Ποια αξιοποιούνται, ποιοι πλειστηριασμοί έρχονται – Η επόμενη ημέρα ιστορικών βιομηχανικών ακινήτων της Θεσσαλονίκης
Βιομηχανικά ακίνητα, που παρέμειναν κουφάρια για δεκαετίες, έχοντας ζήσει στο παρελθόν ένδοξες, παραγωγικές ημέρες, βγαίνουν το τελευταίο διάστημα από την αφάνεια καθώς πέρασαν σε χέρια επενδυτών, οι οποίοι αναμένεται να τους δώσουν τη δυνατότητα να αναγεννηθούν και να γυρίσουν σελίδα.
Ιστορικά βιομηχανικά ακίνητα της Θεσσαλονίκης ενεργοποιούν το τελευταίο διάστημα τα αντανακλαστικά των επενδυτών που θέλουν να δώσουν νέα ζωή σε κτήρια που αντιμετώπισαν για χρόνια την εγκατάλειψη και τη φθορά του χρόνου.
Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, αναμένεται να χτυπήσει για κάποια βιομηχανικά ακίνητα, που κατέγραψαν λαμπρή επιχειρηματική πορεία, εκ νέου το ηλεκτρονικό σφυρί, ενώ για κάποια άλλα για πρώτη φορά, προκειμένου να τους δοθεί, αν υπάρξει ενδιαφερόμενος, μια δεύτερη ευκαιρία.
Ποια ακίνητα βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης
Το κουφάρι της Φίλκεραμ – Johnson
Σε ξένο επενδυτή που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο του real estate κατέληξε, πριν λίγες ημέρες, το βιομηχανικό ακίνητο της Φίλκεραμ – Johnson που επί μακρόν βρέθηκε στα αζήτητα. Ο επενδυτής που απέκτησε το βιομηχανικό ακίνητο, σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα – τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν διαδοχικοί άγονοι διαγωνισμοί – υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο μοναδικός ενδιαφερόμενος με αποτέλεσμα να περάσει στα χέρια του με το ποσό των 9,32 εκατ. ευρώ που ήταν και η τιμή εκκίνησης.
Ο πλειστηριασμός αφορούσε το γήπεδο των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας κατασκευής κεραμικών πλακιδίων, συνολικού εμβαδού 138.844,72 τ.μ. που προήλθε από τη σταδιακή συνένωση 14 όμορων κληροτεμαχίων, στο Πατριαρχικό Πυλαίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης (5ο χλμ της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου), καθώς και το βιομηχανικό συγκρότημα που εκτείνεται σε 45.337,14 τμ.
Ξεκινούν τα έργα σε ΦΙΞ και Βαλκάν
Χρονιά ορόσημο το 2023 για τις επενδύσεις της DIMAND, η οποία διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο γνωστών κτηρίων και κατασκευών στο ενεργητικό της.
Στη γραμμή εκκίνησης για την αναγέννησή τους βρίσκονται τόσο το εμβληματικό παλιό βιομηχανικό ακίνητο ΦΙΞ, όσο και το βιομηχανικό ακίνητο της ΒΑΛΚΑΝ AKINHTA Α.Ε.
Πρόκειται για δυο έργα που θα αγγίξουν περί τα 300 εκατ. ευρώ και θα ξεκινήσουν το μεν ΦΙΞ, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης, εντός Φεβρουαρίου με τις κατεδαφίσεις των μη προστατευόμενων κτισμάτων, το δε βιομηχανικό ακίνητο της Βαλκάν, στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να μετατραπεί στον μεγαλύτερο κόμβο logistics στη Βόρεια Ελλάδα, το αργότερο στις αρχές Μαρτίου.
Μέσα στον μήνα που διανύουμε αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις σε όποια κτίσματα επιτρέπεται, με αιχμή του δόρατος τις παλιές αποθήκες, καθώς υπάρχουν διατηρητέα κτήρια που εκτείνονται σε 14.000 τμ., τα οποία πρέπει να αποκατασταθούν. Στόχος είναι το σύνολο του έργου στο ΦΙΞ να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.
Η επένδυση, που θα ξαναδώσει ζωή σε ένα εξαιρετικό βιομηχανικό ακίνητο, το οποίο είχε αφεθεί στη φθορά του χρόνου, εκτιμάται ότι θα κινηθεί στη ζώνη των 130 έως 150 εκατ. ευρώ. Από την επένδυση αναμένεται να προκύψουν κτήρια μεικτών χρήσεων, γραφειακοί χώροι, κατοικίες, εμπορικές χρήσεις, ενδεχομένως και ξενοδοχεία.
Σε τροχιά αξιοποίησης
Το αργότερο στις αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης της παλιάς θεμελίωσης (εδαφόπλακες) στο βιομηχανικό ακίνητο της Βαλκάν προκειμένου μετά και την έκδοση των απαραίτητων αδειών να ξεκινήσει η ανέγερση του logistics center που θα εκτείνεται σε 120.000 τμ.
Το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε δυο φάσεις, η πρώτη εντός του 2024 θα αφορά περίπου 55.000 τ.μ., ενώ η δεύτερη, που εκτιμάται πως θα τελειώσει ένα χρόνο αργότερα, θα αφορά 65.000 τμ. αποθηκευτικών χωρών.
Το ύψος της επένδυσης θα κινηθεί από 130 έως 140 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό κατά την κατασκευαστική περίοδο θα δημιουργηθούν 200 θέσεις εργασίας και κατά τη λειτουργία 150 μόνιμες θέσεις εργασίας.
Εμβληματικό κτήριο στα Κεραμεία Αλλατίνη
Ένα ξεχωριστό τοπόσημο αναμένεται να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη, σε μια εξαιρετικά σημαντική περιοχή, τη «Νοτιοανατολική Πύλη» της, με την πολεοδόμηση των «Κεραμείων Αλλατίνη».Image
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ακινήτου, συμφερόντων του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη, σχεδιάζει την κατασκευή ενός εμβληματικό κτήριο ύψους 100 μέτρων και 30 ορόφων, ενός ουρανοξύστη, όπου θα συγκεντρωθεί όλη η επιτρεπόμενη δόμηση του ακινήτου 81,2 στρεμμάτων, οπότε όλος ο υπόλοιπος χώρος θα μείνει ελεύθερος για τη δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου αναψυχής. Τα δύο διατηρητέα κτήρια θα παραχωρηθούν στον δήμο Θεσσαλονίκης με στόχο τη δημιουργία πολιτιστικών εγκαταστάσεων μητροπολιτικής κλίμακας για όλη την πόλη.
Δύo ιδιοκτήτες στους Μύλους Αλλατίνη
Το βιομηχανικό συγκρότημα των Μύλων Αλλατίνη κατασκευάστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί στο μεγαλύτερο τμήμα του, ως διατηρητέο, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της τότε εποχής.
Πρόσφατα η SPM, απέκτησε σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό το υπόλοιπο 50% του ακινήτου. Πίσω από την εταιρεία, που αποτέλεσε την έκπληξη, όπου αδιαφιλονίκητο φαβορί ήταν ο όμιλος Φάις, βρίσκεται ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας Πρόδρομος Μαυρόπουλος, που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στη Βουλγαρία.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έδωσε σκληρή μάχη με τον όμιλο Φάις, με απανωτές προσφορές και τελικά πλειοδότησε με 4.044.444 ευρώ, όταν η προσφορά εκκίνησης ήταν 3.204.500 ευρώ.
Πλέον, με τα νέα δεδομένα, οι δύο πλευρές, που κάθε μία έχει 50% του ιστορικού κτηριακού βιομηχανικού συγκροτήματος, θα πρέπει να βρουν κοινό τόπο για την αξιοποίηση των Μύλων Αλλατίνη.
Στις 15 Φεβρουαρίου θα χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί για την ΤΕΞΑΠΡΕΤ
Για δεκαετίες αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον τομέα της χημικοτεχνικής επεξεργασίας προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας. Ο λόγος για την εταιρεία ΤΕΞΑΠΡΕΤ, με ιστορία 143 ετών στο επιχειρείν της Θεσσαλονίκης, που μεσουράνησε στις δεκατίες του 1980 και 1990, ωστόσο, στη συνέχεια βίωσε με σκληρό τρόπο τις περιπέτειες του εγχώριου κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, ειδικά μετά τη βαθιά οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα μας από το 2010.
Για το βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας στο Καλοχώρι, έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός στις 15 Φεβρουαρίου, με επισπεύδουσα την Do value Greece ΑΕΔΑΔΠ ως διαχειρίστρια της Eagle Issuer Dac και τιμή πρώτης προσφοράς τα 3,93 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα ακίνητο συνολικής έκτασης 64.051 τ.μ., που είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός του οποίου έχουν ανεγερθεί ένα βιομηχανικό κτήριο – βαφείο – λευκαντήριο, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, αποθήκες, λεβητοστάσιο, δεξαμενές και άλλες υποδομές.
Αξίζει να σημειωθεί πως εντός του ιστού της Θεσσαλονίκης, παραμένουν και άλλα μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα που, παρά την ιστορική αξία και τη στρατηγική χωροταξική τους θέση, μαραζώνουν, όπως είναι το εργοστάσιο «Αλυσίδα».
Στο σφυρί τα περιουσιακά στοιχεία της Κτίριο
Στις 31 Μαρτίου αναμένεται, αν δεν μεσολαβήσει κάποια άλλη εξέλιξη, να διενεργηθούν δύο ξεχωριστοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι αφορούν σε περιουσιακά στοιχεία της Κτίριο Ανώνυμη Οικοδομική ως τρίτη διακάτοχος των ακινήτων της εταιρείας Χ. Γαρυφάλλου.
Το πρώτο ακίνητο περιλαμβάνει ένα οικόπεδο έκτασης 29.880 τ.μ., το οποίο βρίσκεται εντός της βιομηχανικής περιοχής της Σίνδου και έχει πρόσωπο σε ασφαλτοστρωμένη οδό και σιδηροδρομική γραμμή για φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων.
Στο εν λόγω οικόπεδο υφίσταται σύγχρονο βιομηχανικό κτήριο, το οποίο αποτελείται από: ισόγειο βιομηχανικό κτήριο επιφάνειας 8.339,83 τ.μ.με υπόγειο και βοηθητικό χώρο καθώς και γραφεία ισογείου ορόφου επιφάνειας 354,37 τ.μ.και γραφεία πρώτου ορόφου επιφάνειας 271,26 τ.μ.
Η τιμή εκκίνησης έχει τεθεί στα 4,3 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα είναι η Eurobank.
Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορά σε ακίνητο που εντοπίζεται και αυτό στην Σίνδο και πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει ένα ενιαίο οικόπεδο, συνολικής έκτασης 17.592,94 τ.μ..
Στην ενιαία έκταση έχουν ανεγερθεί σταδιακά δύο κτήρια, τα οποία περιλαμβάνουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις, γραφεία και αποθηκευτικούς χώρους ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει τεθεί στα 2,97 εκατ. ευρώ.
Πηγή: voria.gr