Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης: Σε διακοπές διαρκείας οι δημοτικοί σύμβουλοι

Στην τελευταία συνεδρίαση, για τον απολογισμό του προϋπολογισμού, μετά από «κινητοποίηση» ψήφισαν 25 από τους 49 δημοτικούς συμβούλους

Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης: Σε διακοπές διαρκείας οι δημοτικοί σύμβουλοι

Σε ξεχωριστό γεγονός για «λίγα και εκλεκτά άτομα», εξελίσσονται οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου η συμμετοχή ενός σημαντικού ποσοστού των δημοτικών συμβούλων έχει αρχίσει να θεωρείται ακριβοθώρητη και σπάνια.

Πολλοί εκ των εκλεγμένων τοπικών αρχόντων του κεντρικού δήμου Θεσσαλονίκης, μάλλον θεωρούν πολυτέλεια, ή πράξη ευτελούς σημασίας, την ενεργό συμμετοχή και ενασχόληση τους με τις υποθέσεις της πόλης, και για αυτό σχεδόν με το ζόρι παρακολουθούν και συμμετέχουν στις συνεδριάσεις και στις ψηφοφορίες.

Παρότι υπάρχει ο περιορισμός της συμμετοχής λόγω των μέτρων της πανδημίας, και στις συνεδριάσεις του Δ.Σ Θεσσαλονίκης επιτρέπεται η, δια ζώσης, παρουσία μόνο 15 δημοτικών συμβούλων, οι απουσίες των δημοτικών συμβούλων και στελεχών της διοικούσας πλειοψηφίας αλλά και πολλών δημοτικών συμβούλων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ως φαινόμενο δεν είναι σπάνιο, ούτε τυχαίο. Σύμφωνα δε με πολλές μαρτυρίες, για πολλούς αποτελεί τον κανόνα.

Εικάζεται πως περίπου το 1/5 των δημοτικών συμβούλων, από όλες τις παρατάξεις απέχει τακτικά από τη διαδικασία διότι προφανώς δεν την αντιλαμβάνεται ως καθήκον ή υποχρέωση ενώ απέχει και από τις τοποθετήσεις, με κάποιους δημοτικούς συμβούλους, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην έχουν μιλήσει ποτέ σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όταν το προεδρείο έθεσε σε ψηφοφορία τον απολογισμό του προϋπολογισμού του δήμου, για το δεύτερο δίμηνο του 2022, στην αίθουσα εκτός του προέδρου του σώματος, Πέτρου Λεκάκη, μετά βίας, βρισκόταν 5 – 6 δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι ενώ άλλοι τόσοι συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η ώρα δεν ήταν περασμένη δηλαδή γύρω στις 11μμ και οι περισσότεροι από τους 49 δημοτικούς συμβούλους, προφανώς είχαν άλλες προτεραιότητες. Εκ των παρισταμένων δημοτικών συμβούλων, ο Δρόσος Τσαβλής που διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. για να ταρακουνήσει τα πνεύματα και τις διαθέσεις, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το θέμα, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό.

Παρά την κινητοποίηση της διοίκησης με τηλέφωνα σε δημοτικούς συμβούλους και αντιδημάρχους, τελικά ο απολογισμός του προϋπολογισμού πέρασε με 14 θετικές ψήφους και 11 αρνητικές. Δηλαδή από τους 49 δημοτικούς συμβούλους συμμετείχαν και ψήφισαν οι μισοί!

Να σημειωθεί πάντως ότι μετά τις αλλαγές που επέφερε ο νόμος Θεωδορικάκου στον τρόπο λειτουργίας των δήμων, μεταφέροντας αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια, κυρίως, στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία, συγκροτείται αντισυνταγματικά όπως αποδεικνύεται, χαριστικά υπέρ των διοικήσεων των δήμων, το κύρος και η σημασία των δημοτικών συμβουλίων έχει υποβαθμιστεί.

Επίσης το μέτρο της τηλεδιάσκεψης έχει χαλαρώσει τα πνεύματα και το ζήλο των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης που συνήθως κλείνουν τις κάμερες, και συμμετέχουν κυριολεκτικά εξ αποστάσεως, χωρίς να παρακολουθούν τις εξελίξεις και τις τοποθετήσεις, δίνοντας το παρών μόνο όταν χρειάζεται να ψηφίσουν.

Έχουν συνειδητά υποβαθμίσει τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σάκης Τζακόπουλος, που συμμετείχε ζωντανά στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ.Θ. τόνισε πως καταψήφισε τον προϋπολογισμό διότι το εισηγήθηκε η Οικονομική Επιτροπή, η οποία όπως επισημαίνει «είναι παράνομη στην συγκρότηση της και τις αρμοδιότητες της σύμφωνα με τον νόμο Κλεισθένη. βάσει του οποίου έγιναν οι δημοτικές εκλογές του 2019».

Για τη συμμετοχή και τη λειτουργία του Δ.Σ.Θ. υπογραμμίζει πως «είναι απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο γίνονται τα δημοτικά συμβούλια, δηλαδή με την τηλεδιάσκεψη, με την οποία δεν ξέρουμε αν συμμετέχει κανείς απλά ειδοποιούνται και ψηφίζουν». Επίσης σημειώνει πως λόγω του νόμου Θεοδωρικάκου «αφού τα δημοτικά συμβούλια δεν έχουν αρμοδιότητες, τελικά δεν εκφράζονται απόψεις για τα θέματα της πόλης και δεν δίνεται η δυνατότητα στους δημοτικούς συμβούλους να τιμήσουν τον ρόλο για τον οποίο εκλέχθηκαν».

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του σώματος και νυν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση εξήγησε γιατί ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.

«Προσωπικά ζήτησα ονομαστική ψηφοφορία μόνο και μόνο για να καταδείξω την απουσία των συναδέλφων, και ο πρόεδρος ζήτησε όσοι βρισκόταν εκτός αιθούσης να μπουν μέσα, γνωρίζοντας ότι όλοι είχαν φύγει. Μόνο ένας ήταν στο γραφείο του δημάρχου. Οι περισσότεροι είχαν φύγει εκτός από τους λίγους που συμμετείχαν με τηλεδιάσκεψη. Τους πήραν τηλέφωνο ανοίξανε τις κάμερες και ψηφίσανε» αναφέρει.

«Υπάρχει απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου τα θέματα είναι αστεία διότι όλα έχουν ανατεθείς την Οικονομική Επιτροπή», σημειώνει και περιγράφει την εμπειρία του στα Δ.Σ.Θ.:

«Στις 10 το βράδυ συνήθως έχουν φύγει όλοι από την διοίκηση με πρώτο το δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Προχθές μίλησε πρώτος και σηκώθηκε και έφυγε. Το ίδιο συμβαίνει και με τους αντιδημάρχους. Φεύγουν αντι να καθίσουν να ακούσουν τους δημοτικούς συμβούλους. Πρέπει να είναι στο δημοτικό συμβούλιο διότι οι δημοτικοί σύμβουλοι τοποθετούμαστε στο τέλος. Άρα δεν έχουν να πουν κάτι ή αδιαφορούν για τις άλλες απόψεις».

«Ο δήμαρχος δεν βοηθάει απλά προσπαθεί να επιβάλει τη σειρά των θεμάτων στη διαδικασία και μετά αποχωρεί. Δεν κάθεται να ακούσει ούτε τους αντιδημάρχους. Πηγαίνει στο γραφείο και παρακολουθεί από την τηλεόραση τη συνεδρίαση μαζί με συμβούλους και αντιδημάρχους. Αυτό δεν είναι συνεδρίαση είναι κατάντια» τονίζει και προτείνει να γίνει αλλαγή του κανονισμού ώστε τα θέματα προς συζήτηση να προηγούνται στην ημερήσια διάταξη

Για απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου κάνει λόγο και η Ρία Καλφακάκου, δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», που θεωρεί ότι το κακό έχει παραγίνει με την ανοχή και ευθύνη της διοίκησης του δήμου. Τονίζει πως ο πρόεδρος του σώματος Πέτρος Λεκάκης έχει την ευθύνη να ελέγχει ποιοι συμμετέχουν πραγματικά και ποιοι απλά προσποιούνται πως συμμετέχουν.

bfcudaus938cyry2axbc.jpg

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Πέτρος Λεκάκης, θεωρεί ότι το μείζον πρόβλημα είναι η τηλεδιάσκεψη χωρίς όμως να είναι ενθουσιασμένος με την συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων στις συνεδριάσεις.

«Η εικόνα είναι κακή» τονίζει και παραδέχεται πως υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο υποστηρίζει πως το μέτρο της ζωντανής συμμετοχής μόνο των 15 συμβούλων ανα συνεδρίαση και η τηλεδιάσκεψη έχουν οδηγήσει σε μία χαλάρωση.

«Η εικόνα αυτή οφείλεται σε δύο λόγους, ότι βάσει όσων ισχύουν στην αίθουσα μπορούν να είναι μόνο 15 δημοτικοί σύμβουλοι, οι περισσότεροι μπαίνουν με τηλεδιάσκεψη άρα εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή η εικόνα είναι άσχημη» τονίζει αλλά παραδέχεται ότι «τώρα έχει παραγίνει το κακό» ενώ θεωρεί πως το φάρμακο για την απουσία στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.Θ. είναι οι ζωντανές συνεδριάσεις.

Η εκκρεμότητα Αβαρλή

Σχετικά με την παραμονή ή όχι του Γιώργου Αβαρλή στη θέση του δημοτικού συμβούλου εξηγεί πως για να εκπέσει κάποιος από τη θέση του δημοτικού συμβούλου θα πρέπει να αποδειχτεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι απουσίασε χωρίς σοβαρό λόγο και δικαιολογία για τρείς συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Όπως αναφέρει «ο Γιώργος Αβαρλής μέχρι σήμερα έχει απουσιάσει σε δύο συνεδριάσεις, συμμετείχε σε μία μέσω τηλεδιάσκεψης και απουσίασε από μία συνεδρίαση έχοντας σοβαρό λόγο μη συμμετοχής καθώς δεν διέθετε τα μέσα συμμετοχής του στην συνεδρίαση». Εκτιμά δε πως «πιθανά θα περιμένει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και μετά θα αποφασίσει για την παραμονή του στο δημοτικό συμβούλιο».

zervas.jpg

Πηγή: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial