86η ΔΕΘ: “Μαγνητίζουν” τα βλέμματα των επισκεπτών τα γεράκια – Όσα πρέπει να ξέρετε για το πτηνό – σύμβολο των ΗΑΕ

Τέσσερα γεράκια, τριών διαφορετικών ειδών, ο πετρίτης, το στεπογέρακο (το παραδοσιακό γεράκι της ερήμου, με το οποίο κυνηγούσανε οι Βεδουίνοι) και δύο ασπρογέρακα, της Βασιλικής Οικογένειας, προσελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο 13, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Οι επισκέπτες της έκθεσης βγαίνουν συνέχεια φωτογραφίες με τα γεράκια που έφτασαν στην πόλη μας από τη χώρα της Μέσης Ανατολής. Έχουν αναμφίβολα μία εντυπωσιακή εμφάνιση και ένα καθηλωτικό και μεγάλο άνοιγμα φτερών.

Κάνοντας μια βόλτα από το εν λόγω περίπτερο, ο κόσμος μπορεί να μάθει για την ιερακοθηρία, πώς εύκολο είναι να γίνει κανείς γερακάρης και πώς χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη εποχή.

Η ιερακοθηρία, δηλαδή η καθημερινή και άμεση συνεργασία του ανθρώπου με το αρπακτικό, είναι παγκόσμια κληρονομιά, αναγνωρισμένη από την UNESCO, σε πάνω από 100 χώρες σε όλον τον κόσμο. Είναι μια βαθιά ριζωμένη παράδοση που εκκινεί από την εποχή των Βεδουίνων και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα γεράκια αποτελούν σύμβολο για τα ΗΑΕ.

Πώς τα γεράκια θεωρούνται πολιτιστική “γέφυρα” μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ

Στην Ελλάδα τα γεράκια δεν είναι… άγνωστα πτηνά, καθώς υπάρχει μία ιστορία 4.000 χρόνων. Συγκεκριμένα, οι πρώτες αναφορές των εν λόγω πτηνών ήταν από τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη, ενώ στα Βυζαντινά χρόνια απέκτησαν ιδιαίτερη άνθιση.

Η σχέση του ανθρώπου με το γεράκι – Πώς χρησιμοποιούνται σήμερα

Ο δόκτωρ Παναγιώτης Ασμάνης, είναι πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένος ειδικός στα εξωτικά και άγρια ζώα και υπεύθυνος κτηνίατρος για τα γεράκια στη ΔΕΘ. Μιλώντας για τους “γερακάρηδες”, αυτούς που έχουν δηλαδή άμεση σχέση με τα γεράκια, εξηγεί ότι η σχέση με το πτηνό “είναι τρόπος ζωής”, και συμπλήρωσε πως “θέλει αφοσίωση και αγάπη. Είναι πολύ δύσκολο, δε μπορεί να γίνει ο καθένας γερακάρης. Απαιτεί πολύ χρόνο εκπαίδευσης με τα πτηνά”. Ακόμα σημειώνει πως τα γεράκια αποκτούν ιδιαίτερη σχέση με τον γερακάρη καθώς τον αναγνωρίζουν ως “ταίρι” τους.

Στη σύγχρονη ζωή τα γεράκια χρησιμοποιούνται για να διώχνουν σμήνη άγριων μεταναστευτικών πτηνών από τα αεροδρόμια. Χρησιμοποιούνται ακόμα σε βιοκαλλιέργειες για να μειωθεί η χρήση των φυτοφαρμάκων, για να μην καταλήξουν… στο πιάτο μας.

Τέλος, να σημειωθεί πως τα γεράκια που θα βρίσκονται αυτές τις μέρες στη ΔΕΘ είναι νομίμως εκτρεφόμενα και έχουν τις απαιτούμενες άδειες από τα αρμόδια υπουργεία.

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial