Ανήσυχοι οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης, ζητούν μέτρα στήριξης – Κάποιοι αδυνατούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, φόβοι για λουκέτα

Με τον πλέον απογοητευτικό τρόπο ολοκληρώθηκε ο πρώτος μήνας του 2022 για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης που ζουν στη μέγγενη της σχεδόν ανύπαρκτης ζήτησης, γεγονός που εγείρει έντονα ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα αρκετών εξ’ αυτών.

Όπως είχε γράψει η Voria.gr, κάποια ξενοδοχεία από τον Νοέμβριο του 2021 είχαν αρχίσει να κλείνουν για μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα – πλέον η επιλογή αυτή γίνεται μονόδρομος για ολοένα και περισσότερα ξενοδοχεία της πόλης από την αρχή του έτους.

Πάντως, η εικόνα για το πόσες είναι τελικά οι ξενοδοχειακές μονάδες που δεν λειτουργούν δεν είναι ξεκάθαρη καθώς κάποιες ανοίγουν, στις περιπτώσεις που έχουν κρατήσεις για παράδειγμα από κάποιο γκρουπ, και μετά την αποχώρησή τους ξανακλείνουν. Ο αριθμός των ξενοδοχείων που κλείνουν, άλλο για 15 ημέρες, άλλο για έναν μήνα, ανάλογα με το τι αποφασίζει ο επιχειρηματίας, είναι μεταβλητός καθημερινά.

Η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η έλλειψη κρατήσεων, το ενεργειακό κατά κύριο λόγο κόστος, αλλά και όλα τα άλλα λειτουργικά κόστη που έχει κάθε επιχείρηση σε συνδυασμό με την αναβολή μεγάλων εκθεσιακών γεγονότων για τη Θεσσαλονίκη, όπως είναι η Agrotica, οδηγούν σε ένα άτυπο lockdown ξενοδοχεία της πόλης, με άγνωστη την έκβαση που θα έχει αυτή η απόφαση για τις θέσεις εργασίας.

«Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης υπολειτουργούν. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους οι κρατήσεις ήταν μονοψήφιες. Εξίσου απογοητευτική είναι η εικόνα και για τον Φεβρουάριο. Δεν υπάρχει ζήτηση. Η κατάσταση είναι δραματική, πώς να μπορέσει κάποιος να λειτουργήσει την επιχείρησή του;», αναρωτιέται ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, μιλώντας στη Voria.gr.

«Περιμένουμε να δούμε αν η μερική άρση των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση επηρεάσει προς το θετικότερο και τα ξενοδοχεία. Βελτίωση της εικόνας ελπίζουμε πως θα έχουμε την άνοιξη που ο κόσμος θα αρχίσει να κινείται περισσότερο», τονίζει ο κ. Μανδρίνος υπογραμμίζοντας πως αδήριτη ανάγκη είναι η συνέχιση των αναστολών εργασίας -κάτι που ίσχυσε τον Ιανουάριο- και το επόμενο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μέση τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης είναι χαμηλότερη κατά 15% έως 20% σε σχέση με αυτή στην Αθήνα, που διαθέτει πολύ περισσότερη κίνηση καθόλη τη διάρκεια του έτους χάρη και στις περισσότερες αεροπορικές συνδέσεις με πόλεις του εξωτερικού έναντι της Θεσσαλονίκης.    

Μεγάλος ασθενής τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας

Με βάση την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, με τίτλο «Οι επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων το 2021», συνολικά την περασμένη χρονιά για τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας προκύπτουν τα εξής:

-Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του 2021 μόνο το 1/3 των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας ήταν ανοικτά και άνοιξαν τελικά την άνοιξη. Κοντά στο 1 στα 4 και αυτή την περίοδο που διανύουμε έχουν επιλέξει να κλείσουν στους αστικούς προορισμούς.

-Ο τζίρος τους το 2021 μειώθηκε κατά 57% σε σχέση με το 2019, φθάνοντας τα 966 εκατ. ευρώ.

-Η μέση τιμή στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας το πεντάμηνο Ιουνίου – Οκτωβρίου διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα ήτοι τα 72 ευρώ.

-Τα ξενοδοχεία πόλης λειτούργησαν την περίοδο των εορτών με εξαιρετικά χαμηλές πληρότητες, μόλις στο 33% τον Νοέμβριο και με συνεχή πτώση, φτάνοντας τελικά στο 20% τον Ιανουάριο του 2022.

Πηγή:voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial