Κάνουν λόγο για καθυστερήσεις στην απόσπαση αρχαιοτήτων – Με πολιτικά κίνητρα κινείται ο ΣΕΑ τονίζει στο TyposThes ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό κ. Νίκος Ταχιάος
Της Λεμονιάς Βασβάνη
Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”
Να καταργηθεί ο Σταθμός Βενιζέλου ως σταθμός επιβατών στο Μετρό Θεσσαλονίκης προτείνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Παράλληλα με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως πρέπει «Να σταματήσουν οι εργασίες τεμαχισμού/απόσπασης, να εγκατασταθούν στον χώρο μόνο οι έξοδοι κινδύνου και οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του συνόλου της γραμμής του Μετρό και να αποδοθεί το επίπεδο -1 του Σταθμού ως αρχαιολογικός χώρος στους πολίτες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης από το ΥΠΠΟΑ, με άμεση επανατοποθέτηση των βυζαντινών αρχαιοτήτων που έχουν ως τώρα αποσπαστεί».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κυρία Δέσποινα Κουτσούμπα ανέφερε στο «ΤyposThes» ότι: «το χρονοδιάγραμμα δεν τηρείται. Ο κ. Κορρές σε μελέτη του ΚΑΣ είχε πει πως χρειάζονταν πεντέμισι μήνες. Από τον Ιούλιο του ’21 όμως έχουν ήδη περάσει επτά μήνες και η απόσπαση αρχαιοτήτων δεν έχει τελειώσει. Στο τέλος του 2021 γνωρίζαμε πως περί το 30% των αρχαιοτήτων είχαν απομακρυνθεί, ενώ δεν είχαν ξεκινήσει οι εργασίες για τον Decumanus Maximus. Και μετά το πέρας της απόσπασης θα πρέπει να γίνουν άλλες ανασκαφές σε έκταση 1400 τμ που θα διαρκέσουν από 12 μέχρι 18 μήνες. Αν σε όλα αυτά προσθέσετε πως ο ανάδοχος του έργου έχει πει με έγγραφό του πως στην Βενιζέλου από την στιγμή που θα παραδοθεί ο χώρος, θα χρειαστεί άλλους 24 μήνες για να κατασκευαστεί ο σταθμός και πως θα χρειαστεί και ένας χρόνος για δοκιμαστική λειτουργία, δεν ξέρω αν θα μπορέσει να είναι εγκαίρως έτοιμο το έργο. Και όλο αυτό θα επηρεάσει όχι μόνο την κεντρική γραμμή, αλλά και την επέκταση προς Καλαμαριά που συνδέεται με τη βασική γραμμή. Όλα δείχνουν πως το έργο θα πάει για το 2025 την στιγμή που μετά το τέλος του 2023 όποια καθυστέρηση θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό».
Η κυρία Κουτσούμπα σημείωσε πως η πρόταση του ΣΕΑ είναι να καταργηθεί ο σταθμός Βενιζέλου από σταθμός επιβατών, να επιστρέψουν οι βυζαντινές αρχαιότητες που έχουν αποσπασθεί και ο χώρος να είναι μόνο αρχαιολογικός. Παράλληλα να γίνουν μόνο απαραίτητες εργασίες για το μετρό πχ έξοδοι κινδύνου, εξαερισμός κλπ.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σ.Ε.Α. «Η πρόταση να παραμείνει ο αρχαιολογικός χώρος στον βυζαντινό ορίζοντα του 4ου-9ου αι. μ.Χ., (…) είναι η μόνη που ακολουθεί την αρχαιολογική επιστήμη και πρακτική, σύμφωνα με την οποία δεν καταστρέφονται σημαντικά στρώματα μεταγενέστερων περιόδων χάριν επιστημονικής «περιέργειας», και η μόνη σύμφωνη με την οικονομία του έργου.
Η πυκνή στρωματογραφία με σημαντικά ευρήματα τόσο της ρωμαϊκής όσο και της ελληνιστικής εποχής που αναμένεται να βρεθούν στη συνέχεια της ανασκαφής απαιτεί μια εκτεταμένη, απαιτητική και χρονοβόρα ανασκαφή, που θα θέτει συνεχώς στο προσκήνιο το ζήτημα της προστασίας και των νέων, σημαντικών αρχαιοτήτων που έρχονται στο φως, με νέες γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ και νέες αποφάσεις. Αυτή η εξέλιξη ασφαλώς θέτει εκ νέου ανησυχητικά δεδομένα τόσο για τον αρχαιολογικό χώρο όσο και για το έργο».
Πολιτικά τα κίνητρα της πρότασης ΣΕΑ τονίζει ο Ταχιάος
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση περί κατάργησης του Σταθμού Βενιζέλου ως σταθμού επιβατών ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό κ. Νίκος Ταχιάος είπε στο «ΤyposThes» πως «ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων λειτουργεί σαν συνδικαλιστικό όργανο υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού» και ότι η συγκεκριμένη πρόταση «έχει πολιτικά κριτήρια». «Αυτό που τους νοιάζει είναι η κατάργηση του σταθμού και όχι να βρεθεί μια λύση», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη του έργου της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου ο κ Ταχιάος είπε πως έχει προχωρήσει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% και πως το έργο θα προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. «Οι υπόλοιπες εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στην άνοιξη και πιστεύω πως στο τέλος του 2023 θα έχουμε παραδώσει το έργο», σημείωσε.
Τι ανέφερε η απόφαση του ΣτΕ στις 19/1 για το σταθμό Βενιζέλου
Υπενθυμίζεται πως στις 19.01.2022 το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα αναστολής των εργασιών προσωρινής απόσπασης των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο Σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.
«Επιτρεπτή η συνέχιση της προσωρινής απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης. Με την 6/2022 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκε αίτηση, με την οποία είχε ζητηθεί η αναστολή της απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων που έχουν έλθει στο φως λόγω εργασιών κατασκευής του σταθμού του Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Με σχετική υπουργική απόφαση έχει αποφασιστεί, ακόμη, η διατήρηση των αρχαιοτήτων σε άλλο χώρο μέχρι την κατασκευή του σταθμού, οπότε και θα επανατοποθετηθούν εκεί» αναφέρονταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΣτΕ.
Την αίτηση για αναστολή των εργασιών υποστήριζε και ο Σ.Ε.Α..
Πηγή: typosthes.gr