Παρότι έχουν λήξει τα μέτρα covid, πλατείες και πεζοδρόμια τελούν υπό κατάληψη
Την ώρα που η κυβέρνηση προειδοποιεί τους επαγγελματίες της εστίασης, ακόμα και με σφράγισμα των καταστημάτων, αν συνεχιστεί η αυθαίρετη κατάληψη δημόσιων χώρων με πρόσχημα τα μέτρα covid, στο δήμο Θεσσαλονίκης, ακόμα το τοπίο παραμένει θολό, με πολλούς καταστηματάρχες να αναζητούν τρόπο να διατηρήσουν αυξημένο τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων, σε βάρος πάντα του δημόσιου χώρου.
Να θυμίσουμε ότι από τις 15 Ιανουαρίου δεν ισχύουν τα μέτρα που είχαν ληφθεί, λόγω πανδημίας, για να μην υπάρχει συχρωτισμός στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Είχε παραχωρηθεί στους καταστηματάρχες περισσότερος δημόσιος χώρος σε πεζοδρόμια και πλατείες, προκειμένου να μεγαλώσουν οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και να προστατευτούν οι πολίτες από την μεταδοτικότητα του κορονοιού.
Πλέον τα συγκυριακά αυτά μέτρα έχουν πάψει να ισχύουν, αλλά πολλά καταστήματα, στο ιστορικό κέντρο, αλλά και στις συνοικίες της πόλης, συνεχίζουν να καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιο χώρο που δεν τους αναλογεί.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπρόσωποι των καταστηματαρχών του κέντρου, με επίκληση την ενεργειακή και οικονομική κρίση, έχουν ζητήσει από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, να δείξει ανοχή και να επιτρέψει η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων να παραταθεί. Μάλιστα έχουν γίνει και δύο συναντήσεις με την αρμόδια αντιδημαρχία Οικονομικών για το θέμα: η πρώτη λίγο πριν από τις γιορτές και η δεύτερη πριν από μερικές ημέρες.
Σε ανάρτηση επίσης του Σωματείου, «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης» γίνεται λόγος για «διευκολύνσεις» προς τους καταστηματάρχες που «συνεχίζουν να καταλαμβάνουν χώρο χωρίς να δικαιούνται της επέκτασης» και καλούν τη «Δημοτική Αστυνομία» και το «Τμήμα Ελεγκτών και Επιδοτών», να προχωρήσουν άμεσα σε «ελέγχους και άρση του εξοπλισμού».
Επιπρόσθετα γίνεται αναφορά και σε «σχεδιασμό» που θα επιτρέψει «την παράταση της κατάληψης του δημόσιου χώρου: «η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης πρόκειται να επιτρέψει στους ιδιοκτήτες των Κ.Υ.Ε. να πληρώνουν τέλος για χώρους π.χ. που είναι χαρακτηρισμένοι ως χώροι πρασίνου ( δενδροδόχοι – παρτέρια), χώρους στους οποίους υφίστανται στοιχεία αστικού εξοπλισμού π.χ. παγκάκια, ΚΑΦΑΟ κλπ., προκειμένου να αυξηθεί το εμβαδόν κατάληψης και συνεπώς ο αριθμός σε τραπεζοκαθίσματα. Δίδεται δηλαδή κυριολεκτικά το ελεύθερο στους επιχειρηματίες να πληρώνουν τις μη νόμιμες καταλήψεις, καθώς ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο σε κάτι το οποίο έχει πληρωθεί ως τέλος».
Όμως εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή, ξεκαθάρισε πως τα μέτρα για την πανδημία έχουν λήξει από τις 15/1 και πως θα υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών, που θα προβλέπει μέχρι και “την σφράγιση των καταστημάτων που αυθαίρετα καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους με τραπεζοκαθίσματα”.
«Έχουμε επιστρέψει στο ισχύον καθεστώς πριν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, και ανακοίνωσε πως σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ σύντομα θα υπάρξει σχετική Διάταξη, που θα αυστηροποιεί το πλαίσιο. Πρόκειται, σημείωσε ο υφυπουργός, «για μια ενέργεια που όχι μόνο στερεί ελεύθερο χώρο από τους πολίτες αλλά νοθεύει και τον ανταγωνισμό. Οι παράνομες καταλήψεις δημόσιου χώρου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια κοινωνική απαξία».
Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, σχολίασε στη Βουλή, πως «πρόκειται για μια αντικανονική συμπεριφορά που προσβάλει όλους τους Πολίτες, τους πεζούς και κυρίως τα ΑμεΑ».
Σωκράτης Δημητριάδης: Θα κινηθούμε βάσει νόμου και της κανονιστικής
Από την πλευρά πάντως του δήμου Θεσσαλονίκης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωκράτης Δημητριάδης, επισήμανε στην Parallaxi, πως ακόμα δεν έχει σταλεί η σχετική εγκύκλιος για την άρση των μέτρων covid, από το υπουργείο και πως ο δήμος Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζει το ζήτημα βάσει των αναγκών των πολιτών και της ανάγκης προσβασιμότητας όλων.
Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει μία συνεχής συζήτηση γύρω από το θέμα, ώστε και οι επαγγελματίες να λειτουργήσουν, «χωρίς όμως να δημιουργούν προβλήματα».
«Εμάς δεν μας έχει έρθει ακόμα τίποτα. Προφανώς θα είναι μία απόφαση της κυβέρνησης. Σύσκεψη σχετική δεν έχουμε κάνει. Υπήρξε μία συνάντηση με τους καταστηματάρχες, ώστε να βελτιώσουμε την κατάσταση, πρώτα με γνώμονα τις ανάγκες των πεζών, ιδίως σε συγκεκριμένα μαγαζιά», τόνισε και ανέφερε πως «αν υπάρχει καλή διάθεση από τους καταστηματάρχες, εμείς είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε. Το πρώτο είναι ότι πρέπει να εξυπηρετούνται οι πολίτες που κινούνται στο πεζοδρόμιο. Σε δεύτερη μοίρα είναι οι καταστηματάρχες που κι αυτοί πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά πάντα σεβόμενοι την κανονιστική του δήμου Θεσσαλονίκης».
Σχετικά με τις παραβάσεις, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία παράβλεψη όταν μάλιστα υπάρχει και σχετική καταγγελία. «Όταν υπάρχει καταστρατήγηση του ελεύθερου χώρου υπάρχει παρέμβαση από τον δήμο», τονίζει και αναφέρει πως όταν υπάρξει ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών, όλα τα καταστήματα θα αναπτύσσουν τα τραπεζοκαθίσματα τους, βάσει της κανονιστικής του δήμου Θεσσαλονίκης».
«Οι αυθαιρεσίες έχουν πολλαπλασιαστεί»
Διαφορετικά ωστόσο περιγράφει την κατάσταση στο ιστορικό κέντρο ο Ακης Λαζάρου, από το Σωματείο Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου», ο οποίος ζητά από το δήμο Θεσσαλονίκης να εντείνει τους ελέγχους.
«Σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο», αναφέρει και υποστηρίζει πως υπάρχουν καταστήματα που δεν σέβονται τους κανόνες που επιβάλει η σχετική νομοθεσία και πως ο δήμος οφείλει από την στιγμή που έχουν λήξει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να προχωρήσει στην εφαρμογή της κανονιστικής για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
«Πρέπει άμεσα να γίνει μία ευρεία σύσκεψη συνάντηση ώστε να δούμε πως θα αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι παρανομίες» τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πολήχρωμη Θεσσαλονίκη» Ανδρέας Κουράκης, και ζητά από το δήμο να υπάρξει μία απόφαση δίκαιη για όλους. Αναφέρει δε, πως “όντως υπάρχουν πιέσεις από καταστηματάρχες για παράταση της κατάστασης που είχε επιβληθεί με την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων λόγω covid”, και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει νέα κανονιστική για το θέμα.
Τις πιέσεις για τα περισσότερα τετραγωνικά επιβεβαιώνει και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Σάκης Τζακόπουλος, που αναφέρει ότι εφόσον έχουν λήξει τα μέτρα covid θα πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί η κανονιστική του δήμου για τα τραπεζοκαθίσματα. «Η κανονιστική είναι πολύ συγκεκριμένη για τα τετραγωνικά κάθε καταστήματος, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν εφαρμόζεται» τονίζει και σημειώνει ότι πρέπει να προστατευτεί ο δημόσιος χώρος, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες και τα παιδιά.
Πηγή: parallaximag.gr