Αν και όλα έδειχναν μία ιδανική χρονιά, η κακοκαιρία είχε άλλα σχέδια για μερικές περιοχές.
Μία καλή χρονιά αναμένεται να είναι η φετινή για τις επιτραπέζιες ελιές Χαλκιδικής. Βέβαια δεν λείπουν οι κακοτυχίες και τα προβλήματα, όπως στην περίπτωση των καλλιεργητών της βρώσιμης πράσινης ελιάς στην Ορμύλια.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή της Ορμύλιας λόγω της χαλαζόπτωσης που έγινε στις 22 Αυγούστου είχαν ως αποτέλεσμα να χτυπηθούν περίπου 6.000 στρέμματα.
Αυτό δυσκόλεψε το έργο είδαν των ελαιοπαραγωγών που είδαν τους κόπους τους να καταστρέφονται και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες με ελιές.
«Μία μεγάλη καταστροφή» όπως την χαρακτηρίζει και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας κ. Χρήστος Τσιπέλης. Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Καταστροφές σημειώθηκαν και σε περιοχές της Καβάλας αλλά και της Τρίγλιας. Αυτή τη στιγμή στελέχη του ΕΛΓΑ πραγματοποιούν αυτοψίες για να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής, έτσι ώστε να δοθούν αποζημιώσεις στους καλλιεργητές»
Μάλιστα την περασμένη Κυριακή (11/9) πραγματοποιήθηκε μία πρώτη επαφή του αγροτικού κόσμου με την πλευρά των εμπόρων ενόψει της συγκομιδής.
«Μιλήσαμε με τους εμπόρους και τους αναδείξαμε το ζήτημα την αύξηση του κόστους της καλλιέργειας. Σίγουρα θα βρεθεί μία λύση. Μέσα στη βδομάδα κιόλας αναμένουμε τις πρώτες εκτιμήσεις για το που θα κινηθούν οι τιμές πώληση της ελιάς έτσι ώστε να έχουμε μία εικόνα», όπως καταλήγει ο κ. Τσιπέλης.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, «φέτος αναμένουμε μια καλή χρονιά για τις ελιές Χαλκιδικής. Έχουμε μια πολύ καλή καρπόδεση και σε αυτό βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες. Εκτιμώ ότι η φετινή παραγωγή θα κυμανθεί γύρω στους 100.000 τόνους».
Από την πλευρά της η κα Ακριβή Μαρδά, γραμματέας στον Αγροτικό Σύλλογο Ορμύλιας μιλώντας επίσης στον ΑγροΤύπο στάθηκε στα δεδομένα για το φετινό τονάζ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες απώλειες και ζημιές στον καρπό από το χαλάζι.
Μάλιστα το θέμα πήγε και στη Βουλή με ερώτηση από το ΚΚΕ.
Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το μάζεμα της βρώσιμης πράσινης ελιάς, οι ελαιοπαραγωγοί της Ορμύλιας στην Π.Ε. Χαλκιδικής είδαν τους κόπους τους να καταστρέφονται.
Η χαλαζόπτωση που έπληξε, στις 22.8.2022, την περιοχή της Ορμύλιας είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες με ελιές.
Να σημειωθεί ότι, με βάση την πρώτη εκτίμηση του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, στους 35.000 τόνους ελιές που παράγει συνολικά η περιοχή, οι 6.000-7.000 τόνοι καταστράφηκαν ολοσχερώς.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση έτσι ώστε:
– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις πληγείσες καλλιέργειες ελιάς.
– Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών στην φετινή παραγωγή με άμεση προκαταβολή, και για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό.
– Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους
– Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί το χαλάζι, και ειδικά σε περιοχές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα.
– Να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η αμεσότερη καταγραφή ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων.
Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας
Πηγή: parallaximag.gr