Ο Frappé για εμάς τους Θεσσαλονικείς δεν είναι απλά ένας καφές αλλά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και του μότο μας «χαλλλαρά!» Ξέρατε, όμως, ότι είναι αυτός γέννημα θρέμμα της πόλης μας, αφού!
Εδώ γεννήθηκε! Πριν από 66 χρόνια, κατά τη διάρκεια της 22ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Το 1957, ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρίας Nestlé στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας παρουσίαζε ένα νέο προϊόν για παιδιά, ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντάς το με γάλα και χτυπώντας το με σέικερ. Κατά την διάρκεια ενός διαλείμματος, ο υπάλληλος του αντιπροσώπου της Nestlé στην Ελλάδα, Δημήτρης Βακόνδιος, θέλοντας να φτιάξει το Nescafé του, διαπίστωσε πως είχε τελειώσει το ζεστό νερό. Εξαιτίας και της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατούσε, κατέφυγε σε έναν αυτοσχεδιασμό: δύο κουταλιές Nescafé σε ένα σέικερ και κρύο νερό. Με αυτό τον τρόπο, τόσο απλά και απρόσμενα ανακαλύφθηκε το Nescafé Frappé. Ο νέος καφές πήρε την ονομασία του από το γαλλικό ρήμα frapper που σημαίνει χτυπάω.
Σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Βακόνδιος είχε αναφέρει: «Μου λέρωσε το κοστούμι, αλλά έτσι γεννήθηκε ο φραπές! Από την αρχή ο κόσμος τον είδε σαν αναψυκτικό. Λέγανε: η μπίρα είναι μισό ποτήρι αφρός και κοστίζει 8 δραχμές. Αυτός ο καφές είναι επίσης μισός αφρός, αλλά κοστίζει 7 δραχμές».
Η λέξη frappé είναι γαλλική και σημαίνει χτυπημένος ή ανακατεμένος. Ως ξένη λέξη κανονικά δεν κλίνετα). Όμως, σε αντίθεση με τις περισσότερες γαλλικές λέξεις που έχουμε δανειστεί και παραμένουν άκλιτες, επικράτησε να κλίνεται. Κάποιες φορές, στον προφορικό λόγο ακούγεται η μορφή “φραπεδιά” ή, “φραπεδούμπα” ή “φράπα”. “Φραπόγαλο” είναι ο φραπέ με γάλα.
Στη Γαλλία frappé σημαίνει ένα παγωμένο ρόφημα που παρασκευάζεται επίσης χτυπώντας το σε σέικερ, αλλά από γάλα ή χυμό φρούτων χωρίς καφέ και δεν έχει σχέση με τον ελληνικό φραπέ.
Ας απολαύσουμε ,λοιπόν, ένα frappé καθώς τριγυρνάμε στη φετινή ΔΕΘ.