Η απίστευτη απαξίωση ενός μικρού παραδείσου και το θράσος των αρμοδίων
Η πρώτη φορά που κάναμε ρεπορτάζ για το ρέμα αυτό ήταν το 2011. Έκτοτε επιστρέφουμε συχνά. Γιατί απλά τίποτε δεν έχει αλλάξει.
Σήμερα επιστρέφουμε για έναν ακόμα λόγο. Στις πρόσφατες νεροποντές της Θεσσαλονίκης κλαδιά δέντρων που δεν κλαδεύονται ποτέ, έπεσαν σε μπαλκόνια προκαλώντας ζημιές.
Σε τηλεφωνήματα στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, του τμήματος Συντηρήσεων Έργων Δομών Περιβάλλοντος μια υπάλληλος απάντησε στον πολίτη που περιέγραψε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν επί λέξει: Θα μας ξαναπάρετε σε εννιά μήνες, εκτός αν έχετε κάποιο πολιτικό μέσο…
Οι εικόνες που θα δείτε είναι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στην αρχή της Εγνατίας, κάτω από το Καυτατζόγλειο, απέναντι από το πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο, δίπλα στην Πανεπιστημιούπολη, μέσα στον αστικό ιστό του δήμου.
Είναι εικόνες ντροπής και αίσχους. Ένας τόπος που θα μπορούσε να είναι παράδεισος μοιάζει μια φριχτή κόλαση.
Σύμφωνα με τη γειτονιά το ρέμα δεν καθαρίστηκε εδώ και πολλά χρόνια. Αμίαντος, σκουπίδια, μπάζα, έπιπλα, σπασμένα δέντρα, εγκαταλελειμμένα αντικείμενα, παλέτες που τοποθετούν κάτοικοι στο νερό για να περνάνε απέναντι συνθέτουν ένα πρωτοφανές σκηνικό.
Αν προσθέσεις σε αυτά και παλιά κτίσματα που έχουν καταληφθεί και είναι τόποι κατοικίας αστέγων και χρηστών με τρομακτική εγκατάλειψη και συνθήκες υγιεινής πρωτοφανείς έχεις μια πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.
Εκατοντάδες καταγγελίες σε δημοτικά συμβούλια, συζητήσεις επί συζητήσεων, εξαγγελίες επί εξαγγελιών, σχέδια που βουλιάζουν και έλλειψη της παραμικρής τσίπας για ανάληψη ευθύνης.
Κέντρο Θεσσαλονίκης, καλοκαίρι 2022. Σκαντζόχοιροι, ερπετά, ανθρώπινες σκιές, κάτοικοι που απλά αποδέχονται τη μοίρα στην οποία τους έχουν καταδικάσει. Ντροπή.
Πηγή: parallaximag.gr