Γεμάτη η πόλη, άδεια τα μαγαζιά – «Παγωμάρα» στον εμπορικό κόσμο που δεν βλέπει «φως» έως τα Χριστούγεννα, ενώ μάταια περίμενε μέτρα στήριξης από τον πρωθυπουργό
Μπορεί ο Σεπτέμβριος από πλευράς καιρικών συνθηκών να είναι ακόμα ζεστός, όμως το κλίμα που επικρατεί στον εμπορικό κόσμο του κέντρου της Θεσσαλονίκης παραπέμπει σε… βαρυχειμωνιά.
Οι καταστηματάρχες είχαν ποντάρει πολλά στην εβδομάδα της ΔΕΘ, όμως οι ελπίδες τους, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της, έχουν εξανεμιστεί.
Η κινητικότητα που επικρατεί στο κέντρο της πόλης από τουρίστες και επισκέπτες δεν μεταφράζεται σε έσοδα για τους εμπόρους καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης.
«Είναι μια άλλη πόλη από τις 20 Αυγούστου και μετά» αναφέρει χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης καταστήματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αφού ούτε και όσοι επέστρεψαν από τις άδειες τους δεν προχώρησαν σε αγορές για να ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα τους ενόψει φθινοπώρου.
Οι τουρίστες επιλέγουν να κάνουν την βόλτα τους στο κέντρο της πόλης με σύμμαχο και τον καλό καιρό, όπως και να φάνε κάτι στα γρήγορα, όμως τα χέρια τους είναι άδεια από σακούλες, αφού δεν φαίνεται να προτιμούν να μπουν σε κάποιο εμπορικό κατάστημα για να κάνουν τα ψώνια τους.
Τα ξενοδοχεία της πόλης σημειώνουν υψηλές πληρότητες (και) λόγω της 86ης ΔΕΘ από αρκετούς επαγγελματίες που έχουν έρθει από άλλες πόλεις της χώρας, ωστόσο και αυτοί δείχνουν να έχουν περιορίσει κατά πολύ τα έξοδά τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και να επιστρέφουν πίσω στη βάση τους με άδεια χέρια ή στην καλύτερη περίπτωση μόνο με τοπικά εδέσματα.
«Το περασμένο σαββατοκύριακο εξαιτίας και των εγκαινίων της ΔΕΘ, των συγκεντρώσεων και υπό το φόβο που υπάρχει πάντα για επεισόδια δεν περιμέναμε ότι θα υπήρχε κίνηση, όπως και έγινε, αλλά έχουμε φτάσει να είναι Πέμπτη και να περνάει ο κόσμος έξω από τα μαγαζιά μας, να βλέπει απλά τις βιτρίνες και να φεύγει» υπογραμμίζει καταστηματάρχης επί της οδού Εγνατία.
Οι έμποροι θεωρούν ότι πολλοί είναι εκείνοι που θέτουν πλέον προτεραιότητες στον τρόπο που ξοδεύουν τα χρήματα τους.
«Είναι λογικό μιας και βρισκόμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου όσοι είναι γονείς να ψωνίζουν τα σχολικά των παιδιών τους και να κόβουν από τα δικά τους έξοδα».
Ωστόσο, αυτό που τους φοβίζει είναι ότι η κατάσταση δύσκολα θα αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες.
«Μετά τα σχολικά θα αρχίσει η θέρμανση και έτσι όπως το βλέπω εμείς θα περιμένουμε ξανά τα Χριστούγεννα μπας και σώσουμε ότι μπορούμε από την χρονιά» σχολιάζει ο εμπορικός κόσμος της πόλης που σημειώνει ότι για πάνω από μια δεκαετία είναι εγκλωβισμένος σε μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, ξεκινώντας από την οικονομική, πηγαίνοντας στην υγειονομική και καταλήγοντας τώρα στην ενεργειακή.
Απογοήτευση επικρατεί στους εμπόρους και από την παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, καθώς όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός τους ξέχασε.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι δεν άκουσε από τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στους επαγγελματίες και την αγορά, παρά μόνο μια φορά.
Οι έμποροι απορούν για ποιο λόγο δεν έχουν στηριχτεί το ίδιο όπως η εστίαση, χωρίς φυσικά να αμφισβητούν το γεγονός ότι και ο συγκεκριμένος κλάδος είχε τεράστιες απώλειες και ότι δεν άξιζε την οικονομική βοήθεια, αλλά και οι ίδιοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα την τελευταία διετία εξαιτίας των lockdown με αποτέλεσμα να χάσουν τζίρο, αλλά και ρούχα και υποδήματα δύο και τριών σεζόν.
Ακόμα και η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος -τον οποίο οι επαγγελματίες αποκαλούν ένα μέτρο – χαράτσι και πρωτοφανές για τα δεδομένα που υπάρχουν σε άλλες χώρες- γίνεται υπό προϋποθέσεις, καθώς οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θα πρέπει είτε να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού, είτε να «μετατρέψουν» τους υπαλλήλους που απασχολούν από 4ωρους σε 8ωρους.
Γι’ αυτό το λόγο και υπάρχει η έντονη ανησυχία για «καταιγίδα» λουκέτων το επόμενο διάστημα ακόμα και στους κεντρικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Πηγή: parallaximag.gr