Η «μεγάλη μάχη» με τα έντομα σε δέντρα του κέντρου της Θεσσαλονίκης και το νέο σχέδιο του Δήμου (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Φθινοπώριασε από νωρίς στις οδούς Τσιμισκή και Αλεξάνδρου Σβώλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με εικόνες από κιτρινισμένα και πεσμένα φύλλα δέντρων να τραβούν τα βλέμματα των περαστικών.

Κάνοντας μία σύντομη βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μπορεί κανείς να έρθει αντιμέτωπος με απογοητευτικές εικόνες που δεν θυμίζουν την κλασική ομορφιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, καθώς οι φτελιές που έχουν τοποθετηθεί στα δεξιά και αριστερά του δρόμου επί της οδού Τσιμισκή έχουν υποστεί σήψη εξαιτίας του σκαθαριού Galerucella που κατατρώει το φύλλωμα τους.

Το συγκεκριμένο σκαθάρι είναι φυλλοφάγο έντομο και οι προνύμφες του αποσκελετώνουν τα φύλλα με συνέπεια να μειώνεται η ικανότητα φωτοσύνθεσης των δένδρων. Στη συνέχεια τα δέντρα εμφανίζουν πρόωρη ξήρανση και νέκρωση.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του έντονου καύσωνα, με τους καταστηματάρχες να διαμαρτύρονται τόσο λόγω της εισχώρησης των φύλλων στις εισόδους των καταστημάτων τους όσο και λόγω της κολλώδης ουσίας στα πεζοδρόμια του κέντρου.

Ο Σωκράτης Δημητριάδης νυν αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και πρώην αντιδήμαρχος περιβάλλοντος μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη σχετικά με το πρόβλημα στις φτελιές και αναφέρθηκε στις προσπάθειες, αλλά και τις νέες ενέργειας του δήμου για την αντιμετώπιση του.

«Έχουμε δύο σχέδια στο Δήμο Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση του σκαθαριού στις φτελιές. Το ένα και πιο αποτελεσματικό είναι η έγκριση της πειραματικής εφαρμογής της ενδοθεραπείας που αναμένουμε να την πάρουμε φέτος από το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και παράλληλα το δεύτερο, επειδή δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουν τα δέντρα σε αυτή τη θεραπεία, έχουμε ήδη εκπονήσει και ένα σχέδιο από προπερσι με την σταδιακή αντικατάσταση των φτελιών. Το πρώτο που σκεφτόμαστε βέβαια είναι να πετύχει αυτή η θεραπεία. Τα φάρμακα τα οποία επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν εντός του αστικού ιστού είναι φάρμακα βιολογικά χωρίς χημικά. Δυστυχώς δεν υπάρχει βιολογικό φάρμακο για το συγκεκριμένο έντομο και για αυτό το λόγο δεν μπορεί να καταπολεμηθεί. Εμείς κάνουμε χρήση ενός φαρμάκου, που αφορά παραπλήσιο έντομο με την Galerucella και για αυτό δεν μπορεί να αποδώσει. Η έκταση του προβλήματος είναι πράγματι μεγάλη γι’ αυτό και δεν φαίνεται η δουλειά του δήμου που γίνεται καθημερινά. Ο μοναδικός τρόπος είναι η ενδοθεραπεία, μια θεραπεία όπου γίνονται ενέσεις μέσα στον κορμό του δέντρου με το φάρμακο να πηγαίνει απευθείας στα φύλλα και να σκοτώνει το σκαθάρι», κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.

Πηγή: thessnews.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial