Η πρόταση από τη Θεσσαλονίκη που προκάλεσε «σεισμό» στην αγορά – Ο νέος… πόλεμος «μικρών – μεγάλων», η θέση των εμπόρων και ο φόβος των εργαζόμενων

Μπρος γκρεμός και πίσω ρε(υ)μα

Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για εφαρμογή μειωμένου ωραρίου στα καταστήματα της πόλης από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση, προκάλεσε «σεισμό» στην αγορά σε πανελλαδικό επίπεδο, ξεκινώντας έναν γύρο δημόσιου διαλόγου γύρω από το θέμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης προτείνει να συνεχίσουν τα καταστήματα να λειτουργούν Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο από τις 10:00 έως τις 16:00 όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά να μειωθούν οι ώρες τις υπόλοιπες ημέρες.

Δηλαδή, την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή να ανεβάζουν ρολά από τις 10:00 και να κλείνουν στις 19:00.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης παραδέχτηκε ότι η παραπάνω πρόταση είναι μια δύσκολη απόφαση, που στόχο όμως έχει να αποφευχθούν οι εικόνες ανοιχτών καταστημάτων με σβησμένες βιτρίνες και επιγραφές.

Κάτι τέτοιο θα αλλοίωνε την εικόνα της αγοράς και θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο το αρνητικό κλίμα που επικρατεί από τις αρχές της χρονιάς με τους καταστηματάρχες της πόλης να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι και να βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται.

Επί της ουσίας με το νέο ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου, εξοικονομούνται 6 ώρες την εβδομάδα και 25 ώρες τον μήνα.

Μια πρόταση που συμβαδίζει με την κατεύθυνση για μείωση της ενέργειας κατά 15%, γι’ αυτό το λόγο και αποφασίστηκε το κλείσιμο να οριστεί στις 19:00, καθώς το διάστημα 19:00 – 21:00 θεωρείται ως ώρα αιχμής για την κατανάλωση ρεύματος.

«Τι θα γίνει με σούπερ μάρκετ, παραεμπόριο;»

Καταστηματάρχες του κέντρου της Θεσσαλονίκης σημειώνουν ότι βλέπουν μεν με καλό μάτι την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου και σημειώνουν ότι είναι κάτι που και οι ίδιοι επιθυμούσαν να συμβεί εδώ και χρόνια, δηλαδή μια αγορά που θα λειτουργεί σε οχτάωρη βάση, αλλά δεν παύει να υπάρχει μεγάλος προβληματισμός.

«Να γίνει κάτι με οριζόντια απόφαση της κυβέρνησης και να αφορά όλους. Τι να το κάνουμε εάν εμείς κλείνουμε στις 19:00, αλλά τα πολυκαταστήματα είναι ανοικτά έως τις 21:00; Πάλι εμείς θα είμαστε οι χαμένοι» λένε ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων του κέντρου της πόλης και προσθέτουν:

«Με τα σούπερ μάρκετ τι θα γίνει; Παντού πλέον μπορείς να βρεις ρούχα και παπούτσια. Στην πανδημία τους είχαν απαγορεύσει να πουλούν προϊόντα που διαθέταμε και εμείς, επειδή μας είχαν κλείσει τα μαγαζιά. Αυτοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν έως τις 21:00, τι θα κάνουν στο διάστημα από τις 19:00 έως τις 21:00; Θα πηγαίνουν και θα σκεπάζουν τα ράφια των διαδρόμων με τα ενδύματα και τα υποδήματα; Ή θα τραβάνε κόκκινες κορδέλες γύρω τους;

Και φυσικά δεν είναι μόνο τα σούπερ μάρκετ. Δεν πιστεύουμε ότι με την πρόταση θα συμμορφωθούν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και οι αλυσίδες.

Και μην ξεχνάμε και το παραεμπόριο που είναι ανεξέλεγκτο στην πόλη. Πλέον βρίσκεις σεντόνια με παπούτσια, τσάντες κτλ σε κάθε σημείο της πόλης, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας».

Γι’ αυτό το λόγο και οι καταστηματάρχες θεωρούν ότι αν είναι να παρθεί μια απόφαση, αυτή πρέπει να γίνει με κυβερνητική «σφραγίδα» και να έχει τον χαρακτήρα ενός έκτακτου μέτρου με συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Διαφορετικά, προβλέπουν ότι το μέτρο θα ισχύσει για μια, δυο εβδομάδες στα μικρά εμπορικά καταστήματα, αλλά βλέποντας ότι οι μεγάλες αλυσίδες λειτουργούν κανονικά, τότε όλοι θα επιστρέψουν στο ωράριο που ισχύει και σήμερα και οι όποιες προτάσεις γίνονται τώρα, θα πάνε σύντομα… περίπατο.

Όσον αφορά για την κατάσταση που επικρατεί τώρα, είναι ξεκάθαροι:

«Ακόμα αντέχουμε, αλλά είναι δεδομένο ότι το βάρος θα μεγαλώσει όταν θα πρέπει μαζί με το ηλεκτρικό ρεύμα να λειτουργεί στα καταστήματά μας και η θέρμανση. Δεν μπορείς να έχεις ένα μαγαζί… καταψύκτη. Πώς θα μπει ο πελάτης να δοκιμάσει ρούχα σε τέτοιες συνθήκες;»

Πρέπει να ανησυχούν οι εργαζόμενοι;

Και μόνο στο άκουσμα μιας πρότασης που αναφέρεται σε μείωση ωραρίου, στους εργαζόμενους δημιουργείται ένα κλίμα ανησυχίας.

«Θα χάσουμε τη δουλειά μας; Θα μειωθούν τα χρήματα μας;» είναι οι απορίες στο μυαλό των εργαζομένων σε επιχειρήσεις ένδυσης – υπόδησης, μετά την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Φιλιππίδης εμφανίζεται καθησυχαστικός και ξεκαθαρίζει:

«Η πρόταση μας δε σημαίνει τίποτα για τους εργαζόμενους. Δεν αλλάζει τίποτα. Η αγορά θα είναι ανοιχτή 45 ώρες και εκείνοι θα δουλεύουν τις 40. Δεν έχουν να φοβούνται τίποτα».

Το μήνυμα Φιλιππίδη στους «μεγάλους», η κυβέρνηση που… πετάει το μπαλάκι και η Αθήνα

Ο κ. Φιλιππίδης σημειώνει ότι η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ανοίγει το δρόμο για ένα ζήτημα που προβληματίζει ήδη όλο τον πλανήτη και που θα το βρούμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα. 

«Βάζουμε πλάτη και περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσουν τα σούπερ μάρκετ, οι μεγάλες αλυσίδες. Είναι η ώρα να αποδείξουν ότι ζούμε στον ίδιο τόπο» είπε σε δηλώσεις του.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση μέσω διαρροών της ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζεται ως υποχρεωτικό μέτρο το ενδεχόμενο της μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και επί της ουσίας… πετάει το μπαλάκι στους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους να πάρουν τις αποφάσεις τους, που θα λειτουργήσουν ως κατευθυντήριες γραμμές για τα μέλη τους, αλλά όχι με χαρακτήρα υποχρεωτικότητας.

Όπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι το μέτρο θα επιφέρει μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την πιθανή μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών ερωτηθείς από δημοσιογράφους δήλωσε:

«Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

1. να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

2. να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.

3. να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.

4. να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών.

Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία.

Πηγή: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial