσο περνάει ο καιρός οι διεκδικήσεις της Τουρκίας θα βαθαίνουν και τα τετελεσμένα θα πολλαπλασιάζονται. Ζήτησα ένα νέο Ελσίνκι. Δεν έγινε. Τώρα είμαστε σε χειρότερη φάση, εάν ο Ερντογάν ανοίξει τα Βαρώσια τότε ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να “παγώσει” τη διαδικασία.

Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι στην Κύπρο. Δεν μπορεί να συζητάει η Ευρώπη την αναθεώρηση της τελωνειακής σύνδεσης σα να μη συμβαίνει τίποτα και ο Ερντογάν να αρνείται λύσεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η Κυβέρνηση δημιουργεί διαρκώς τετελεσμένα σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Παιδεία

Υπάρχει στρατηγική προώθησης πελατείας σε ιδιωτικά κολέγια. Στερεί τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέα παιδιά να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ το αξίζουν. Υπάρχουν “κρυφοί κόφτες” και δεν αφορούν μόνο τη βάση εισαγωγής. Εδώ άριστοι μαθητές μένουν εκτός της επιλογής τους γιατί μπήκε ειδικός κόφτης σε ειδικό μάθημα που δεν έχουν καν διδαχθεί στο σχολείο. Είναι ντροπή για την χώρα . Όχι μόνο θα καταργήσουμε τη βάση εισαγωγής αλλά εάν μέχρι του χρόνου βρεθούμε στην κυβέρνηση, θα αποκαταστήσουμε και την φετινή αδικία.

Η σημερινή κυβέρνηση επιδιώκει την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και δε διστάζει να ζημιώσει το δημόσιο συμφέρον: πτωχευτικός, νομοθέτηση Κεραμέως, νέο Ασφαλιστικό που θα δημιουργήσει τεράστια τρύπα και θα την πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να προσληφθούν καθηγητές.

Προσφυγικό – μεταναστευτικό

Διαχειριστήκαμε μια πάρα πολύ μεγάλη κρίση: Αυτό που καταφέραμε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δημιουργήσουμε εικόνα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού στην Ευρώπη. Όταν έκλεισαν τα σύνορα βρεθήκαμε στον κίνδυνο να γίνει η χώρα αποθήκη ψυχών. Παίξαμε πρωταγωνιστικό ρόλο να βρεθεί μια συμφωνία. Είχε πολλά προβλήματα. Το ομολογώ, το ήξερα. Όταν η Τουρκία αύξανε τη ροή, η κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε σε όλη τη χώρα κέντρα υποδοχής. Αφήσαμε διαχειρίσιμη κατάσταση.

Η στρατηγική της Ν.Δ ήταν να δυσαρεστήσει τα νησιά πρώτης γραμμής για να μη δυσαρεστήσει την υπόλοιπη Ελλάδα. Η λύση είναι να διεκδικήσουμε από την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της και η διασπορά σε όλη τη χώρα, όχι μόνο στα νησιά πρώτης γραμμής. Δεν θα ξεμπλέξουμε με την προσφυγική κρίση, ο κορονοϊός έφερε απλώς ένα διάλειμμα.

Ιάσωνας Αποστολόπουλος

Πολύ θλιβερό αυτό που έγινε. Δεν τιμά την προεδρία της Δημοκρατίας ως θεσμό. Θεωρώ αδιανόητο ο κάθε βουλευτής, εν προκειμένω ένας βουλευτής που είναι διάσημος πολλές φορές για ακροδεξιές απόψεις να γίνεται “πορτιέρης” του προεδρικού. Δεν είναι ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι παρενέβη ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για να υπάρξει αυτή η εξέλιξη.

Δημογραφικό

Η Ελλάδα είναι χώρα που συρρικνώνεται και γερνάει. Η Τουρκία που μας απειλεί είναι χώρα νεανική. Εμείς τι κάνουμε; κλεινόμαστε στον εαυτό μας και αρνούμαστε να ενσωματώσουμε ανθρώπους που θα μας κάνουν περήφανους.

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial