Όσα αγαπάμε στη Θεσσαλονίκη αυτόν το χειμώνα

Ευκαιρία για βόλτες στην πόλη, για παρατήρηση νέων πραγμάτων, για ανακάλυψη όσων μας φτιάχνουν τις μέρες και τις νύχτες

Ευκαιρία για βόλτες στην πόλη, για παρατήρηση νέων πραγμάτων, για ανακάλυψη όσων μας φτιάχνουν τις μέρες και τις νύχτες στον αστικό μας μικρόκοσμο.

Ο ‘’Θαλασσινός ορίζοντας’’ του Γιώργου Τσάρα στον κήπο των γλυπτών. Ένα ονειρικό γλυπτό που δημιούργησε ο εμβληματικός γλύπτης της Θεσσαλονίκης και σπουδαίος δάσκαλος για δεκαετίες στην Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Δωρεά του Σταύρου Ανδρεάδη. Ο «Θαλασσινός Ορίζοντας» έχει τοποθετηθεί στη μικρή λίμνη στον Κήπο των Γλυπτών της νέας παραλίας, πλάι στους Τρεις Κύκλους του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Το έργο αποτελείται από δύο κεκλιμένα τετράγωνα από ανοξείδωτο χάλυβα σε ασύμμετρη μεταξύ τους τοποθέτηση. Tα τετράγωνα διαπερνά ο «Ορίζοντας», μήκους 17 μέτρων.

Η πλατεία Μαβίλη. Η πιο άγνωστη αναπλασμένη πλατεία της πόλης. Λίγο πάνω από το Βαρδάρη. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής εξαιτίας του τερματισμού σε κείνο το σημείο της παράστασης ‘’Λούνα’’ στα Δημήτρια. Διαθέτει εντυπωσιακά αναπλασμένα καπνομάγαζα και το πιο καλτ μικρό καφέ της πόλης, το υπέροχο Cafe Chantant. Πολλά νέα ενοικιαζόμενα καταλύματα φέρνουν στη γειτονιά νέους τουρίστες που δημιουργούν μαζί με τους παλιούς κατοίκους της γειτονιάς μια ωραία μίξη.

Η βόλτα στο στρατόπεδο Παύλου Μελά που αλλάζει. Καθώς οι εργασίες προχωρούν ταχύτατα για την δημιουργία του πρώτου Μητροπολιτικού Πάρκου της Θεσσαλονίκης και λίγο πριν ξεκινήσουν οι φυτεύσεις 10.000 δέντρων, που θα μεταμορφώσουν το παλιό στρατόπεδο σε όαση, περπατάμε εντός του και ονειρευόμαστε.

Η επιστροφή του Φραγγομαχαλά. Μετά από μια περίοδο εγκατάλειψης και παρακμής η Βαλαωρίτου επιστρέφει χάρη σε μια σειρά νέα project που αγαπάμε. Ο πολυχώρος που δημιούργησαν οι Beetroot στο κτίριο που ανάπλασαν, η Jenny Blond, το υπέροχο second hand concept store που μετακόμισε στην πλατεία Χρηματιστηρίου, αλλά και τα design stores όπως το Onarion The Greek Concept Store και το Artpeckers και φυσικά η Spiralab στη Βαλαωρίτου δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια αναγέννηση της αγαπημένης γειτονιάς του κέντρου.

Οι εξαγορές εμβληματικών κτιρίων όπως τα Κεραμεία Αλατίνη, το Φιξ, οι Αλευρόμυλοι Αλατίνη, δημιουργούν για πρώτη φορά τόσο έντονα μια αίσθηση ότι η παλιά βιομηχανική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης θα βρει νέες χρήσεις στο κοντινό μέλλον.

Η επαναλειτουργία της Μοδιάνο. Το ερείπιο της προηγούμενης δεκαετίας μεταμορφώθηκε σε μια λαμπερή αγορά τροφής και εστίασης που αναμένεται να αποτελέσει τον άξονα που θα οδηγήσει το παρατημένο κέντρο της πόλης προς τα εμπρός. Με υπογραφές σπουδαίες στην ανάπλαση και καταστήματα που θα αγαπήσουμε πολύ στους διαδρόμους της!

Τα λόμπι των νέων ξενοδοχείων που ανοίγουν στο κέντρο της πόλης. Ξαφνικά δρόμοι υποφωτισμένοι λάμπουν, εντυπωσιακοί χώροι υποδοχής ανάβουν φώτα και κτίρια που είχαμε ξεχάσει την ύπαρξη τους γνωρίζουν μια νέα ζωή αλλάζοντας προς το καλύτερο αισθητικά το κέντρο της πόλης. Από τον παλιό Σταθμό μέχρι την Αγίου Δημητρίου και από το Λευκό Πύργο μέχρι τη Β. Ηρακλείου δημιουργούν το νέο σκηνικό φιλοξενίας. Κορυφαίες πινελιές το Όλυμπος Νάουσα και το Monasty. Αναμονή για τη Βιέννη της Εγνατίας.

Εξαιρετικό street food βάζει το φαγητό δρόμου σε νέα μονοπάτια. Η Κούσκουρα γίνεται πρωταγωνίστρια σε νέες προτάσεις sandwiches που αλλάζουν την έννοια του όρου, το Respecteat, το Buldogs and the Beast food, το Thessbao, το Surfer Maya, όσα έρχονται στη Μοδιάνο, κάνουν το φαγητό δρόμου ξανά θρησκεία.

Η περιοχή των Αγίων Αποστόλων. Η νέα cool γειτονιά της πόλης. Μαγαζιά με αισθητική, ένας κόσμος χωρίς ίχνος πόζας και καγκουριάς, μια ανάπλαση που έδιωξε τα αυτοκίνητα και ανέδειξε την ομορφιά της παλιάς αστικής Θεσσαλονίκης.

Τα μικρά βιβλιοπωλεία της πόλης. Αγωνίζονται και καταφέρνουν να έχουν ένα φανατικό κοινό. Πολλά εξ αυτών πέριξ του Ναβαρίνου (Κεντρί, Ακυβέρνητες Πολιτείες, Γιάφκα, Οκτάνα) αλλά και παραπέρα (Σαιξπηρικόν) κρατούν καλά σε εποχές που οι on line παραγγελίες επισκιάζουν την προσωπική επαφή.

Ο εορτασμός των εξήντα χρόνων του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης φέρνει στο φως ξανά τις πολύτιμες συλλογές και δίνει αφορμές να βρεθούμε σε ένα από τα εμβληματικότερα, από άποψη εκθεμάτων μουσείων της Ευρώπη. Μια έκθεση φωτίζει 60 εμβληματικές στιγμές της ιστορικής διαδρομής του μεγαλύτερου και παλαιότερου αρχαιολογικού μουσείου του βορειοελλαδικού χώρου.

Η 8η Biennale Σύγχρονης Τέχνης από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο. Η Γεωκουλτούρα είναι ο γενικός θεματικός προσανατολισμός, που ως έννοια συναρτά την καλλιέργεια της γης με την κουλτούρα ως ένα σύνολο πόρων, κειμένων και πρακτικών που διατίθενται στον άνθρωπο για να κατανοήσει τον κόσμο και να δράσει μέσα σε αυτόν.

Η επιστροφή του θεάτρου μετά από δυο χρόνια απραξίας. Τα μεγάλα στοιχήματα του ΚΘΒΕ που πνέει νέος αέρας, το Αυλαία, το θέατρο Τ, το Αμαλία, το Φαργκάνη, το Μετροπόλιταν και το Ράδιο Σίτι οδηγούν ξανά τα βήματα μας στις σκηνές.

Το πλοίο που κάνει το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σμύρνη. Κόντρα σε μια εποχή ψυχρού πολέμου και διαρκών απειλών από απέναντι, ένα καράβι έρχεται να ξανακάνει το δρομολόγιο που έκαναν χιλιάδες άνθρωποι εκατό χρόνια πριν, να ενώσει δυο περίφημα λιμάνια του Αιγαίου να ξαναζωντανέψει συναισθήματα.

Η έκθεση του Φρεντ Μπουασονά στο Μουσείο Φωτογραφίας. Τα ταξίδια του στην Ελλάδα, το υπέρλαμπρο ελληνικό φως, οι ελληνικές αρχαιότητες, η Μεσόγειος ως μια ολότητα. Ένα σπουδαίο ταξίδι ενός σπουδαίου φιλέλληνα. Μην τη χάσετε.

Ευκαιρία για βόλτες στην πόλη, για παρατήρηση νέων πραγμάτων, για ανακάλυψη όσων μας φτιάχνουν τις μέρες και τις νύχτες

Πηγή: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial