Για βελτιωμένη εικόνα του Δήμου Θεσσαλονίκης στον τομέα της καθαριότητας κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Μηχανικών Μέσων, Κωνσταντίνος Ιακώβου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Thestival.

“Η καθαριότητα έπαψε να είναι το πρώτο πρόβλημα στην καθημερινότητα των πολιτών κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιακώβου, προσθέτοντας πως η προσπάθεια για μια πόλη καθαρή θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στο Thestival ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Μηχανικών Μέσων του Δήμου Θεσσαλονίκης ανέφερε πως σε βάθος τριετίας οι υπόγειοι κάδοι θα επεκταθούν και σε άλλες κοινότητες του Δήμου πέραν του ιστορικού κέντρου.

“Η χωροθέτηση και εγκατάσταση 185 υπογείων κάδων απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων θα γίνει σε βάθος τριετίας σε 83 συνολικά επιλεγμένες θέσεις στις Β’, Γ’, Δ’ και Ε’ δημοτικές κοινότητες“, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η πόλη στον τομέα της καθαριότητας, που δεν είναι άλλο από τα μπάζα και τα άλλα ογκώδη αντικείμενα που εναποθέτουν πολίτες σε πεζοδρόμια.

“Ενδεικτικό της έξαρσης του προβλήματος που υπάρχει το τελευταίο διάστημα είναι ότι η υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου μαζεύει καθημερινά 40 τόνους ογκωδών αντικειμένων”, σημείωσε χαρακτηριστικά απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να συνεργάζονται με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την άμεση απομάκρυνσή τους.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Μηχανικών Μέσων, Κωνσταντίνος Ιακώβου, γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε κεντρικά -και όχι μόνο- σημεία, να διατηρούνται καθαρά ενώ στάθηκε και στο μείζον θέμα των γκράφιτι, λέγοντας πως τη μία μέρα οι χώροι καθαρίζονται, και την επόμενη τα γκράφιτι επιστρέφουν.

Σχετικά με την ανακύκλωση, ο κ. Ιακώβου δήλωσε πως άμεσα θα τοποθετηθούν στην πόλη 2.100 μπλε κάδοι ενώ ανέφερε πως είναι στα σκαριά η δημιουργία 48 γωνιών ανακύκλωσης σε διάφορα σημεία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στα σημεία αυτά, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ο κάτοικος θα μπορεί να απορρίψει τέσσερα διαφορετικά υλικά (μέταλλο, πλαστικό, γυαλί, χαρτί) ενώ για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών θα υπάρχει σύστημα επιβράβευσης.

“Στηρίζουμε την ανακύκλωση έμπρακτα, θέλουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης και είμαστε δίπλα στο δημότη που θέλει να κάνει ανακύκλωση”, υπογράμμισε ο κ. Ιακώβου.

“Ο αγώνας στην καθαριότητα είναι διαρκής και το αποτέλεσμα εξαρτάται από την επιτυχημένη συνεργασία διοίκησης-εργαζόμενων-δημοτών. Κατά συνέπεια το στοίχημα τίθεται καθημερινά στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης.  Το βαρόμετρο θεωρώ ότι γέρνει υπέρ της πόλης, των κατοίκων και της παρούσας διοίκησης”, δήλωσε επίσης ο Κωνσταντίνος Ιακώβου.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Μηχανικών Μέσων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ιακώβου, στο Thestival:

Έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας στην αντιδημαρχία καθαριότητας. Είναι η Θεσσαλονίκη καθαρή πόλη; Τι βαθμό θα βάζατε; 

Προτιμώ να μας βαθμολογούν οι πολίτεςΜέχρι στιγμής από τις καθημερινές επισκέψεις μου στις γειτονιές της πόλης όπου συνομιλώ με κατοίκους και επαγγελματίες, μπορώ να πω ότι τους τελευταίους 6 μήνες που ηγούμαι της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, οι πολίτες μας κρίνουν θετικά για τις παρεμβάσεις μας και διαπιστώνουν καθημερινά τη βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου και της εικόνας κάθε γειτονιάς.

Η εικόνα της πόλης άλλαξε… άλλωστε αυτό αποτυπώνεται και σ όλες τις δημοσκοπήσεις που έγιναν το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τις οποίες η καθαριότητα έπαψε να είναι το πρώτο πρόβλημα στην καθημερινότητα των πολιτών κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Ζέρβα. Άρα κάτι αλλάζει.

Ειδικά το τελευταίο εξάμηνο οι πολίτες βλέπουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να πλένονται καθημερινά οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, οι πλατείες και οι παιδικές χαρές. Πέραν των καθημερινών εργασιών, επιπρόσθετα πραγματοποιούνται νέες δράσεις όπως ο εξωτερικός καθαρισμός των φρεατίων, η αποψίλωση των χόρτων από δενδροδόχους, πάρκινγκ και χώρους αναψυχής. Καθοριστικής σημασίας είναι και οι καθημερινές παρεμβάσεις της Ομάδας Ευταξίας, ειδικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αυθαίρετης εναπόθεσης ογκωδών αντικειμένων και υλικών κατεδάφισης στα πεζοδρόμια. Οι παραβατικοί πολίτες πλέον εντοπίζονται, τους γίνονται παρατηρήσεις συμμόρφωσης ώστε να τα απομακρύνουν με δική τους μέριμνα, διαφορετικά επιβάλλονται πρόστιμα και μηνύσεις σε αυθαιρεσίες που ρυπαίνουν τη γειτονιά και το δημόσιο χώρο γενικότερα.

Θα συνεχίσουμε και τους επόμενους μήνες την εντατική δουλειά για να απολαμβάνουν οι πολίτες ποιοτικές και σύγχρονες υπηρεσίες καθαριότητας.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ότι αφορά στον τομέα της καθαριότητας;  

Θα ήθελα να τονίσω, ότι σαν Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης δεν μας φοβίζει η διαχείριση του όγκου των απορριμμάτων σε όποια περιοχή αυτά και αν βρίσκονται. Και αν σε κάποια περιοχή παρουσιάζονται εντονότερα προβλήματα, με την τάχιστη παρέμβαση της Ομάδας Ευταξίας που έχουμε ενεργοποιήσει, αποκαθίσταται άμεσα η ευταξία.

Αντιμετωπίζουμε άμεσα όλα τα θέματα καθαριότητας της πόλης, από την αποκομιδή και το πλύσιμο πεζοδρομίων μέχρι την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών προκειμένου να αλλάξει η νοοτροπία ως προς το σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον, το δημόσιο χώρο και τους συμπολίτες μας. Ο ενημερωμένος κι ενεργός πολίτης , είναι ο καλύτερος «σύμμαχος» στην καθημερινή μάχη να νικήσουμε το «τέρας των σκουπιδιών».

Παρ΄όλ΄αυτα κάποιοι πολίτες δε φροντίζουν να διατηρούν καθαρή την πόλη. Παραμένουν μεγάλο πρόβλημα τα ογκώδη αντικείμενα που αφήνουν στο πεζοδρόμιο ορισμένοι πολίτες. Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι η εναπόθεση όλων αυτών των ογκωδών αντικειμένων είναι παράβαση που προβλέπεται από τον κανονισμό καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης και επισύρει πρόστιμα εκατοντάδων ευρώ. 

Η καθαριότητα της πόλης αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για τους κατοίκους της, όπως αποτυπώνεται σε έρευνες γνώμης. Τι απαντάτε σε όσους θεωρούν πως η πόλη παραμένει βρώμικη και δεν έχει βελτιωθεί η εικόνα της; 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων ερευνών κοινής γνώμης, το τελευταίο πεντάμηνο η καθαριότητα έπαψε να είναι το πρώτο πρόβλημα στην καθημερινότητα των πολιτών κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες … επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Ζέρβα. Αποδεικνύει ότι οι πολίτες βλέπουν τη βελτίωση της εικόνας της πόλης σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γιατί αποτυπώνει τα αποτελέσματα των επιτυχημένων προσπαθειών μας.

Η μάχη με τα απορρίμματα είναι διαρκής και η πλειονότητα των πολιτών είναι σύμμαχοι μας. Ως γνωστό, η εικόνα μιας πόλης καθρεπτίζει και τη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι της. Γι’ αυτό καλό είναι πριν κρίνουμε την αποτελεσματικότητα της Διοίκησης, να αναρωτηθούμε τί κάνουμε και ατομικά ως πολίτες γι’ αυτήν.

Διατηρούμε καθαρό το δρόμο και το πεζοδρόμιο της γειτονιάς μας; Πετάμε σε ειδική σκάφη τα μπάζα της ανακαίνισης και τα ογκώδη ή τα κατεβάζουμε στο πεζοδρόμιο δίπλα από τον κάδο; Πετάμε το αποτσίγαρο ή το μικροαντικείμενο που μας βαραίνει, στο καλαθάκι και όχι στο πεζοδρόμιο; Καταγγέλλουμε ως ενεργοί πολίτες, παραβατικές συμπεριφορές που συναντάμε;

Όποια προσπάθεια και να καταβάλλει ο Δήμος δεν θα είναι ποτέ αρκετή χωρίς τη συνεργασία του πολίτη. Είναι αδύνατο να έχουμε πίσω από κάθε δημότη και έναν οδοκαθαριστή. Όταν εδώ και χρόνια στις ευρωπαϊκές πόλεις η αποκομιδή γίνεται μία φορά την εβδομάδα, στην πόλη μας τα απορριμματοφόρα κάνουν αποκομιδή όχι μία φορά την εβδομάδα αλλά μία και δύο φορές την ημέρα ειδικά στους εμπορικούς δρόμους.

Ως Διοίκηση συνεχίζουμε ανελλιπώς το καθημερινό εντατικό πρόγραμμα καθαρισμού σε όλες τις γειτονιές στο οποίο προσθέτουμε καθημερινά έκτακτες δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. 

Οι υπόγειοι κάδοι φαίνεται πως μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά σε μια πιο καθαρή πόλη. Σκέφτεστε την τοποθέτηση και άλλων υπόγειων κάδων σε αλλά σημεία του δήμου; Αν ναι, πότε θα ξεκινήσει και σε ποια σημεία θα τοποθετηθούν  

Η παρούσα διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα υποσχέθηκε υπόγειους κάδους και έκανε πράξη τη δέσμευση αυτή … τοποθέτησε υπόγειους κάδους.

Ξεκινώντας από το μηδέν.. έτρεξε, δούλεψε και τελικά σε χρόνο ρεκόρ (στις αρχές του 2021) εγκατέστησε τους πρώτους 59 υπόγειους κάδους στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης.

Ένα έργο που ξεκίνησε στο παρελθόν δύο φορές αλλά δεν έγινε ποτέ, όχι μόνο έγινε πραγματικότητα από την παρούσα διοίκηση, αλλά σήμερα προχωράμε στην επέκταση των υπόγειων κάδων στις γειτονιές της πόλης.

Η χωροθέτηση και εγκατάσταση 185 υπογείων κάδων απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων θα γίνει σε βάθος τριετίας σε 83 συνολικά επιλεγμένες θέσεις στις Β’, Γ’, Δ’ και Ε’ δημοτικές κοινότητες.

Η δέσμευση του Κωνσταντίνου Ζέρβα μετεξελίσσεται σε πράξεις .. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει, από το κέντρο μέχρι τις γειτονιές της πόλης, ο δημόσιος χώρος αναβαθμίζεται, το αστικό περιβάλλον και οι γειτονιές ομορφαίνουν, η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων γίνεται ορθολογικότερη και αποδοτικότερη.

Οι υπόγειοι κάδοι, χωρητικότητας 2,9 τόνων, είναι μοιρασμένοι σε ανακύκλωσης και απορριμμάτων, διαθέτουν ειδικό σύστημα και αισθητήρες έτσι ώστε να ενημερώνουν όταν γεμίζουν για να πραγματοποιείται αποκομιδή από απορριμματοφόρα τα οποία διαθέτουν γερανό. Με την έναρξη λειτουργίας των 59 υπόγειων κάδων απομακρύνθηκαν περίπου 180 – 200 συμβατικοί κάδοι.

Ένα σημαντικό πρόβλημα αποτελούν τα ογκώδη αντικείμενα εκτός κάδων. Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση και που πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες

Ενδεικτικό της έξαρσης του προβλήματος που υπάρχει το τελευταίο διάστημα είναι ότι η υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου μαζεύει καθημερινά 40 τόνους ογκωδών αντικειμένων !

Το 2021 το εργοτάξιο Διαχείρισης Ογκωδών Αντικειμένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, διαχειρίστηκε πάνω από 7.000 τόνους ογκωδών αντικειμένων για τα οποία απαιτήθηκαν 5.574 εισερχόμενα δρομολόγια στο Εργοτάξιο Ογκωδών και 2.085 εξερχόμενα προς ΧΥΤΑ.

Κάνω έκκληση στους πολίτες να συνεργάζονται με το Δήμο Θεσσαλονίκης ο οποίος παραλαμβάνει χωρίς κόστος ογκώδη αντικείμενα. Προαπαιτούμενο είναι ο πολίτης να επικοινωνήσει τηλεφωνικά για ραντεβού με το τηλεφωνικό κέντρο της υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης στα τηλέφωνα 231 331 8800-801-802-803  ή με κάποια εταιρεία που θα αναλάβει την απομάκρυνση μεγάλων ποσοτήτων ογκωδών αντικειμένων.

Επισημαίνω ότι τα μπάζα και τα οικοδομικά υλικά από εργασίες κατασκευής ή ανακαίνισης, δεν περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις του δήμου. Στις περιπτώσεις αυτές η διαχείριση των ογκωδών είναι υποχρέωση του πολίτη και της εταιρίας που έχει αναλάβει τις εργασίες ανακαίνισης. Στους παραβάτες επιβάλλεται το ανάλογο πρόστιμο που κυμαίνεται σε εκατοντάδες ευρώ.

Η Ομάδα Ευταξίας διενεργεί καθημερινά ελέγχους , εντοπίζει τους παραβατικούς πολίτες, τους επιδίδει το έντυπο καταγραφής παράβασης με το οποίο τους δίνει  προθεσμία συμμόρφωσης πριν την επιβολή προστίμου.

Και πράγματι οι παραβατικοί πολίτες συμμορφώνονται και απομακρύνουν με δική τους μέριμνα τα αντικείμενα που έχουν εναποθέσει στο δημόσιο χώρο, επιβαρύνοντας το περιβάλλον, το δήμο, και τους υπόλοιπους συμπολίτες υποβαθμίζοντας την καθημερινότητα τους.

Πριν από μεγάλες διαδηλώσεις είθισται ο Δήμος Θεσσαλονίκης να απομακρύνει τους κάδους από κεντρικά σημεία. Υπάρχουν παράπονα όμως πως το τελευταίο διάστημα δεν ενημερώνονται οι πολίτες για μια τέτοια εξέλιξη, με συνέπεια τα σημεία όπου βρίσκονταν οι κάδοι να γεμίζουν με απορρίμματα. Πώς θα το αντιμετωπίσετε αυτό; 

Είθισται πριν από μεγάλες διαδηλώσεις να ενημερωνόμαστε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ώστε να λάβουμε από πλευράς μας προληπτικά μέτρα όπως η απομάκρυνση των κάδων, για λόγους προστασίας και ασφάλειας της δημόσιας τάξης και περιουσίας. Αντίστοιχα η επανατοποθέτηση των κάδων στις θέσεις τους γίνεται πάλι μετά από ειδοποίηση μας από τις αστυνομικές αρχές.

Η απομάκρυνση διαρκεί όσο διαρκεί η διαδήλωση, ενώ μετά την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων, τα συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας δίνουν αγώνα δρόμου και παραδίδουν την πόλη καθαρή σε χρόνο ρεκόρ.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου συνηθισμένοι πλέον, γνωρίζουν και δεν κατεβάζουν τα απορρίμματα τους κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων και μέχρι την επανατοποθέτηση των κάδων. Γι αυτό θα παρακαλούσα αν κάποιοι κάνουν το αντίθετο, να μην κατεβάζουν τα απορρίμματα τους στο δρόμο καθώς αυτά αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια τους σε περίπτωση ρίψης εύφλεκτων υλικών από εναπομείναντες διαδηλωτές.

Ποιες δράσεις σχεδιάζετε για καθαρισμούς – απολυμάνσεις κεντρικών σημείων όπως η Καμάρα, η πλατεία Αριστοτέλους, η παραλία, με αφορμή και το γεγονός ότι αναμένονται αφίξεις τουριστών; 

Οι δράσεις για τακτικούς καθαρισμούς – απολυμάνσεις κεντρικών ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων της πόλης μας αλλά και χώρων αναψυχής όπως πάρκα, πλατείες και παιδικές χαρές, είναι συνεχείς , τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές της πόλης , από την ανάληψη των καθηκόντων μου.

Στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση του αριθμού των τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους κι αυτό πετύχαμε και συνεχίζουμε, με την ανάδειξη της πόλης μας στο εσωτερικό της χώρας, ιδιαίτερα όμως στο εξωτερικό. Θέλουμε την πόλη καθαρή όλες τις εποχές και για όλους … κατοίκους και επισκέπτες.

Μή ξεχνάτε ότι μία από τις πρώτες μου ενέργειες ως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης ήταν η μέριμνα για το πλύσιμο όλων των αγαλμάτων με κορυφαίο του Μεγάλου Αλεξάνδρου για το οποίο απαιτήθηκε η συνδρομή και ειδικού καλαθοφόρου οχήματος.

Τόσο ο άξονας της πλατείας Αριστοτέλους, η Καμάρα, η πλατεία Ναυαρίνου, το παραλιακό μέτωπο αλλά και ιστορικά μνημεία και αγάλματα καθαρίζονται συνεχώς και σχολαστικά με τη χρήση ειδικού πιεστικού μηχανήματος, υδροφόρας και ειδικού καλαθοφόρου οχήματος όπου απαιτείται.

Το ίδιο ισχύει για όλους τους δρόμους του ιστορικού κέντρου το οποίο αποτελεί πηγή έλξης τουριστών, κατοίκων του δήμου μας και όμορων δήμων και σημείο άσκησης δραστηριότητας πολλών επαγγελματιών.

Ταυτόχρονα απομακρύνονται από τους τοίχους, τα παγκάκια και όλο τον αστικό εξοπλισμό τα γκράφιτιοι μουντζούρες και τα γραμμένα οπαδικά συνθήματα. Ωστόσο μας προβληματίζει το γεγονός πως τη μία μέρα καθαρίζονται οι χώροι και την επόμενη είναι ξανά μουντζουρωμένοι και βανδαλισμένοι, εξαιτίας της έλλειψης κοινωνικής ευαισθησίας από μερίδα πολιτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τοίχος στην Καμάρα, δίπλα στην αψίδα του Γαλέριου, ο οποίος καθαρίστηκε από τα σπρέι και τα συνθήματα και λίγες ημέρες αργότερα άγνωστοι άφησαν και πάλι τα “ίχνη” τους.

Σε τι ποσοστό ανέρχεται η ανακύκλωση στον δήμο Θεσσαλονίκης; Σχεδιάζετε κάποιες δράσεις ώστε να αυξηθεί; 

Η Διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα δεν εφησυχάζει ποτέ, ειδικά στα μεγάλα ζητήματα όπως είναι η Ανακύκλωση και η μετάβαση πλέον στην Κυκλική Οικονομία. Η Θεσσαλονίκη πρωτοπορεί τα τελευταία χρόνια στην ανακύκλωση με ποσοστό 26% έναντι του πανελλήνιου ποσοστού που κυμαίνεται στο 22%, ωστόσο θέλουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα ποσοστά ανακύκλωσης. Προς την κατεύθυνση αυτή και προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις περιορισμένες δυνατότητες παροχής επιπλέον μπλε κάδων από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η οποία σημειωτέων είναι υπεύθυνη για τη διάθεση του εξοπλισμού και των οχημάτων στους Δήμους, προβαίνουμε με δαπάνη του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην προμήθεια 4.200 νέων κάδων εκ των οποίων οι μισοί δηλ οι 2.100 είναι μπλέ κάδοι. Αναμένουμε την παραλαβή από τις ανάδοχες εταιρείες, ώστε να τοποθετηθούν άμεσα στην πόλη.

Στα πλαίσια της ενίσχυσης του προγράμματος ανακύκλωσης εντάσσεται η τοποθέτηση 48 Γωνιών Ανακύκλωσης σε διάφορα σηµεία της πόλης. Στα αναφερόμενα Πολυκέντρα Ανακύκλωσης, ο κάτοικος θα µπορεί να απορρίψει τέσσερα διαφορετικά υλικά (µέταλλο, πλαστικό, γυαλί, χαρτί) ενώ για την ενίσχυση της συµµετοχής των πολιτών θα υπάρχει σύστηµα επιβράβευσης, είτε µε κουπόνι ανταπόδοσης είτε µε δωρεά ποσού σε προεπιλεγµένους οργανισµούς.

Με την υλοποίηση του έργου τοποθέτησης των 48 Γωνιών Ανακύκλωσης και των 2.100 νέων μπλε κάδων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα επιτύχει τον ποσοτικό στόχο, που ορίζεται από το ισχύον θεσµικό πλαίσιο, τόσο για το έτος 2025 (στο 55%), όσο και για το έτος 2030 (60%).

Στηρίζουμε την ανακύκλωση έμπρακτα, θέλουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης και είμαστε δίπλα στο δημότη που θέλει να κάνει ανακύκλωση. Όραμα μας ως Δήμος Θεσσαλονίκης είναι να δημιουργήσουμε τις βάσεις για τη μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία,  βασισμένη στην έξυπνη αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη. Σε μια Θεσσαλονίκη ΠΡΑΣΙΝΗ και ΚΑΘΑΡΗ που έως το 2030 θα μετατραπεί σε κοιτίδα καινοτομίας και πρωτοπορίας.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρω την επιτυχία της Διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι πλέον μία από τις 100 ευρωπαϊκές πόλεις που έως το 2030 θα διαμορφωθεί σε κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη.  Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για τους πολίτες, την οικονομία, το περιβάλλον, τον τουρισμό μας και τους επαγγελματίες της πόλης μας.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένταση του φαινομένου των κλοπών σε ανακυκλώσιμα υλικά. Ποιες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί για την αντιμετώπισή του και αν υπάρχουν ορατά αποτελέσματα.  

Από την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας διοίκησης, ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για το θέμα. Βρισκόμαστε σε άμεση συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και μάλιστα έχω κληθεί κι εγώ σε περίπτωση επεισοδίου κλοπής από αλλοδαπούς.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου εκτός από τους ελέγχους της ΕΛΑΣ επανασχεδιάσαμε την αποκομιδή της μπλε γραμμής και εφαρμόζουμε για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Θεσσαλονίκης, πιλοτικό πρόγραμμα χρήσης αποκλειστικής χοάνης για ανακυκλώσιμα υλικά, στο Σταθμό Μεταφόρτωσης.

Πλέον τα απορριμματοφόρα δεν πηγαίνουν για εναπόθεση του φορτίου τους, στα συμβαλλόμενα ΚΔΑΥ αλλά πραγματοποιούν περισσότερα δρομολόγια με αποτέλεσμα την τακτικότερη συλλογή από τους μπλε κάδους όπου εκτός της οικονομίας κλίμακας σε εξοικονόμηση καυσίμων και χρόνου εργασίας, δεν θα υπάρχει ανακυκλώσιμο υλικό στα σημεία που έχουμε τέτοια φαινόμενα.

Ένα από τα στοιχήματα που έθεσε η διοίκηση Ζέρβα όταν ανέλαβε ήταν μια καθαρή πόλη. Αυτό το στοίχημα θεωρείτε ότι έχει κερδηθεί;  

Η Διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα από την ανάληψη της θητείας της κλήθηκε να αντιμετωπίσει συσσωρευμένα προβλήματα της πόλης μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επέφερε η πανδημία του κορονοϊου αρχικά και τώρα η ενεργειακή κρίση.  Με ότι αυτό συνεπάγεται στην υλοποίηση των αρχικών στόχων και σχεδιασμών της διοίκησης σε όλους τους τομείς.

Ο αγώνας στην καθαριότητα είναι διαρκής και το αποτέλεσμα εξαρτάται από την επιτυχημένη συνεργασία διοίκησης-εργαζόμενων-δημοτών. Κατά συνέπεια το στοίχημα τίθεται καθημερινά στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης.  Το βαρόμετρο θεωρώ ότι γέρνει υπέρ της πόλης, των κατοίκων και της παρούσας διοίκησης.

Αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου υλοποιήθηκε. Ήταν δέσμευση του Κωνσταντίνου Ζέρβα και έγινε πράξη. Τα δημοτικά τέλη μειώθηκαν συνολικά κατά 30% έως σήμερα. Αυτό δεν έχει γίνει σε κανένα άλλο Δήμο της χώρας. Παρότι όταν ανέλαβε τη διοίκηση, η εικόνα των οικονομικών του δήμου δεν ήταν ούτε ιδανική ούτε νοικοκυρεμένη και παρά τις δύσκολες οικονομικοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τώρα της ενεργειακής κρίσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας αποδεικνύει ότι είναι δίπλα στον πληττόμενο δημότη και στέλνει το μήνυμα στην πόλη, ότι μπαίνει τάξη και αποκαθίσταται η εικόνα της καθημερινότητας.

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial