Ανάπλαση οδών: Οι ευκαιρίες που χάνονται και τα πεταμένα λεφτά των δημοτών

Mάλλον δεν κάνουν κάτι ούτε καλύτερο ούτε ομορφότερο

Ξεκινώντας να προσδιορίσουμε τι σημαίνει ανάπλαση. Σύμφωνα με τα λεξικά ανάπλαση σημαίνει αλλάζω κάτι, το ξαναφτιάχνω επειδή δεν είναι καλό και θέλω να το κάνω καλύτερο. Συνεπώς, όταν διαβάζουμε ότι θα γίνει ανάπλαση σε κάτι, π.χ. σε ένα δρόμο, κανονικά θα έπρεπε να χαιρόμαστε, γιατί στη θέση του κακού και του άσχημου θα γίνει κάτι καλό και ωραίο.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει οπουδήποτε αλλού, φοβάμαι όμως ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι αναπλάσεις των δρόμων ή των πλατειών, μάλλον δεν κάνουν κάτι ούτε καλύτερο ούτε ομορφότερο.

Ας το δούμε σε μια από τις πολλές αναπλάσεις των τελευταίων χρόνων, και συγκεκριμένα σε ένα μικρό δρόμο, την οδό Αριστομένους, παράλληλη στην Κασσάνδρου και κάθετη στην Αγίας Σοφίας.

Πρόκειται για ένα μικρό δρόμο, χωρίς κίνηση, αφού χρησιμοποιείται μόνο για στάθμευση ή για διέλευση προς αναζήτηση θέσης στάθμευσης. Πριν γίνει η ανάπλαση ήταν ασφαλτοστρωμένος με πολύ μικρό πεζοδρόμιο δεξιά αριστερά, περίπου 60 εκ. Προφανώς δεν ήταν δρόμος για πεζούς, αφού τα 60 εκ. σημαίνουν ότι μπορεί να περπατήσει μόνο ένας και κείνος με το ζόρι.

Ώσπου έγινε η ανάπλαση. Εκεί που θα περίμενε κανείς να μεγαλώσουν τα πεζοδρόμια, διαπιστώνει το ακριβώς αντίθετο: τα πεζοδρόμια εξαφανίστηκαν! Κι αν πριν την ανάπλαση μπορούσε κάποιος να περπατήσει στο πεζοδρόμιο —έστω με δυσκολία— να προφυλαχτεί είτε από κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο ή από τα νερά της βροχής, τώρα δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Από την άλλη, η κατάργηση του πεζοδρομίου άλλαξε και τη στεγανότητα των πολυκατοικιών, γιατί τώρα το νερό της βροχής, γλείφει τους τοίχους και εισχωρεί στα τοιχία.

Με την ανάπλαση προβλέφτηκε να φυτευτούν δέντρα και να τοποθετηθούν παγκάκια. Πολύ σωστή σκέψη. Θα ομόρφυνε ο άσχημος δρόμος, θα δρόσιζε η περιοχή, θα υπήρχε η δυνατότητα να καθίσει κάποιος κάτω από το δέντρο στο παγκάκι. Να ξεγελάσει λίγο τη μιζέρια.

Τα παγκάκια πράγματι τοποθετήθηκαν. Όταν όμως κάτι δεν το φροντίζεις, φυσικό είναι να καταστρέφεται. Έτσι τα έρημα παγκάκια χωρίς καμιά φροντίδα, χωρίς βάψιμο καταστρέφονται από τις καιρικές συνθήκες.

Για τα δέντρα βέβαια ούτε λόγος· ακόμη να φυτευτούν, παρόλο που πέρασαν τρία περίπου χρόνια από την ανάπλαση. Έτσι, ανενόχλητοι οι οδηγοί εξακολουθούν να σταθμεύουν όσο πιο κολλητά γίνεται στους τοίχους των πολυκατοικιών, πάνω στις θέσεις που περιμένουν υπομονετικά τα δέντρα…

Τελικά ποιο είναι το αποτέλεσμα της ανάπλασης;

α. Σίγουρα για τον πεζό ο δρόμος δεν έγινε καλύτερος. β. Ο οδηγός διαπίστωσε ότι χάθηκαν κάποιες θέσεις στάθμευσης. γ. Τα τοιχία γίνονται μούσκεμα με την πρώτη βροχή. δ. Ο κάτοικος της περιοχής δεν είδε να βελτιώνεται το πράσινο, ειδικά σε μια γειτονιά που τα δέντρα είναι ανύπαρκτα, αφού η Αγία Σοφίας από την Εγνατία και πάνω, καθώς και η Κασσάνδρου είναι δρόμοι χωρίς δέντρα.

Το μόνο που μένει από την ανάπλαση είναι η δαπάνη που επωμίστηκε ο φορολογούμενος δημότης. Επειδή είναι της μόδας των τελευταίων ημερών να βγαίνουν οι δημοτικοί άρχοντες φωτογραφίες με φόντο τις αναπλάσεις, τους καλούμε να έρθουν να φωτογραφηθούν και στην ανάπλαση της Αριστομένους.

Λέξεις- Εικόνες: Γιάννης Παπαθανασίου
Πηγή: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial