Τι είδους ακίνητα πωλήθηκαν το 2022 στη Θεσσαλονίκη – Η εικόνα της ιδιοκατοίκησης στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη χώρα
Λάτρεις της… ιδιοκατοίκησης αποδεικνύονται οι Θεσσαλονικείς, καθώς η απόκτηση της δικής του στέγης φαίνεται πως μονοπώλησε τις αγοροπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν το 2022. Οι Θεσσαλονικείς αναδεικνύονται πρωταθλητές στην αγορά κατοικίας έναντι των υπολοίπων Ελλήνων, αφού όπως προκύπτει από στοιχεία μελέτης που πραγματοποίησε η RE/MAX Ελλάς, που διαθέτει 81 γραφεία και περισσότερους από 1.000 συμβούλους ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια, το 90,2% των ακινήτων που πωλήθηκαν την προηγούμενη χρόνια στη Θεσσαλονίκη αφορούσε κατοικίες. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Αττική ήταν 87,3% ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα περιορίστηκε στο 68,5%.
Αξίζει να σημειωθεί πως από το σύνολο των πωληθέντων ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, πέραν των οικιστικών που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, οι άλλες πωλήσεις αφορούσαν κατά 4,7% οικόπεδα-αγροτεμάχια και 5,1% επαγγελματικά ακίνητα.
Η τάση για απόκτηση της δικής τους κατοικίας, συνεχίζει ακάθεκτη στη Θεσσαλονίκη και τους πρώτους μήνες του 2023 με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με την προσφορά. Η διαμορφωθείσα εικόνα οδηγεί σε εκτίναξη των τιμών γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το έως ποτέ μπορεί να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τιμών.
Τι ακίνητα επιλέγουν
Διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μεζονέτες επέλεξαν κατά κύριο λόγο οι Θεσσαλονικείς με παλαιότητα άνω των 20 ετών. Με αυτόν τον τρόπο εξασφάλισαν χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με αντίστοιχα νεότερα ακίνητα και μελλοντικές υπεραξίες.
Συγκεκριμένα το 74,1% των αγοραστών επέλεξαν οικιστικό ακίνητο άνω της εικοσαετίας, το 8,6% κατοικίες από 11 έως 15 ετών, το 7,8% νεόδμητες ή με παλαιότητα που δεν ξεπερνά τα 5 έτη, το 6,9% από 16 έως 20 ετών, ενώ σπίτια από 6 έως 10 έτη απέκτησε το 2,6% των αγοραστών.
Σχεδόν αντίστοιχη είναι η εικόνα πανελλαδικά αναφορικά με την ηλικιακή κατανομή των πωληθέντων ακινήτων. Εστιάζοντας στα οικιστικά ακίνητα, δεδομένου ότι συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά πώλησης σε όλη τη χώρα, προκύπτει ότι συνεχίζεται η τάση των προηγουμένων ετών, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε παλαιές κατοικίες ηλικίας κατασκευής άνω των 20 ετών σε ποσοστό 73,6%, ενώ τα νεόδμητα και μέχρι 5ετίας άγγιξαν το 7,8%. Οι ενδιάμεσες ηλικιακές κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή από 11 έως 15 έτη, συγκέντρωσαν συνολικά το ενδιαφέρον του 7,7% των τελικών αγοραστών, ενώ από 6 έως 10 έτη μόλις το 3,1%.
Η εικόνα της ιδιοκατοίκησης πανελλαδικά
Πάντως, όπως προκύπτει από τα πιο πρόσφατα πανελλαδικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 το ποσοστό ιδιοκατοίκησης βρέθηκε στο χαμηλότερο διαχρονικά επίπεδο καθώς διαμορφώθηκε σε 73,3%, οριακά χαμηλότερα από το 73,9% το 2020. Το 2019, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας ήταν 75,4%. Στο διάστημα 2019 – 2021 η Ελλάδα έχασε 2,1 ποσοστιαίες μονάδες ήτοι σε απόλυτα νούμερα, περί τις 82.947 κατοικίες. Ένα μεγάλο μέρος των παραπάνω κατοικιών μπορεί να “χάθηκαν”, σύμφωνα με γνώστες της αγοράς ακινήτων, λόγω των πλειστηριασμών. Παράλληλα, μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων με οφειλές σε τραπεζικά ιδρύματα ενδέχεται να θέλησαν να εξοφλήσουν το ποσό οφειλής τους πουλώντας την ιδιοκτησία τους, επιλέγοντας πλέον να διαμείνουν σε μισθωμένη κατοικία.
Επιπλέον, ένα μέρος των ιδιοκτητών επέλεξε την εκμετάλλευση των ακινήτων τους μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ή/και να πουλήσουν την κατοικία τους λόγω της αύξησης των τιμών πώλησης, σε επενδυτές εγχώριους ή μη, που τα απέκτησαν για να τα εκμεταλλευτούν.
Σημειώνεται πως η ιδιοκατοίκηση βρέθηκε στο απόγειό της, το 2005, όταν άγγιξε το 84,6%. Ήταν η περίοδος κατά την οποία η αγορά στεγαστικής πίστης βρισκόταν στο ζενίθ της, η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση ήταν πολύ εύκολη σχεδόν για το σύνολο των νοικοκυριών, την ώρα μάλιστα που οι τιμές πώλησης κατέγραφαν διαδοχικές αυξήσεις.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης παρατηρείται στη Ρουμανία, όπου το 96,1% διαμένει σε δικό του σπίτι, η Σλοβακία ακολουθεί στο 92%, ενώ Ουγγαρία και Κροατία καταγράφουν ποσοστό της τάξης του 91%.
Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης εντοπίζονται Γερμανία, όπου μόλις το 50% έχει δικό του σπίτι. Σε παρόμοια επίπεδα βρίσκονται και τα ποσοστά σε Αυστρία (55%) και Δανία (59%), ενώ η Γαλλία ακολουθεί με 64%.
Πηγή: voria.gr