Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece η επιβατική κίνηση ανέκαμψε τον Ιούλιο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, κατά 11,1%.
Τουρισμός: Απογειώθηκε η κίνηση σε δέκα αεροδρόμια, το ρεκόρ η Σαντορίνη
Πού καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση επιβατών στους περιφερειακούς αερολιμένες τον φετινό Ιούλιο έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019
Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece η επιβατική κίνηση ανέκαμψε τον Ιούλιο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, κατά 11,1%.
Μπορεί στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece η επιβατική κίνηση να ανέκαμψε τον Ιούλιο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, κατά 11,1%, όμως, δεν εμφανίζουν όλοι οι αερολιμένες θετικούς ρυθμούς αύξησης αφίξεων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Fraport Greece, από τους συνολικά 5,9 εκατ. διακινηθέντες επιβάτες τον προηγούμενο μήνα, περίπου 5,2 εκατ. άτομα έχουν περάσει από τα αεροδρόμια σε Ρόδο, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Κω, Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Μύκονο. Από τα οκτώ αυτά αεροδρόμια, που αντιπροσωπεύουν σε απόλυτους αριθμούς τη μερίδα του λέοντος των επιβατών, το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου, συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2019, εμφανίζουν η Σαντορίνη (+36,2%), τα Χανιά και η Κέρκυρα με περίπου 21% το καθένα, η Μύκονος (+16,6%), η Ρόδος (+10,4%), η Ζάκυνθος (+8,8%) και η Κως (+7,2%).
Στον αντίποδα, η Θεσσαλονίκη δεν έχει ακόμη καταφέρει να κλείσει την ψαλίδα με το 2019, με την επιβατική κίνηση του αεροδρομίου «Μακεδονία» να είναι χαμηλότερη κατά 9,6% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019. Οι επιδόσεις του συγκεκριμένου αεροδρομίου –του δεύτερου μεγαλύτερου της Ελλάδας– που παραμένουν χαμηλότερες, σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κρίση, αποτελούν την αιτία για την οποία κύκλοι της Fraport Greece εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, παρά την ευρύτερη βελτίωση των μεγεθών.
Στο «κλαμπ» των αεροδρομίων που εμφανίζουν χάσμα έναντι του 2019 ανήκουν αυτά σε Σάμο (-6,8%), Καβάλα (-12,8%) και Μυτιλήνη (-13,3%), των οποίων η συνολική επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 194,6 χιλ. επισκέπτες.
Επίσης, τα αεροδρόμια σε Κεφαλονιά, Ακτιο και Σκιάθο, που καταγράφουν διψήφια αύξηση αφίξεων έναντι του Ιουλίου του 2019, εμφανίζουν αθροιστικά κίνηση περίπου μισού εκατομμυρίου επιβατών, που αντιστοιχεί στο 1/10 του συνολικού αριθμού των διακινηθέντων ατόμων από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της μητρικής της Fraport Greece (Fraport AG) για το σύνολο του 2022 η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια, ανά τον κόσμο, που έχει υπό τη διαχείρισή της θα διαμορφωθεί στο 90% των επιπέδων του 2019.
Ακόλουθη της ανόδου των επιβατών είναι και η αύξηση του πτητικού έργου στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της περιφέρειας τον Ιούλιο. Τον περασμένο μήνα, ο συνολικός αριθμός εγχώριων και διεθνών πτήσεων διαμορφώθηκε σε 45,6 χιλ. πτήσεις, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 10% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τον Ιούλιο, η Ελλάδα μαζί με μόνο τέσσερις ακόμη χώρες (Σερβία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κόσοβο και Αλβανία) εμφανίζει μεγαλύτερο πτητικό έργο κατά 7,6% έναντι του ίδιου μήνα του 2019, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol).
Στις 42 χώρες που καλύπτει ο Eurocontrol, τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 951.100 πτήσεις, αριθμός χαμηλότερος κατά 13% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2019.
Πηγή: kathimerini