Συνεχίζουν να βάζουν πλάτη οι επαγγελματίες του κλάδου – «Μουρμούρα» καταναλωτών για… εκπτώσεις σε ποσότητα και ποιότητα

Ούτε ένα από τα αγαθά που δεν λείπει καθημερινά από κανένα ελληνικό νοικοκυριό, το ψωμί, δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από το κύμα ακρίβειας που χτυπάει αλύπητα το πορτοφόλι των καταναλωτών και τις τσέπες των επαγγελματιών.

Οι αρτοποιοί εξακολουθούν να βάζουν πλάτη και να κρατούν όσο το δυνατόν μπορούν τις τιμές στα ίδια επίπεδα, παρά την τρομακτική πίεση που δέχονται όσον αφορά το ενεργειακό και τις πρώτες ύλες που έχουν εκτοξευθεί.

Οι τιμές ενός κιλού ψωμιού στα αρτοποιεία της Θεσσαλονίκης κυμαίνεται από 2,85 έως 3,40 ευρώ, ανάλογα φυσικά με την ποιότητα και την ποικιλία.

Οι επαγγελματίες του κλάδου σημειώνουν ότι οι τιμές ήταν παρόμοιες και πριν ένα εξάμηνο και αυτό είναι μια απόδειξη του ότι δίνουν μάχη για να μην τις αυξήσουν.

Ακόμα και εάν τα εργοστάσια που παράγουν τις πρώτες ύλες δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, αυτό δε σημαίνει ότι οι τιμές τους θα πέσουν, καθώς το μεταφορικό κόστος παραμένει ψηλό όσον αφορά τα καύσιμα που απαιτούνται για τα οχήματα που αναλαμβάνουν τα μεταφορά τους.

Γι’ αυτό το λόγο και οι αρτοποιοί σημειώνουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει όσον αφορά την τιμή των πρώτων υλών και ότι οι ίδιοι θα είναι και πάλι οι ζημιωμένοι της υπόθεσης.

Στήριξη του κλάδου και μείωση ΦΠΑ είναι οι μοναδικές λύσεις για να πάρει ανάσα ο κλάδος πριν δούμε το ψωμί να γίνεται… παντεσπάνι στην τιμή του ή ακόμα χειρότερα να υπάρξουν και άλλα λουκέτα στην αγορά.

Μέσα στο 2022, 22 ζαχαροπλαστεία και βιοτεχνίες παραγωγής ειδών και πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής έκλεισαν, ενώ τουλάχιστον 25 φούρνοι – αρτοποιεία σταμάτησαν να λειτουργούν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, την ώρα που ένα 20% των αρτοποιείων που λειτουργούν σε όλο το νομό βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο ενός «καλάθι του αρτοποιού» βρίσκονται οι επαγγελματίες του κλάδου, καθώς σημειώνουν ότι οι επιχειρήσεις τους δεν είναι σούπερ μάρκετ, ούτε απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που θα «στραγγαλίσουν» τους συνοικιακούς φούρνους.

Τα αρτοποιεία βλέπουν διαρκώς τους τζίρους τους να μειώνονται καθώς οι καταναλωτές έχουν αλλάξει συνήθειες όσον αφορά τις αγορές τους.

Αρκετοί είναι εκείνοι που κοιτάζουν να περιορίσουν το σύνολο των ψωμιών που αγοράζουν, ενώ οι περισσότεροι έχουν κόψει τα «γύρω – γύρω» που ψώνιζαν από τους φούρνους, από κριτσίνια και τσουρέκια, έως πτι φουρ και βουτήματα.

Δεν λείπει βέβαια και η… μουρμούρα από πλευράς καταναλωτών ότι ναι μεν οι τιμές του ψωμιού μπορεί να μην έχουν αυξηθεί, αλλά η ποσότητα τους έχει μειωθεί, καθώς θεωρούν ότι είναι πιο μικρά σε μέγεθος σε σχέση με αυτά που συνήθιζαν να αγοράζουν. Υπάρχουν και εκείνοι που σημειώνουν ότι έχουν δει αλλαγές και στην ποιότητα και αναγκάζονται να προβούν σε έρευνα αγοράς για να βρουν το ψωμί που τους ικανοποιεί.

Την ίδια ώρα, απροσδόκητα καλά για τον κλάδο των αρτοποιών και των ζαχαροπλαστείων πηγαίνει η ζήτηση για βασιλόπιτες, καθώς μετά τις απαγορεύσεις της πανδημίας, οι… ομαδικές κοπές έρχονται και πάλι στο προσκήνιο και οι επαγγελματίες ελπίζουν η ζήτηση αυτή να συνεχιστεί και μέσα στο Φεβρουάριο.

Πηγή: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial