280 παιδιά και οι οικογένειές τους στηρίζονται από το πρόγραμμα της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου

Μια «αγκαλιά» για 280 παιδιά στο ΑΠΘ

Πριν από 12 χρόνια, με πρωτοβουλία του καθηγητή κ. Ιωάννη Τσανάκα, άρχισε να λειτουργεί από την Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα «home care» για τη φροντίδα παιδιών με σοβαρές παθήσεις, που έχουν ανάγκη από τεχνολογική υποστήριξη, στο σπίτι τους.ADVERTISING

Ο κ. Φώτης Κυρβασίλης, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής – πνευμονολογίας στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ αναφέρει στο makthes.gr ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα παιδιά που είτε νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είτε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και συνεχίζουν να έχουν ανάγκη τεχνολογικής υποστήριξης της υγείας τους, είτε μέσω μόνιμης παροχής οξυγόνου, είτε μέσω σίτισης με αντλίες. Εξηγεί πως πρόκειται για μία ανάγκη διεθνώς αυξανόμενη που αφορά σε παιδιά εξαρτώμενα από την τεχνολογία. «Παλαιότερα, τα παιδιά αυτά έπρεπε να παραμένουν στο νοσοκομείο. Με την υποστήριξη της 4ης ΔΥΠΕ, πριν από 12 χρόνια, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα πιλοτικά όπου αφορούσε δέκα παιδιά. Σήμερα, το πρόγραμμα αυτό στηρίζει 280 παιδιά και τις οικογένειές τους», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κυρβασίλης. Κατόπιν υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του «Χαμόγελο του Παιδιού» και του ΑΠΘ, το συγκεκριμένο πρόγραμμα που μετονομάστηκε σε «Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι», υποστηρίζεται οικονομικά από αυτούς τους δύο φορείς και από τις δωρεές ιδιωτών.

kirvasilis.jpg

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσονται παιδιά που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, ΜΑΦ ή Μονάδα Εντατικής Νεογνών. «Πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία και η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται από  τους γιατρούς της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής», εξηγεί ο κ. Κυρβασίλης. Το πρόγραμμα απαρτίζεται από γιατρούς και νοσηλευτές που φροντίζουν παιδιά με χρόνια νοσήματα κυρίως αναπνευστικά, χρόνια νευρολογικά ή νευρομυϊκά όπου σε διαφορετική περίπτωση, τα παιδιά θα ήταν μόνιμα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Ο κ. Εμμανουήλ Ροϊλίδης, καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ και διευθυντής της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ περιγράφει στο makthes.gr ότι στο πλαίσιο του προγράμματος, εκπαιδεύονται οι γονείς ώστε να μπορούν να φροντίσουν τα παιδιά τους στο σπίτι. «Διασυνδέονται με ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών και λαμβάνουν τα απαραίτητα εξαρτήματα για να μπορούν να έχουν τα παιδιά στο σπίτι: αναπνευστήρα, καθετήρες, τραχιοστόματα. Στην ουσία δημιουργείται μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο σπίτι. Γιατροί και νοσηλευτές επισκέπτονται τα παιδιά τακτικά και όταν χρειάζεται, νοσηλεύονται στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης», εξηγεί. Αναφορικά με τις ηλικίες των παιδιών που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα λέει ότι είναι από βρέφη έως και 18 ετών που κυρίως σε αυτές τις ηλικίες πάσχουν από κυστική ίνωση, «νόσημα αρκετά δύσκολο». Σημειώνεται ότι πρόκειται για παιδιά περιοχών της Β. Ελλάδας και από την Άρτα μέχρι και την Ορεστιάδα.

«Είναι πολύ χρήσιμο να μπορούμε να παρακολουθούμε της ζωτικές λειτουργίες των παιδιών. Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται στην υποστήριξη της τεχνολογίας με έναν από αυτούς τους τρόπους να είναι οι συσκευές παρακολούθησης τηλεϊατρικής, όπου εξ’ αποστάσεως παρακολουθούνται κάποιοι παράμετροι όπως ο κορεσμός οξυγόνου, οι αναπνοές κτλ», περιγράφει ο κ. Κυρβασίλης, αναφερόμενος σε πρόσφατη δωρεά ιδιώτη που παρέδωσε στην Κλινική 20 συσκευές τηλεϊατρικής.

Μιλώντας για το πρόγραμμα, ο ίδιος εξηγεί ότι «Αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αυξάνεται ο χρόνος νοσηλείας των παιδιών στο νοσοκομείο, που επιβαρύνει την οικογένεια και την ποιότητα ζωής του ίδιου του παιδιού, ενώ επιβαρύνεται οικονομικά και το κράτος». Συμπληρώνει βέβαια ότι τα μηχανήματα που απαιτούνται για νοσηλεία στο σπίτι, «ορισμένα δίνονται από το Δημόσιο με γνωματεύσεις και άλλα αγοράζονται με έξοδα των οικογενειών και εκεί είναι το πρόβλημα. Οι ανάγκες αυτές των παιδιών είναι πολύπλευρες, πολύπλοκες και πολυέξοδες», καταλήγει ο κ. Κυρβασίλης.

Σημειώνεται ότι, από το υπουργείο Υγείας είναι στα σκαριά η σχετική θεσμοθέτηση ώστε μονάδες υγείας ανά την Ελλάδα να στηρίξουν αντίστοιχα προγράμματα όπως το «Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι», που ξεκίνησε ως ιδέα από το ΑΠΘ. Άλλωστε ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος, την περασμένη εβδομάδα κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Οίκοθεν» που θα αρχίσει να λειτουργεί εντός του επόμενου διμήνου από το νοσοκομείο Άγιος Σάββας επισήμανε, ότι η ιδέα ξεκίνησε με το παράδειγμα της παιδιατρικής κατ’ οίκον νοσηλείας που υλοποιούν το ΑΠΘ και το «Χαμόγελο του Παιδιού». Ανέφερε μάλιστα ότι ο καθηγητής κ. Τσανάκας εξήγησε όλο το επιστημονικό μοντέλο γύρω από την κατ’ οίκον φροντίδα που αφορά παιδιά που χρήζουν εντατικής φροντίδας και το πώς αυτή μπορεί να γίνει με ασφάλεια στο σπίτι. «Από εκείνη την κουβέντα γεννήθηκε η ιδέα να εφαρμόσουμε αυτό το μοντέλο φροντίδας και σε άλλες ομάδες ασθενών που πάσχουν από βαριά νοσήματα και που πρέπει να δαπανούν πολύ χρόνο στο νοσοκομείο. Με το πρόγραμμα αυτό θα μπορούμε να φροντίζουμε τον ασθενή στο σπίτι, από ομάδα γιατρών και νοσηλευτών με λιγότερο κόστος, μεγαλύτερη ασφάλεια και σε καλύτερο περιβάλλον» είχε αναφέρει ο κ. Κωτσιόπουλος, στο πλαίσιο του 21ου Συνεδρίου Health World – «Το Σύστημα Υγείας στην Εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial