Στην κορυφή των «προτιμήσεων» της πιο διάσημης μηχανής αναζήτησης η περιοχή – Η στρατηγική συνεργασία με την Deloitte – Τα οφέλη και οι προοπτικές που ανοίγονται

Η Google… γκουγκλάρει «Θεσσαλονίκη» - Τα σχέδια του κολοσσού για την πόλη

“Δίχτυα” στη Θεσσαλονίκη ρίχνει άλλος ένας παγκόσμιας εμβέλειας πολυεθνικός κολοσσός με την πόλη να καθίσταται ο πιο hot προορισμός για παίκτες… άλλου επιπέδου. Η Google “ανηφορίζει” λοιπόν στη Θεσσαλονίκη με την αριστεία να είναι στον πυρήνα των σχεδιασμών της.

Η δημιουργία του πρώτου Google Cloud Region, μίας περιοχής δηλαδή παροχής προηγμένων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, στην Αττική  αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, τονώνοντας κατά 2,2 δισ. δολάρια το εθνικό ΑΕΠ, με τα οφέλη της επένδυσης να “πιάνουν” και τη Θεσσαλονίκη. 

Μία Cloud Region, η οποία βασίζεται σε φυσικές υποδομές υψηλής τεχνολογίας όπως data centers και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ουσιαστικά αποτελεί μία περιοχή παροχής υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (Cloud) προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους αλλά και τον δημόσιο τομέα.

Κάθε Region έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει με εξαιρετικά μικρό χρόνο απόκρισης πληθώρα παροχών, όπως η αποθήκευση, οργάνωση, ανάλυση και ταχεία ανάκτηση δεδομένων, υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο βελτιώνει δραστικά τη διεκπεραίωση σύνθετων εργασιών, όπως η ταχεία εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η παραγωγή πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας, το gaming υψηλών απαιτήσεων και η ψηφιακή μηχανοργάνωση.

Η Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους πέντε κεντρικούς πυλώνες της επένδυσης της Google (το άλλο θα γίνει στην Πάτρα), καθώς στην πόλη θα δημιουργηθεί ένα από τα δύο Κέντρα Αριστείας σε συνεργασία με τη Deloitte, που θα είναι αφιερωμένα στη βιωσιμότητα και την τεχνητή νοημοσύνη, για να αναπτυχθούν λύσεις που βασίζονται στο cloud και τη μηχανική εκμάθηση, για την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

To Competence Center της Deloitte στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε μόλις το 2018 και έφθασε σήμερα να απασχολεί , μέσα και από ένα υβριδικό εργασιακό μοντέλο, 950 άτομα, ενώ στα επόμενα χρόνια ακόμη 600 εργαζόμενοι θα μπουν στο δυναμικό του Κέντρου.

«Έχουμε στρατηγική συνεργασία με την Google σε διεθνές επίπεδο, η απόφαση που έχουμε πάρει είναι να ανοίξουμε δύο Κέντρα Αριστείας βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη, με έμφαση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Επιλέξαμε τις δύο αυτές πόλεις καθώς ήδη έχουμε παρουσία σαν εταιρεία με τα κέντρα καινοτομίας», σημειώνει στο makthes.gr o Βασίλης Καφάτος, εταίρος της Deloitte και επικεφαλής του Competence Center της Θεσσαλονίκης.

«Η Google έχει τεράστια γνώση σε θέματα χαρτογράφησης, παρακολούθησης, παρουσίασης και ανάλυσης δεδομένων. Με βάση αυτή τη γνώση θα μπορούσε να βοηθηθεί η Θεσσαλονίκη σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας όπως είναι η μείωση των διοξειδίων του άνθρακα», επισημαίνει, προαναγγέλοντας επίσημες ανακοινώσεις σε δύο εβδομάδες. Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας και ανάπτυξης συνεργειών με πανεπιστήμια και επιχειρηματικούς φορείς της πόλης.

Καταλυτικό ρόλο για το γερό «μπάσιμο» της Θεσσαλονίκης στον επενδυτικό χάρτη και την προσέλκυση παικτών των οποίων οι εταιρείες αποτιμώνται σε μερικά δισεκατομμύρια δολάρια, έπαιξε η επένδυση της Pfizer που αποτέλεσε την καλύτερη διαφήμιση για τις προοπτικές της πόλης. Αν και η Google «συνδεθεί» με τη Θεσσαλονίκη, ανοίγεται πεδίο δόξης… υπέρλαμπρο για την πόλη.

Ο ούριος επενδυτικός Bαρδάρης που φαίνεται να πνέει παίρνοντας ώθηση από τα projects που «τρέχουν» και φιλοδοξούν να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη τεχνολογικό κέντρο των Βαλκανίων (κέντρο καινοτομίας Pfizer, Deloitte, Accenture, τεχνολογικό πάρκο ThessINTEC) φανερώνει μία δυναμική πάνω στην οποία η πόλη μπορεί να χτίσει και να «πλάσει» το ψηφιακό της μέλλον, αφήνοντας μία ισχυρή παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Βέβαια το πραγματικό οικονομικό αποτύπωμα της επενδυτικής αντεπίθεσης διαρκείας της Θεσσαλονίκης μένει να φανεί αν θα διαχυθεί στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής ή θα σβήσει χωρίς να αποφέρει απτά και διατηρήσιμα οφέλη στο τοπικό επιχειρείν και στο ευρύτερο οικονομικό «οικοσύστημα» της πόλης.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial