«Πόλεμος» των ντεσιμπέλ στα Λαδάδικα

Καταγγελίες και αντιπαραθέσεις μεταξύ επιχειρηματιών καφέ-μπαρ και ξενοδοχείων για το ωράριο και τις ώρες κοινής ησυχίας

«Πόλεμος» των ντεσιμπέλ στα Λαδάδικα

Ανοιχτό μέτωπο… σύγκρουσης υπάρχει μεταξύ ξενοδόχων και ιδιοκτητών καφέ-μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τον καθένα να υπερασπίζεται την επιχείρησή του και την βιωσιμότητά του. Ο λόγος που διαφωνούν είναι τα ντεσιμπέλ της μουσικής που αναπαράγουν τα καταστήματα εστίασης και τα κλαμπ που βρίσκονται δίπλα ή κοντά σε ξενοδοχεία. Το κλίμα έχει οξυνθεί κυρίως στην περιοχή των Λαδάδικων, όπου έχουν συγκεντρωθεί πολλά μπαρ και καλοκαιρινοί ανοικτοί χώροι διασκέδασης που λειτουργούν έως τις πρωινές ώρες.

Από τη μία οι ξενοδόχοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η δυνατή μουσική από τα καφέ-μπαρ και τα νυχτερινά μαγαζιά ενοχλεί τους πελάτες τους και δεν μπορούν να κοιμηθούν, με αποτέλεσμα είτε να αλλάζουν ξενοδοχείο είτε να φεύγουν απογοητευμένοι. Την ίδια ώρα, τα συγκεκριμένα μαγαζιά χωρίς μουσική δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Στα Λαδάδικα, συνυπάρχουν τα τελευταία χρόνια δεκάδες καφέ-μπαρ και κλαμπ με ξενοδοχεία. Μερικά από τα γνωστότερα μαγαζιά εστίασης βρίσκονται σε αυτή την περιοχή προσελκύοντας πλήθος κόσμου κάθε βράδυ, ειδικά νεολαία.  Με τον ήχο να ταξιδεύει σε μεγάλη απόσταση, οι διαμαρτυρίες έρχονται και από ξενοδοχεία στην περιοχή του λιμανιού και στην Εγνατία.

Ο «πόλεμος» μεταξύ των δύο κλάδων ξεκίνησε φέτος, με τους ξενοδόχους να προχωρούν σε επανειλημμένες συστάσεις και καταγγελίες στην αστυνομία και τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ουκ ολίγες φορές μετά από καταγγελίες πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στα καταστήματα και επιβλήθηκαν πρόστιμα επειδή η μουσική ξεπερνούσε τα επιτρεπόμενα ντεσιμπέλ. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε 9 ημέρες, τον Ιούνιο, έγιναν 46 αυτόφωρες συλλήψεις για ηχορύπανση.

Μάλιστα, πολλά μαγαζιά στην καλοκαιρινή σεζόν σφραγίστηκαν για 10 ημέρες, καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα διαπιστώθηκε τρεις φορές να υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια των ντεσιμπέλ. Οι επιχειρηματίες που έχουν διαμορφώσει τη νυχτερινή διασκέδαση στα Λαδάδικα νιώθοντας πως απειλούνται πλέον άμεσα οι επιχειρήσεις τους απευθύνθηκαν και αυτοί στις αρχές για να βρεθεί λύση, διότι όπως τονίζουν από τη μεριά τους δεν μπορούν να λειτουργούν με χαμηλή μουσική όταν ο κόσμος επισκέπτεται τα μαγαζιά τους για να διασκεδάσει.

Η συνάντηση στο Α.Τ. Λευκού Πύργου

Η αγανάκτηση και των δύο πλευρών έφτασε νωρίς στο «κόκκινο» και απευθυνόμενοι στις αρμόδιες αρχές επιδίωξαν να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας.

Μετά από πολλές καταγγελίες και αντιπαραθέσεις, τον περασμένο Μάιο συναντήθηκαν εκπρόσωποι των δύο πλευρών στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου και συζήτησαν με «διαιτητή» τον αστυνομικό διευθυντή του τμήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την συνάντηση δεν βγήκε λευκός καπνός και οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει ακόμη και μέχρι σήμερα. Τα μαγαζιά συνεχίζουν να λειτουργούν όπως τόσα χρόνια με δυνατή μουσική και οι ξενοδόχοι να γίνονται αποδέκτες διαμαρτυριών από πελάτες τους και στη συνέχεια να προχωρούν σε καταγγελίες.

«Είναι ένα θέμα που αφορά τη Θεσσαλονίκη και θα βρεθούμε όλοι αντιμέτωποι μπροστά του. Είχαμε κάνει μία συνάντηση τον Μάιο, δεν άλλαξε κάτι μέχρι στιγμής αλλά περιμένουμε εξελίξεις τον Σεπτέμβριο. Αναμένουμε και από τον δήμο Θεσσαλονίκης που δίνει τις άδειες για επέκταση ωραρίου να λάβει αποφάσεις. Προς το παρόν κάνουμε υπομονή μέχρι να βρεθεί μία χρυσή τομή για όλους» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος.

«Θα πρέπει να αλλάξει η πιάτσα»

Λιγότερο αισιόδοξοι είναι οι επιχειρηματίες που διατηρούν καφέ-μπαρ και κλαμπ στην ευρύτερη περιοχή των Λαδάδικων και την πλατεία Χρηματιστήριου. Για να λυθεί το πρόβλημα και να ικανοποιηθούν πλήρως οι απαιτήσεις των ξενοδόχων, θεωρούν πως η μόνη λύση είναι να «μεταφέρουν» σε άλλη περιοχή τα μαγαζιά τους.

«Θα πρέπει να αλλάξει η πιάτσα και να φύγουν τα μαγαζιά από την περιοχή για να μην υπάρχει ενόχληση. Να παίζουν μουσική στα 80 ντεσιμπέλ τα καφέ-μπαρ, ακόμα και σε ημιυπαίθριους χώρους, δεν μπορεί να συμβεί. Δεν θα μπορούν να λειτουργούν έτσι τα μαγαζιά. Έναν απλό διάλογο να κάνουν οι πελάτες, ξεπερνάμε αμέσως τα 81 ντεσιμπέλ που είναι το επιτρεπτό όριο» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ και κλαμπ Κάρολος Χατζηαϊβάζογλου. «Μιλούν για ώρες κοινής ησυχίας και να κλείνει η μουσικής στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν αυτά τα μαγαζιά ξεκινούν να δουλεύουν μετά τις 11 και κάποια μετά τη μία. Δεν γίνεται να επιβιώσουν με αυτές τις συνθήκες αυτά τα μαγαζιά» συμπληρώνει ο επιχειρηματίας.

Οι επιχειρηματίες βλέπουν συμβιβασμούς που μπορεί να γίνουν αλλά πρέπει να είναι αμοιβαίοι και από τις δύο πλευρές, όπως τονίζουν. «Για τις καθημερινές το καταλαβαίνουμε, αλλά τα Σαββατοκύριακα που περιμένουν όλοι να δουλέψουν είναι ακατόρθωτο. Σε καμία περίπτωση δεν λέμε να υπάρχει δυνατή μουσική έως το πρωί, αλλά τα Σαββατοκύριακα δεν γίνεται να κλείνουμε στις 12» αναφέρει ο κ. Χατζηαϊβάζογλου.

«Έχουμε καταλήξει να είμαστε με τα ντεσιμπελόμετρα στο χέρι» λέει επιχειρηματίας που διατηρεί καφέ-μπαρ στα Λαδάδικα «πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός, να μην μας βάζουν όλους στην ίδια μάζα. Άλλο να έχεις 1.000 ντεσιμπέλ και άλλο να σε γράφουν επειδή ξεπέρασες τα 4 από το επιτρεπτό όριο».

«Είναι δυσφήμηση για την πόλη»

«Δεν λέμε να κλείσουν τα μαγαζιά, αλλά να χαμηλώσουν τα ντεσιμπέλ» απαντά ο Ανδρέας Μανδρίνος, εκπροσωπώντας όλους τους ξενοδόχους της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, χαρακτηρίζει ως δυσφήμηση την εμπειρία των τουριστών που διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία κοντά σε μπαρ και κλαμπ. «Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό μέσα σε τόσο κόσμο και ανάμεσα σε τόσα καταλύματα. Είναι δυσφήμιση για την πόλη όταν διαμαρτύρονται οι τουρίστες και να σχολιάζουν ότι δεν μπόρεσαν να κλείσουν μάτι» αναφέρει ο κ. Μανδρίνος.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, τονίζει ότι δεν αποτελούν λύση τα πρόστιμα και οι συλλήψεις. «Σαφώς και δεν πρέπει να σταματήσει η διασκέδαση, γιατί είναι και ένας λόγος που έρχονται οι τουρίστες. Ούτε τα πρόστιμα και οι συλλήψεις των ‘αυτοφοράκιδων’ είναι λύση. Πρέπει να βρούμε μέτρα που θα αντιμετωπίζουν πραγματικά το πρόβλημα» επισημαίνει.

«Νοικιάζουμε δωμάτια ξενοδοχείου για να παίζουμε μουσική»

Οι επιχειρηματίες για να μπορέσουν να λειτουργούν τις Παρασκευές και τα Σάββατα χωρίς να ενοχλούν τα διπλανά ξενοδοχεία προχωρούν σε… απίθανες λύσεις. Οι ιδιοκτήτες ενός καφέ-μπαρ στα άνω Λαδάδικα, νοίκιασαν δωμάτιο ξενοδοχείου που είναι μεσοτοιχία με το μαγαζί τους, ώστε να μην το μισθώσουν τουρίστες και ενοχληθούν το βράδυ.

«Νοικιάσαμε το δωμάτιο που είναι ακριβώς δίπλα με το μαγαζί μας για Παρασκευή και Σάββατο, ώστε να μην έχει πρόβλημα ούτε το ξενοδοχείο ούτε και εμείς. Ήταν μία λύση για να μπορούμε να παίξουμε μουσική και να κρατήσουμε τους πελάτες μας, ωστόσο εκείνο το βράδυ μας κατήγγειλαν ξανά» αναφέρει στη «ΜτΚ» ένας από τους ιδιοκτήτες του μαγαζιού. «Αφού πρώτα υπήρχαν τα μαγαζιά και μετά έστησαν τα ξενοδοχεία τους δίπλα μας, κανονικά θα έπρεπε να μεριμνήσουν και να βάλουν καλή ηχομόνωση. Είναι σαν να χτίσω σπίτι δίπλα σε γήπεδο γκολφ και να μην φτιάξω φράκτη» σχολιάζει ο επιχειρηματίας.

«Όταν ήρθαμε στην περιοχή δεν υπήρχε τίποτα, μόνο χρήστες ναρκωτικών και ποντίκια. Με τα μαγαζιά δημιουργήσαμε ροή κόσμου και αναβαθμίστηκε η περιοχή. Αυτό ‘πουλάνε’ στους πελάτες τους και τα ξενοδοχεία. Εξαιτίας των μπαρ έγινε ξανά εμπορική η περιοχή στα άνω και κάτω Λαδάδικα» σχολιάζει ο Κάρολος Χατζηαϊβάζογλου. «Ήδη κάποια μαγαζιά έχουν κλείσει και αναμένουμε και άλλα λουκέτα εξαιτίας των καταγγελιών» σημειώνει επιχειρηματίας στα Άνω Λαδάδικα.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial