Από το 1925, όταν ο Νικόλαος Γερμανός δημιούργησε την πρώτη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης οραματιζόταν να εδραιωθεί, να φτάσει ψηλά! Δεν φανταζόταν όμως να φτάσει τόσο ψηλά.. όσο το Διάστημα. Μέχρι το 1935,τα δέκα χρόνια λειτουργίας της ΔΕΘ, όπου πέθανε τα πράγματα εξελισσότανε αλλά δεν έζησε να δει την μεγάλη εξέλιξή τους. Τριάντα χρόνια, όμως, αργότερα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και η ΔΕΘ γνώρισε την αίγλη που της άξιζε.
Το 1965 για τη ΔΕΘ ήταν η χρονιά των αστροναυτών και του διαστήματος. Η χρονιά που η πόλη μας εκτός από σταυροδρόμι κρατών και ηπείρων έγινε και σταυροδρόμι μεταξύ ηπείρων και διαστήματος.
Στους χώρους της έκθεσης εκείνη τη χρονιά οι ΗΠΑ και Ρωσία διαγωνίζονται άτυπα για το ποια θα καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο της διαστημικής δύναμης. Σε αυτό το πλαίσιο έστειλαν στη Θεσσαλονίκη το βαρύ πυροβολικό τους. Αρχικά, οι μεν Αμερικάνοι έστειλαν τους αστροναύτες Κούπερ και Κόνραντ, (Gordon Cooper και Charles Conrad) , οι οποίοι δώρισαν στον αντιπρόεδρο της Δ.Ε.Θ ένα ομοίωμα του διαστημοπλοίου τους, «Gemini». Οι δε Ρώσοι, από την άλλη, έστειλαν τους συναδέλφους τους, Λεόνοφ και Μπελάγιεφ καθώς και ομοίωμα του διαστημοπλοίου “Σπούτνικ Βοστόκ”
Δεν τελείωσαν , όμως, εδώ οι διαστημικές επισκέψεις. Την ίδια χρονιά, υπήρξε και άλλη επίσκεψη από το διάστημα, αυτή των Σοβιετικών αστροναυτών Pavel Belyayev και Alexei Leonov.
Ποιος ξέρει;! Φέτος, ίσως συμβεί κάτι αντίστοιχο μιας και τα του διαστήματος θέματος γνωρίζουν θεαματική πρόοδο!