“Τείχος” προστασίας ενάντια στις πυρκαγιές στο Σέιχ – Σου και τα πευκοδάση της Χαλκιδικής – Ποια μέτρα λαμβάνονται

Σε αυξημένη επιφυλακή η Πολιτική Προστασία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο να ελαχιστοποιηθεί ο μεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει για τα δάση μέσα στο καλοκαίρι

“Τείχος” προστασίας ενάντια στις πυρκαγιές στο Σέιχ – Σου και τα πευκοδάση της Χαλκιδικής - Ποια μέτρα λαμβάνονται

“Τείχος” προστασίας από πυρκαγιές στα πευκοδάση του Σέιχ – Σου και της Χαλκιδικής, στήνει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, με την διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας να βρίσκεται ήδη σε αυξημένη επιφυλακή, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος που ελοχεύει στη διάρκεια του καλοκαιριού.

H αρχή γίνεται με τον καθαρισμό του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλων των δασικών εκτάσεων στις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και του δασικού οδικού δικτύου, από συνεργεία που απομακρύνουν καύσιμη ύλη. Η δράση αναπτύσσεται στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος που υλοποιεί το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής και αφορά στον καθαρισμό 50.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης σε όλη τη χώρα.

Στη συνέχεια, ειδικά για το Σείχ Σου, έρχονται τα τρία “έξυπνα” ραντάρ εντοπισμού φωτιάς, το σημαντικότερο όπλο στη “φαρέτρα” της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη ενόψει του καλοκαιριού. Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιάς, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να στείλει σήμα στην πυροσβεστική υπηρεσία, μέσα σε δυο με τρία λεπτά πριν αυτή εκδηλωθεί.

Το φιλόδοξο έργο, που όταν εγκατασταθεί θα καλύπτει 70 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης, προωθεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με κονδύλια περίπου 2 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

«Τα σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας που βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής προστασίας για τον κίνδυνο πυρκαγιάς είναι τα πευκοδάση της Χαλκιδικής και το Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης» τόνισε ο διευθυντής της αυτοτελούς διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπης Στεργιάδης.

Πρόσθεσε δε πως έγιναν ήδη οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων, και διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή.

Αναφορικά με την εγκατάσταση των ραντάρ στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, εκτίμησε ότι «το σύστημα με τα ραντάρ ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών θα τοποθετηθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιρού, όπως είχαν υποσχεθεί και ο περιφερειάρχης Α. Τζιτζικώστας και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Β. Πατουλίδου.

Υπάρχει εμπειρία για να αντιμετωπιστούν τα δύσκολα

Για εξαιρετικά πρότυπη δουλειά όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στην προστασία των δασικών εκτάσεων της Θεσσαλονίκης, με επίκεντρο το Σέιχ –Σου έκανε λόγο η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου.

«Έχουμε πλέον μια νέα προσέγγιση, με επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προσπάθεια παρέμβασης πριν εκδηλωθεί το κακό» σχολίασε η ίδια και πρόσθεσε πως τα έργα που συντονίζει στους δήμους της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, έχουν ως στόχο να προλάβουν ή και να διορθώσουν τις συνέπειες μιας θεομηνίας, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο.

«Σκοπός όλων μας, είναι, στο μέτρο του δυνατού, η αποτροπή του κινδύνου. Όχι η εκ των υστέρων μεμψιμοιρία για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει. Υπάρχει εμπειρίαστον σχεδιασμό και τον συντονισμό από τα προηγούμενα έτη. Αυτή η εμπειρία μας δίνει την δυναμική να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κάθε μέρα που περνάει χτίζουμε ένα τοίχος ασφάλειας για τον πολίτη και την περιουσία του».

Τα μέτρα πρόληψης

Στη διάρκεια πάντως συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής ΕνότηταςΘεσσαλονίκης εξετάστηκαν και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας, βάσει του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.,

Μεταξύ αυτών, η ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές, η εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες.

Πηγή:makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial