Πρόκειται για τον δεύτερο πλειστηριασμό, έπειτα από εκείνον που είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου για το 25% του ακινήτου
Έχει προγραμματιστεί για αύριο 16 Νοεμβρίου ο πλειστηριασμός του υπολοίπου 50% του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος των Μύλων Αλλατίνη, στην περιοχή του Ποσειδωνίου και του Μεγάρου Μουσικής. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του makthes.gr ο πλειστηριασμός αναμένεται να αναβληθεί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η εξαιρετικά πιθανή αναβολή του πλειστηριασμού οφείλεται σε ένα τεχνικό λάθος το οποίο εντοπίστηκε την τελευταία στιγμή. Όπως αναφέρει στο makthes.gr αρμόδια πηγή η οποία παρακολουθεί την όλη διαδικασία “μιλάμε για αναβολή, όχι για ματαίωση του πλειστηριασμού”.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η αναβολή θα αφορά περίπου ένα δίμηνο και αναμένεται να προσδιοριστεί προς τα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023.
Πρόκειται για τον δεύτερο πλειστηριασμό, έπειτα από εκείνον που είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου για το 25% του ακινήτου. Αυτός γίνεται σε βάρος της “Αλλατίνη Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος ΑΒΕΕ”, η οποία μετονομάστηκε σε Nutriart και κατέχει το εναπομείναν 50%. Η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στα 3.204.500 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο πλειστηριασμός της 7ης Σεπτεμβρίου αφορούσε το 25% της κυριότητας της έκτασης. Ειδικότερα, επρόκειτο για τμήμα του οικοπέδου 18.291,52 τ.μ. μαζί με τα κτίρια που βρίσκονται σε αυτό.
Στον πλειστηριασμό ο οποίος στρεφόταν κατά της υπό λύση και εκκαθάριση εταιρείας «Αστικές Αναπτύξεις Θεσσαλονίκης Α.Ε.», προσήλθε μία μόνον εταιρεία η οποία προσέφερε ένα ευρώ περισσότερο, από την τιμή εκκίνησης του 1.508.000 ευρώ.
Επρόκειτο για την εταιρεία ALL Επενδύσεις Ακινήτων ΙΚΕ (ALL Investments Akiniton) συμφερόντων του ομίλου Φάις, ο οποίος κατέχει πλέον το 50% των Μύλων Αλλατίνη, καθώς περίπου ενάμιση χρόνο πριν, είχε αποκτήσει άλλο 25% του συγκεκριμένου βιομηχανικού ακινήτου από την “Alpha Αστικά Ακίνητα”.
Ο όμιλος Φάις δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις του σχετικά με τον αυριανό πλειστηριασμό. Ωστόσο, έχοντας στην κατοχή του ήδη το 50% των Μύλων Αλλατίνη θα πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο να μην ενδιαφερθεί και για το υπόλοιπο 50% προκειμένου, μέσω αυτής της διαδικασίας να αποκτήσει το 100% του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία η οποία έχει δηλώσει στον αρμόδιο συμβολαιογράφο ότι προτίθεται να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως, ότι τελικώς θα καταθέσει και προσφορά.
Εάν και εφόσον ο όμιλος Φάις καταστεί κύριος του συνόλου των Μύλων Αλλατίνη τότε ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου το οποίο έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.
Το βιομηχανικό συγκρότημα των Μύλων Αλλατίνη κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί από το 1991 διατηρητέο στο μεγαλύτερο τμήμα του, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της τότε εποχής.
Το συγκρότημα αναπτύσσεται σε οικόπεδο επιφάνειας 41.305,50τ.μ. κατά τους αρχικούς τίτλους κτήσης, 35.860,60τ.μ. κατά μεταγενέστερο τίτλο κτήσης του 1987 και 27.752,77τ.μ. κατόπιν διαδοχικών μεταβολών στην έκτασή του.
Στη σημερινή κατάστασή του το ακίνητο αποτελεί πολεοδομικά αρρύθμιστο χώρο και για οποιαδήποτε αξιοποίησή του απαιτείται έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και καθορισμός συντελεστή δόμησης, που θα δοθεί με Προεδρικό Διάταγμα με βάση την κείμενη νομοθεσία, ως προς τη μορφή αποκατάστασης και το σκοπό της χρήσης.
Σημειώνεται ότι ο συντελεστής δόμησης 4,2 που είχε καθοριστεί παλαιότερα ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το συγκρότημα περιελάμβανε αρχικά 35 κτίσματα (διατηρητέα και μη) συνολικής επιφάνειας 18.291,52τ.μ., εκ των οποίων μη διατηρητέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 3.747,98τ.μ. κατεδαφίστηκαν περί το 2003-4.
Σήμερα τα υφιστάμενα κτίσματα έχουν συνολική επιφάνεια 14.543,54τ.μ., εκ των οποίων 1.121,74τ.μ. αφορούν σε υπόγεια/ημιυπόγεια, 987,02τ.μ. αφορούν σε μη διατηρητέα κτίρια που μπορούν να κατεδαφιστούν και 12.434,78τ.μ. αφορούν σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα είτε πλήρως είτε μόνο κατά το κέλυφός τους.
Πηγή: makthes.gr