Αυξημένοι οι τζίροι των γιορτών αλλά τα κέρδη εξανεμίστηκαν εξαιτίας των ανατιμήσεων στο ενεργειακό κόστος και στις πρώτες ύλες

Γλυκόπικρη γεύση... στο ταμείο των ζαχαροπλαστείων της Θεσσαλονίκης

Γεμάτα τα ταμεία, άδειες όμως οι τσέπες των ιδιοκτητών ζαχαροπλαστείων της Θεσσαλονίκης αφού οι φετινές γιορτές έφεραν αύξηση του τζίρου που εξανεμίστηκε όμως εξαιτίας των ανατιμήσεων στο ρεύμα και στις πρώτες ύλες, προκαλώντας ανησυχία για τους μήνες που θα ακολουθήσουν.

Συγκρατημένα χαμόγελα στους ζαχαροπλάστες έφεραν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αφού μετά από τα δύο χρόνια της πανδημίας είδαν τον κόσμο να αγοράζει γλυκά για το σπίτι του αλλά και για τις καθιερωμένες επισκέψεις σε φιλικά σπίτια και μεγάλα οικογενειακά τραπέζια.

«Η κίνηση ήταν σχετικά καλή φέτος, πολύ καλύτερη από του 2019. Είμαι ικανοποιημένος, όχι αρκετά για το τι έμεινε σε μας. Μελομακάρονα, βασιλόπιτα έφυγαν περισσότερο τις γιορτές και τούρτες», λέει ο Αντώνης Κόσσυφας, ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου στο κέντρο της πόλης.

kossyfas.jpeg

«Ο τζίρος φέτος ήταν πιο ανεβασμένος από πέρσι, όχι τρελά αλλά ήταν στα πλαίσια τα θετικά. Έπαιξε ρόλο ο καλός καιρός και παράλληλα είχαμε πολλούς από Αθήνα που ανεβαίνουν τελευταία για γιορτές τα σαββατοκύριακα επειδή περνάνε καλά. Οι Αθηναίοι επέλεγαν τριγωνάκια κρέμας και οι Θεσσαλονικείς βασιλόπιτα, πάστα, τυλιχτά και σιροπιαστά. Ο μέσος όρος που αφήνανε ξεκινούσε από τα 10 ευρώ κι έφτανε συνήθως μέχρι και 30 ευρώ» λέει ο Γιώργος Νικολάου, ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου.

giorgos-nikolau.jpeg

Αυξημένη ήταν για φέτος η αγοραστική δύναμη στα ζαχαροπλαστεία της πόλης με τους καταναλωτές όπως είθισται να προτιμούν τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, γεμιστά τσουρέκια, πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα και τούρτες είχαν την τιμητική τους. Ο λογαριασμός που πλήρωναν οι πελάτες κυμαινόταν ήταν ικανοποιητικοί αφήνοντας μια «γλυκιά» γεύση στους ιδιοκτήτες.

«Θα αφήνανε σίγουρα πάνω από 10 ευρώ. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι πολύ καλύτερα από τις άλλες χρονιές. Φύγανε πάστες, μελομακάρονα, τούρτες αυτά κυρίως. Μια βασιλόπιτα η μεγάλη είχε 11 ευρώ, άλλοι παίρνανε για το σπίτι και άλλοι για επίσκεψη» λέει ο Σωτήρης Πασαλίδης, ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου στην Αγίου Δημητρίου.

sotiris-pasalidis.jpeg

«Υπήρχαν και πελάτες που δαπάνησαν και 50 – 60 ευρώ αλλά ήταν λίγοι. Υπήρχαν και πελάτες που πήραν την βασιλόπιτά τους, δώσαν 20 ευρώ μαζί με κάτι άλλο. Θα πάρουν μια τούρτα που θα έχει 20 ευρώ για το τραπέζι και κάτι για το σπίτι περίπου 30 ευρώ», προσθέτει.

Δυσβάσταχτο κόστος

Οι διαρκείς ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και η ραγδαία άνοδος στους λογαριασμούς του ρεύματος ανησυχούν τους καταστηματάρχες καθώς δεν ξέρουν για πόσο ακόμα θα μπορούν να πληρώνουν και να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Η αύξηση στις πρώτες ύλες έχει ξεπεράσει το 20% με το κόστος παραγωγής να γίνεται δυσβάσταχτο.

2.jpeg

«Κλείνει η χρονιά μας και ότι δεν μένει τίποτα για την τσέπη μας. Καταφέραμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, μισθούς, προμηθευτές αλλά για εμάς δεν μένει τίποτα ενώ τις γιορτές δουλεύουμε σχεδόν διπλάσια. Λόγω του ρεύματος δεν μένει τίποτα, εμένα μου ήρθε για κάθε μήνα 2 χιλιάρικα πάνω. Δεν ξέρω πόσο θα αντέχω να πληρώνω αυτό το παραπάνω. Όλες οι ύλες έχουν αυξηθεί και εμείς αυξήσαμε στο ελάχιστο ότι πουλάμε που σημαίνει πως το ποσοστό κέρδους μας συμπιέζεται.» τονίζει ο κ. Κόσσυφας.

Τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία δεν έχουν αυξήσει πάνω από 5% τις τιμές των γλυκών που αγοράζουν οι πελάτες αφού αν γίνει αυτό δεν θα πουληθούν όπως οι ίδιοι λένε. Συγκρατημένοι με τις ποσότητες των γλυκών που βγάζανε ήταν τα ζαχαροπλαστεία καθώς φοβήθηκαν μη τους μείνουν στα ράφια οι βασιλόπιτες και τα μελομακάρονα.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόσσυφας «εμείς η αύξηση που κάναμε στον πελάτη ήταν ελάχιστη. Δηλαδή πέρσι ο κουραμπιές ήταν 15,50 και πήγε 16 και το μελομακάρονο είχε 14 και πήγε 14,50 που σημαίνει ότι είσαι περίπου στο 3%. Όλα τα υλικά σε εμάς αυξήθηκαν πάνω από το 20% και πραγματικά συνέχεια γίνονται αυξήσεις και το ρεύμα είναι διπλάσιο από αυτό που πληρώναμε αλλά δεν μπορούμε να αυξήσουμε πολύ τα γλυκά γιατί δεν θα τα πουλάμε».

1.jpeg

Τώρα οι ζαχαροπλάστες προσβλέπουν στο Πάσχα που είναι νωρίς, στις 16 Απριλίου, αλλά και στις ενδιάμεσες γιορτές μέχρι τότε, όπως για παράδειγμα του «Αγίου Βαλεντίνου».

«Είμαι από φύση αισιόδοξο άτομο αλλά δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα. Δεν ξέρω πόσο καλά θα πάνε, πρέπει να είμαστε σφιγμένοι πολύ γιατί από ότι καταλαβαίνω τα δύσκολα τώρα έρχονται. Το μόνο θετικό είναι ότι το Πάσχα ξεκινάει πολύ νωρίς, νωρίς και η Σαρακοστή, οι απόκριες οπότε θα έχει μάλλον κίνηση. Η κίνηση αυξάνεται την Σαρακοστή γιατί μπαίνουν επιπλέον προϊόντα νηστίσιμα. Έτσι είναι αυτοί που δεν νηστεύουν καθόλου και είναι και αυτοί που επιπλέον εκείνη την περίοδο γι’ αυτούς θα έχουμε νέα προϊόντα νηστίσιμα όποτε αυξάνεται λιγάκι η κίνηση» καταλήγει ο κ. Κόσσυφας. 

Της Ανατολής Μαυρίδου
Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial