Τους εμφανίζουν σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων για να αποφεύγουν την αποκομιδή – Συνεχίζεται η αποχή της Κυριακής
Καθεστώς δύο και τριών «ταχυτήτων» έχει δημιουργηθεί στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι εργαζόμενοι, ρουσφετολογικά, «αναβαπτίζονται» σε προϊστάμενους και επόπτες, προκειμένου να αποφύγουν τον καθημερινή δύσκολη και ανθυγιεινή εργασία στην αποκομιδή των σκουπιδιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με την ανοχή κορυφαίων στελεχών της υπηρεσίας και εντελώς παράτυπα, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αποφεύγουν το δύσκολο αλλά και ανθυγιεινό έργο της καθαριότητας και μέσω της διαδικασίας της παράλληλης απασχόλησης, παίρνουν απόσπαση σε άλλους τομείς απασχόλησης.
Αναλαμβάνουν δηλαδή θέσεις σε διοικητικά πόστα ή χρίζονται επόπτες, μέσω της ομάδας ευταξίας ή ακόμα εκτελούν και χρέη προϊσταμένων, απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη αυτών των αναβαθμισμένων θέσεων. Αμείβονται μάλιστα και με το επίδομα που προβλέπεται για την βαριά και ανθυγιεινή εργασία.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης, απασχολεί περίπου 1400 άτομα στις δύο διευθύνσεις Καθαριότητας και Ανακύκλωσης. Από αυτούς, πέρα από τους οδηγούς, τους τεχνικούς στο μηχανοστάσιο, το προσωπικό στο σταθμό μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) και τους διοικητικούς, οι 450 περίπου εργάζονται στην σάρωση και αποκομιδή σκουπιδιών.
Υπολογίζεται πως λόγω της απόσπασης, μέσω της παράλληλης απασχόλησης, περίπου 100 εργάτες καθαριότητας, απασχολούνται σε άλλο αντικείμενο, παρεμφερές μεν, αλλά όχι στον τομέα της σάρωσης και αποκομιδής απορριμμάτων, στον οποίο υπάγονται. Η πόλη δηλαδή στερείται σημαντικές υπηρεσίες καθαριότητας γιατί κάποιοι βολεύονται σε άλλα πόστα, ενώ το βάρος και ο φόρτος της εργασίας, πέφτει στις πλάτες και επιβαρύνει τους εργαζόμενους που εργάζονται κανονικά στις θέσεις τους.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από συνδικαλιστικά στελέχη του δήμου, «τους συγκεκριμένους τους εμφανίζουν στα χαρτιά, ως ομάδα έργου και δουλεύουν ως επόπτες και όχι ως εργάτες, και ουσιαστικά απενεργοποιούν τους επόπτες και δημιουργούν για τους συγκεκριμένους εργάτες καινούργια καθήκοντα για να λουφάρουν και να γλιτώνουν την εργασία στο μάζεμα των σκουπιδιών. Με αυτό τον τρόπο έχουν εξαφανίσει πολλούς εργάτες από την καθαριότητα. Αποσπασμένοι σε γραφεία, εκτελούν διοικητικά χρέη και πληρώνονται βαρύ και ανθυγιεινό και δεν δουλεύουν στο δρόμο όπου πρέπει να είναι».
Εξηγούν δε πως «πρόκειται για ένα μηχανισμό ανθρώπων που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τα προεκλογικά συμφέροντα συγκεκριμένων αιρετών του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς σε ένα χρόνο θα έχουμε δημοτικές εκλογές. Κάποιοι δηλαδή, φροντίζουν να βολέψουν ανθρώπους οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως προσωπική προεκλογική φρουρά, προς άγρα ψήφων και πολιτικής επιρροής».
Τι λένε οι υπεύθυνοι;
Τα ερωτήματα πολλά για την συγκεκριμένη κατάσταση, η οποία διαμορφώνει ένα άτυπο ρουσφετολογικό καθεστώς, σε βάρος βέβαια των υπόλοιπων εργαζόμενων της καθαριότητας, που εκτελούν τα καθήκοντα τους με συνέπεια και αξιοπρέπεια, προσφέροντας πολύτιμο έργο και υπηρεσία στην πόλη.
- Τι λέει για όλα αυτά ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Ιακώβου; Τα γνωρίζει; Δεν έχει ακούσει τίποτα όταν όλη η υπηρεσία το συζητά και βοά; Τι πράττει ώστε να σταματήσει αυτό το φαινόμενο;
- Ανάλογα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, γνωρίζει για την κατάσταση στην υπηρεσία καθαριότητας; Δεν έχει ακούσει τίποτα για τις παράλληλες απασχολήσεις και τις παρατάσεις;
- Οι παρατάξεις της δημοτικής αντιπολίτευσης έχουν ασχοληθεί ποτέ με το τι συμβαίνει στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου; Πόσες φορές έχουν επισκεφτεί το σταθμό μεταφόρτωσης και το μηχανοστάσιο, όπου χτυπάει η καρδιά της υπηρεσίας; Έχουν συναντηθεί και συνομιλήσει με τους εργαζόμενους που επιτελούν το πιο δύσκολο έργο στο δήμο, να μαζεύουν τα σκουπίδια της πόλης;
Αποχή και την επόμενη Κυριακή
Στο μεταξύ μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί από την απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, να προχωρήσει, για τους εργαζόμενους της Καθαριότητας, στην αποχή της κυριακάτικης εργασίας, διότι δεν καταβάλλονται οι αποζημιώσεις που προβλέπονται από το νόμο για την εργασία σε ημέρες υποχρεωτικής αργίας.
Οι εργαζόμενοι σε πρώτη φάση έχουν αποφασίσει να απέχουν από την εργασία τους, τις Κυριακές 18 και 25 Σεπτεμβρίου και προειδοποιούν τη διοίκηση Ζέρβα, ότι θα συνεχίσουν να απέχουν εφεξής κάθε Κυριακή από την εργασία της καθαριότητας, αν ο δήμος δεν καταβάλει αποζημιώσεις και ρεπό.
Την Κυριακή 18/9 οι εργαζόμενοι δεν εργάστηκαν σε ποσοστό 70% – 80% και σε μεγάλο μέρος της πόλης δεν έγινε αποκομιδή των απορριμμάτων. Θα συνεχίζουν και την επόμενη Κυριακή ενώ στις 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του ΣΕΔΘ όπου θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Όπως αναφέρει ο σύλλογος εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του δήμου υποχρεώνει τους εργαζόμενους να εργάζονται Κυριακές, χωρίς να καταβάλει την κυριακάτικη αποζημίωση και τα ρεπό, ενώ η διαδικασία απασχόλησης τους είναι παράτυπη: δεν υπάρχει σχετικό ΦΕΚ, ούτε καν επίσημη απόφαση της υπηρεσίας.
«Η διεύθυνση Καθαριότητας και Διαχείρισης Οχημάτων δεν έχει απόφαση για λειτουργία Σάββατο, Κυριακή, αργίες και σε βάρδιες. Ουσιαστικά η λειτουργία της είναι στον αέρα εδώ και καιρό, αφού λειτουργεί παράτυπα με την απόφαση της παλιάς ενιαίας διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων» αναφέρει ο ΣΕΔΘ και προσθέτει:
«Οι εργαζόμενοι είμαστε υποχρεωμένοι να εργαζόμαστε από Δευτέρα έως και Κυριακή 5 ημέρες-5θήμερη εργασία. Με τον τρόπο που λειτουργεί ειδικά η υπηρεσία καθαριότητας, όσοι εργάζονται την Κυριακή δουλεύουν 6 ημέρες την εβδομάδα. Εργασία πέρα του 5θημέρου και του ωραρίου, προβλέπεται μόνο για έκτακτες ανάγκες π.χ. φυσικές καταστροφές και όχι για προγραμματισμένες εργασίες και τις συνήθεις εργασίες που κάνουν οι εργαζόμενοι. Για αυτό το λόγω κάθε μήνα συγκροτείται συνεργείο υπερωριακής απασχόλησης, που όταν και αν εργαστεί πληρώνεται υπερωριακά και όχι για συμπλήρωση βάρδιας-εξαιρέσιμο. Προειδοποιούμε ότι αν συνάδελφοι απειληθούν από κάποιους με κυρώσεις για τη συμμετοχή τους στην αποχή, το σωματείο θα απαντήσει ανάλογα.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην αποχή. Να απαντήσουμε οργανωμένα στην αντεργατική πολιτική της διοίκησης Ζέρβα».
«Η Κυριακή ως έξτρα ημέρα θα πρέπει να πληρωθεί 1,75 μεροκάματο και πρέπει να βγει ΦΕΚ και να αναφέρει την εργασιακή ρύθμιση. Υπάρχει ΦΕΚ από την διεύθυνση Ανακύκλωσης αλλά όχι από τη διεύθυνση Καθαριότητας», τονίζει ο γραμματέας του ΣΕΔΘ, Κώστας Φουντούκης, και αναφέρει πως «δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε Κυριακή, εργαζόμαστε 5ενθήμερο. Επανειλημμένα έχουμε συζητήσει αυτά τα θέματα αλλά η διοίκηση του δήμου αδιαφορεί πλήρως, δεν βγάζουμε άκρη μαζί τους».
Ο ΣΕΔΘ σε σχετική ανακοίνωση του προσδιορίζει τα αιτήματα των εργαζομένων ως εξής:
«Διεκδικούμε:
- Προσλήψεις προσωπικού και σωστή διαχείριση και κατανομή στις υπηρεσίες του υπάρχοντος προσωπικού.
- Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.
- Χορήγηση όλων των Μ.Α.Π. και αποζημίωση των Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών που δεν χορηγήθηκαν στους εργαζόμενους.
- Άμεση πληρωμή δεδουλευμένων εξαιρέσιμων και νυχτερινών. Επανακαθορισμό των προγραμμάτων εργασίας για Σάββατο-Κυριακή. Να σταματήσει εργαζόμενοι να δουλεύουν για 2 και 3 Σαββατοκύριακα και να πληρώνονται ψίχουλα.
- Τήρηση όλων των μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.
Τα παραπάνω αιτήματα θέσαμε και με την κινητοποίηση στις 14 Ιούλη και σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με την διοίκηση πριν λίγες μέρες. Σε αυτές τις συναντήσεις αντί η διοίκηση να αποδεχθεί και ικανοποιήσει τα αιτήματα μας, επέλεξε να απαντήσει «με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και ειρωνείες».