Διευκρινίσεις έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σχετικά με το ζήτημα που της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και της αναστολής εργασίας για όποιον από τις ομάδες εργαζομένων παραβιάσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, το πρωί της Δευτέρας (19/7) σημείωσε πως: «Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού δεν αφορά το σύνολο του πληθυσμού. Βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους οι εργαζόμενοι που τους αφορούν. Όπως όσοι φροντίζουν υπερήλικες και μετέπειτα το υγειονομικό προσωπικό», ξεκαθάρισε ο κ. Βορίδης.  Εξήγησε, δε, ότι αν δεν υπάρξει ειδική διάταξη νόμου που θα αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα ισχύουν κυρώσεις για παράβαση σύμβασης εργασίας. Σχετικά με το τι θα αφορούν αυτές οι κυρώσεις είπε ότι «υπάρχει μια βεντάλια επιλογών». 

«Θέλουμε να βγάλουμε τον εργαζόμενο από τον τόπο που εργάζεται γιατί αποτελεί κίνδυνο. Για αυτό και μπαίνει σε αναστολή. Για όσο διαρκέσει η αναστολή δεν θα λαμβάνει μισθό.», διευκρίνισε.

Όχι πειθαρχικό παράπτωμα ο μη εμβολιασμός

Μάλιστα, ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στο θέμα των αντικαταστάσεων των εργαζομένων σε αναστολή λέγοντας πως «δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα».  Για αυτό και όπως είπε θα πρέπει να είναι οριοθετημένη η αναστολή, έχοντας στο μυαλό μας και τη λειτουργία της επιχείρησης. «Οι εργασιακές θέσεις πρέπει να διευθετηθούν.», τόνισε.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι από τη στιγμή που υπάρχει νομική υποχρέωση να τηρούνται ορισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, η μη τήρηση των πρωτοκόλλων θα αποτελεί παράβαση της σύμβασης εργασίας. Στον ιδιωτικό τομέα , αυτό δίνει δικαίωμα καταγγελίας εκτός κι αν υπάρξει ειδική ρύθμιση ότι δεν δίνει δικαίωμα. Δηλαδή, αν η κυβέρνηση εκδώσει ειδική ρύθμιση κατά την οποία ο μη εμβολιασμός δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τις νομικές συνέπειες δεν τις ορίσαμε εμείς. Χρειάζεται πρόσθετη νομοθεσία και για τον ιδιωτικό τομέα».

«Αν η νομοθεσία μείνει ως έχει τότε θα υπάρχει παράπτωμα για την μη τήρηση της υποχρεωτικότητας. Πρέπει να γίνει ρύθμιση για να μην υπάρξει ισχύς της υφιστάμενης νομοθεσίας».

Σχολιάζοντας το mini lockdown στη Μύκονο, ανέφερε ότι το νησί αποτέλεσε ένα κακό παράδειγμα μη συμμόρφωσης με τα μέτρα. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να παρθούν μέτρα και για άλλες «πορτοκαλί» περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη.

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial