Κάτοικοι: Δεν είναι ανάπλαση είναι τσιμεντοποίηση – Κυρίζογλου: Κάποιοι ξεβολεύονται, αναβαθμίζουμε την περιοχή των εργατικών κατοικιών

Αμπελόκηποι: Δήμος και κάτοικοι σε θέση μάχης λόγω «ανάπλασης»

Την αντίδραση μερίδας των κατοίκων στις εργατικές κατοικίες Δαβάκη των Αμπελοκήπων, προκαλεί η ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου από τη δημοτική αρχή.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ο σχεδιασμός που υλοποιείται, αφαιρεί πράσινο και προσθέτει τσιμέντο, ενώ ο δήμος μιλά για ένα έργο πνοής που θα αναζωογονήσει και θα αναβαθμίσει την περιοχή, ενισχύοντας τις υποδομές και το ποσοστό του πρασίνου.

Προχθές πρωτοβουλία των κατοίκων από τις εργατικές κατοικίες της Δαβάκη, επιχείρησε παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο, γεγονός που προκάλεσε εντάσεις και κλίμα αντιπαράθεσης, με το δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, να απορρίπτει τα επιχειρήματα περί τσιμεντοποίησης.

«Μόνο στο Ρούπελ έχει πέσει τόσο τσιμέντο»

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι των εργατικών κατοικιών υποστηρίζουν ότι το έργο καταστρέφει το υπάρχον πράσινο, προσθέτει αχρείαστο τσιμέντο με πλακοστρώσεις και τσιμεντένιες κατασκευές, αλλάζει αισθητικά τη γειτονιά και παρεμβαίνει ακόμα και στα κηπάρια όπου είναι συνδιοκτήτες.

screenshot-2022-05-31-at-16-12-37-thesstodaygr-diamartiria-sto-dimarkhio-ampelokipon-ghia-tin-anaplasi-stis-erghatikes.png

Επίσης, κατηγορούν τη δημοτική αρχή ότι ουδέποτε προσπάθησε να διαβουλευτεί με τους κατοίκους και υλοποιεί ένα έργο με το «έτσι θέλω».

Όπως τονίζει στην Parallaxi, ο Ηλίας Σπήλιος, δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και επικεφαλής της παράταξης «Ανυπακοή», ο δήμος κάνει ένα έργο βάσει μίας μελέτης που τσιμεντώνει τα πάντα.

«Είμαστε ο πιο πυκνοδομημένος δήμος της Ελλάδας και εδώ υλοποιούν ένα έργο λες και φτιάχνουν οχυρό, μόνο στο Ρούπελ έχει πέσει περισσότερο τσιμέντο», υποστηρίζει και τονίζει πως η «δήθεν ανάπλαση» υλοποιείται παρά τη διαφωνία των κατοίκων και παρά τη διαφωνία της αντιπολίτευσης.

«Ο δήμαρχος δεν έχει συζητήσει ποτέ με τους κατοίκους, το αποφάσισε και το υλοποιεί μόνος του. Μόνο ο εργολάβος συμφωνεί μαζί του σε αυτό το έργο» τονίζει και σημειώνει πως και η αντιπολίτευση διαφωνεί με το έργο.

screenshot-2022-05-31-at-15-15-19-facebook.png

«Ο δήμαρχος λέει παραμύθια ότι όλοι συμφωνούν. Ψηφίστηκε στην αρχή ως ανάπλαση γιατί ποιος θα έλεγε όχι σε μία ανάπλαση; Εδώ έχουμε ανάπλαση του τσιμέντου, διότι δεν χρησιμοποιούνται φιλικές προς το περιβάλλον μέθοδοι, δηλαδή ξύλινα παγκάκια, πέργκολες φράχτες ξύλινοι και εννοείται περισσότερα δένδρα και περιποίηση του υπάρχοντος πρασίνου», τονίζει.

Τέλος επισημαίνει ότι υπάρχουν και νομικά ζητήματα διότι στις εργατικές κατοικίες, οι κάτοικοι εκτός των μέτρων του διαμερίσματος, έχουν και στην ιδιοκτησία τους και μέτρα στα προκήπια που υπάρχουν μπροστά από τις πολυκατοικίες. «Χωρίς τη συμφωνία των κατοίκων δεν μπορεί να κάνει παρεμβάσεις στα κηπάρια. Οι κάτοικοι θα καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα και ήδη έχουν προσφύγει στην Περιφέρεια», αναφέρει και χαρακτηρίζει τη στάση του δημάρχου, υβριστική προς τους κατοίκους.

Επίσης ο Κώστας Κρικέλης, κάτοικος της περιοχής τόνισε στην Parallaxi, πως ο δήμος ρίχνει ανεξέλεγκτα τσιμέντο με αχρείαστες διαπλατύνσεις και πλακοστρώσεις, οι οποίες τελικά έχουν ενισχύσει το φαινόμενο του παράνομου παρκαρίσματος. Τονίζει δε πως οι κάτοικοι προτίθενται να κάνουν μήνυση για καταπάτηση ιδιοκτησίας.

prasino-parking-Vi6G1.jpg
284791306-1116849912575447-4376021547018385206-n.jpg

Κυριλλίδης: Διαφωνούμε με την τσιμεντοποίηση, λέμε ναι στο διάλογο

Την αντίθεση της αντιπολίτευσης στον τρόπο με τον οποίο έχει εξελιχθεί και υλοποιείται το έργο, επιβεβαιώνει και ο Γιώργος Κυριλλιδης, επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες σε δράση».

Όπως τόνισε στην Parallax,i η αντιπολίτευση έχει καταθέσει επιφυλάξεις και ενστάσεις διότι το έργο όπως υλοποιείται δεν είναι λειτουργικό και αφετέρου συναντά αντιδράσεις στην τοπική κοινότητα.

«Θα έπρεπε να έχει γίνει διάλογος, που δεν έγινε. Δηλαδή να υπάρξει μία φόρμουλα συνεννόησης με τους κατοίκους γιατί τους αφορά, και από εκεί και πέρα εμείς θα υποστηρίζαμε τα συμπεράσματα, διότι είμαστε υπέρ της διαβούλευσης», τονίζει και σημειώνει ότι αν οι κάτοικοι θεωρούν ότι υπάρχει παρανομία, θα πρέπει να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

pasx1.jpg

«Η σημασία είναι αν το έργο είναι λειτουργικό και αισθητικά αποδεκτό. Δεν είμαστε κατά της ανάπλασης, γι αυτό το ψηφίσαμε το 2012 -2013. Ωστόσο όπως έχει εξελιχθεί, κρίνουμε ότι δεν είναι λειτουργικό και είναι αντιαισθητικό. Θα θέλαμε περισσότερο πράσινο και περισσότερα δένδρα. Γι αυτό στο τελευταίο σχέδιο, όλοι από την αντιπολίτευση διαφωνήσαμε» τονίζει.

Κυρίζογλου: Το έργο είναι νόμιμο, περιβαλλοντικά χρήσιμο, διαφανές και δίνει πνοή

Όλα τα παραπάνω ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, τα απορρίπτει ως αβάσιμα και αστήριχτα και υπογραμμίζει πως το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, άρα έχει κριθεί ως προς τη νομιμότητα του, ενώ θετικά υπέρ του έργου έχει αποφανθεί και η Αρχή Διαφάνειας και μάλιστα μετά από προσφυγή κατοίκου της περιοχής.

Όσο για τα περί τσιμεντοποίησης, ο Λάζαρος Κυρίζογλου, υποστηρίζει ότι η ανάπλαση που γίνεται προστατεύει το πράσινο που υπάρχει, δεν αφαιρεί δένδρα αλλά προσθέτει δένδρα ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων συμφωνεί με το έργο και στηρίζει την ανάπλαση της περιοχής.

Όπως τόνισε στην Parallaxi, το έργο υλοποιείται σε μία έκταση 37 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 15,5 στρ. ανήκουν στο δήμο, και στον χώρο υπάρχουν οι εργατικές κατοικίες που άρχισαν να χτίζονται το 1968.

screenshot-2022-05-31-at-15-18-53-facebook.png

«Πρόκειται για μία περιοχή που είχε ανάγκη μεγάλων παρεμβάσεων. Η μελέτη ξεκίνησε το 2012 και στη συνέχεια το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα των αστικών αναπλάσεων της Περιφέρειας. Με την ανάπλαση αντιμετωπίζουμε καίρια προβλήματα της περιοχής, όπως της αποχέτευσης και ύδρευσης και τη διαχείριση των όμβριων υδάτων που δημιουργούσαν προβλήματα στα θεμέλια των πολυκατοικιών. Επίσης υπογειοποιούμε το δίκτυο της ΔΕΗ και εγκαθιστούμε νέο δίκτυο φωτισμού. Δηλαδή κάνουμε μία αναβάθμιση συνολική στην περιοχή», τονίζει και αναφέρει πως το πράσινο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται.

«Στην δεύτερη φάση του έργου πάνω από τη Φιλιππουπόλεως, δεν θα κοπεί κανένα δένδρο αλλά θα προστεθούν και άλλα», τονίζει και αναφέρει ότι «ήδη οι κερασιές και οι τριανταφυλλιές που προσθέσαμε έχουν ανθίσει και ομορφύνει την περιοχή.

Όσο για τις αντιδράσεις υποστηρίζει πως είναι μειοψηφικές και πως όσοι αντιδρούν, το πράττουν διότι, όπως είπε, «η ανάπλαση τους ξεβολεύει». Όπως αναφέρει κάποιοι έχουν στήσει αυθαίρετες κατασκευές, όπως αποθήκες, ατομικά πάρκινγκ και μπάρμπεκιου, οι οποίες θα πρέπει να ξηλωθούν.

Σχετικά με τον διάλογο αναφέρει ότι ο δήμος έχει κοινοποιήσει επισήμως μέσω του δημοτικού συμβουλίου αλλά και μέσω του διαδικτύου, όλες τις λεπτομέρειες για το έργο, ενώ ο ίδιος προσωπικά, μαζί με δύο δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του, έχει επισκεφθεί την περιοχή, έχει συζητήσει με κατοίκους και σε όλες τις πολυκατοικίες έχει αναρτήσει ανακοινώσεις για την ανάπλαση.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε εκτελέσει το 50% του έργου και κάποιοι εκμεταλλεύονται την αγωνία κάποιων κατοίκων και λαϊκίζουν, αλλά δεν υπάρχει θέμα αντίδρασης των κατοίκων, διότι οι περισσότεροι συμφωνούν με την ανάπλαση», τονίζει και επισημαίνει ότι όταν τελειώσει το έργο θα αποδειχτεί ότι το έργο ανάπλασης θα αναβαθμίσει συνολικά και θα προσθέσει αξία στην περιοχή των εργατικών κατοικιών της Δαβάκη.

screenshot-2022-05-31-at-15-15-37-facebook.png

Πηγή: Parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial