Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και η Αγορά Μοδιάνο, διοργανώνουν την εκδήλωση “Μνήμη της Γεύσης – Η Ποντιακή Κουζίνα και η Εξέλιξή της”
Με αφορμή την ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, η Αγορά Μοδιάνο οργανώνει εκδήλωση για να τιμήσει την ποντιακή κουζίνα.
Ειδικότερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και η Αγορά Μοδιάνο, θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 13 Μαΐου στις 11 την εκδήλωση “Μνήμη της Γεύσης – Η Ποντιακή Κουζίνα και η Εξέλιξή της” με την Chef Σοφία Ουργαντζίδου η οποία επιμελείται το γαστρονομικό line up.
Χορευτές, με ένα «Λάλεμαν ση στράταν», με τους ήχους της λύρας και τους χτύπους του νταουλιού, 15 μαθητών από την σχολή εκμάθησης νταουλιού του Κώστα Ζώη, θα ξεκινήσουν από την πλατεία Αγίας Σοφίας και θα μας οδηγήσουν, χορεύοντας, στη γαστρονομική γιορτή στην Αγορά Μοδιάνο.
Εκεί, τα μέλη των ποντιακών συλλόγων θα μας παρουσιάσουν ζωντανά την τέχνη της κουζίνας τους, μαγειρεύοντας και προσφέροντας στους επισκέπτες, παραδοσιακά εδέσματα όπως ωτία, χαψοπούλια, μακαρίνα, πιροσκί και πολλά άλλα σε μία γαστρονομική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανείς.
Η Αγορά Μοδιάνο θα πλημμυρίσει από ήχους, χορούς, μυρωδιές και γεύσεις του Πόντου. Γυναίκες ποντιακών συλλόγων, που κρατούν έως σήμερα τις συνταγές της πατρίδας από τις γιαγιάδες τους, θα μας παρουσιάσουν ζωντανά την τέχνη της ποντιακής κουζίνας και τη διατροφική της αξία.
Σιρόν, χαψοπούλια, ωτία, τανωμένος σορβάς, υβριστόν, μακαρίνα, και άλλες συνταγές, με την προτροπή της αγαπημένης σεφ και συγγραφέως Σοφίας Ουργαντζίδου, θα παρασκευάζονται στην εξέλιξή τους, μέσα από νέες παρασκευές δικής της έμπνευσης.
Γνωρίζατε ότι το «Τσουμούρ» που έφτιαχναν στον Πόντο, οι Γάλλοι το ονομάζουν croûton;
Γνωρίζατε ότι το «Χαβίτς» που έφτιαχναν στον Πόντο, οι Ιταλοί το ονομάζουν Polenta;
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προσφερθούν ποντιακές γεύσεις.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, με τη δράση αυτή επιχειρεί την ανάδειξη της ποντιακής παραδοσιακής κουζίνας και της εξέλιξής της, καθώς και των διατροφικών προϊόντων που μετέφεραν μαζί τους οι Έλληνες πρόσφυγες της καθ’ ημάς Ανατολής. Σκοπός της δράσης είναι να επισημανθούν οι γεύσεις και οι διατροφικές παραδόσεις των Ελλήνων του Πόντου και ο βαθμός που επηρέασαν την ελλαδική κουζίνα, με τρόπο που διεγείρει την αίσθηση της γεύσης και προκαλεί μνημονική έκρηξη.
Η εκδήλωση, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης της ΠΟΠΣ:
«ΧΟΡΕΙΑ – ΗΧΟΙ ΑΙΩΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ –
ΜΙΑ ΡΙΖΑ, ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ (ΠΟΝΤΟΣ, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΘΡΑΚΗ)», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Πηγή: makthes.gr