Τα έλατα είναι 5.000 περισσότερα από πέρσι και 10.000 περισσότερα από πρόπερσι. Τη δεκαετία του 1990-2000 ο Ταξιάρχης είχε φτάσει να προμηθεύει την ελληνική αγορά με τουλάχιστον 70.000 φυσικά έλατα τον χρόνο
Οι παραγωγοί του Ταξιάρχη του ορεινού χωριού της Χαλκιδικής, στις παρυφές του Χολομώντα, όπου παράγεται περίπου το 70% των φυσικών ελάτων που διοχετεύονται σε όλη τη χώρα, κατά την εορταστική περίοδο, πήραν την θέση τους, σε υπαίθριους χώρους της Θεσσαλονίκης στις 26 Νοεμβρίου και θα παραμείνουν σ΄ αυτούς μέχρι και 24 Δεκεμβρίου. Ενα από τα παραδοσιακά σημεία πώλησης των δέντρων του Ταξιάρχη είναι στο πλακόστρωτο μπροστά στη νότια πύλη της ΔΕΘ.
Κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής της Αγίας Αικατερίνης ξεκινάει η μεταφορά των ελάτων από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, προς τα σημεία πώλησης τους στα αστικά κέντρα. Φέτος «θύματα» της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης είναι και τα γιορτινά έλατα.
Οι τιμές τους σε σχέση με πέρσι είναι αυξημένες ως και 10%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί πολύ τα μεταφορικά έξοδα, αλλά και όλα τα κόστη παραγωγής των δέντρων, όπως τα λιπάσματα, τα μεροκάματα των εργαζομένων, τα έξοδα διαμονής των εμπόρων στα σημεία πώλησης, ακόμη και τα ξύλα και τα καρφιά για τις βάσεις στις οποίες στηρίζονται τα χριστουγεννιάτικα έλατα.
35.000 έλατα
Σύμφωνα με τον Γιάννη Ξάκη, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Ταξιάρχη Χαλκιδικής και ελατοπαραγωγό αν και οι αυξήσεις είναι σημαντικές, αναμένεται ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλή για τους ελατοπαραγωγούς, αφού ήδη, υπάρχει μια ικανοποιητική ζήτηση από πολίτες, οι οποίοι κάνουν τηλεφωνικά τις παραγγελίες τους.
Συνολικά 35.000 είναι τα έλατα που διαθέτουν φέτος στην αγορά, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη, σε μία προσπάθεια να σπάσουν το ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας.
Τα έλατα είναι 5.000 περισσότερα από πέρσι και 10.000 περισσότερα από πρόπερσι. Τη δεκαετία του 1990-2000 ο Ταξιάρχης είχε φτάσει να προμηθεύει την ελληνική αγορά με τουλάχιστον 70.000 φυσικά έλατα τον χρόνο.
Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ο αριθμός αυτός κατρακύλησε στις 20.000. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως η αγορά του φυσικού ελάτου δείχνει να ανακάμπτει ξανά.
Δέντρα από 35 ευρώ
Κατά τον Λευτέρη Βλάχο, ο οποίος εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση, παραγωγής και πώλησης χριστουγεννιάτικων ελάτων, από τον Ταξιάρχη, η τιμή του κάθε φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου εξαρτάται από το ύψος και την συμμετρικότητά του. Όσο πιο ψηλό, ομοιόμορφο και συμμετρικό είναι, τόσο υψηλότερη θα είναι και η τιμή του. Φέτος όμως εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος και στις αυξήσεις που έχει υποστεί ο κλάδος.
«Υπάρχει μια αύξηση του 5-10% γιατί έχουμε υποστεί και εμείς μεγάλες αυξήσεις. Εκτός από τα έξοδα μας για την παραγωγή των ελάτων, είναι και αυτά για της διαμονή μας, για την συντήρηση των τροχόσπιτων που έχουμε φέρει δηλαδή, για να μένουμε, αλλά και τα υλικά που χρειαζόμαστε για το κάθε δέντρο, όλα έχουν ανέβει» δήλωσε ο Λευτέρης Βλάχος.
Κατά τον ίδιο σε γενικές γραμμές οι τιμές ξεκινούν από τα 35 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 80 ευρώ. Ενδεικτικά, έλατα 2-2,50 μέτρων κοστίζουν περίπου πενήντα ευρώ, αυτά που φτάνουν τα 3 μέτρα κοστίζουν περίπου 70-80 ευρώ, ενώ οι τιμές των πιο κοντών δέντρων, ύψους 1,5-1,60 μέτρων ξεκινούν από τα 35 ευρώ.
Αντίστοιχα πέρσι οι τιμές ξεκινούσαν από τα 25 ευρώ και έφταναν μέχρι τα 60-65 ευρώ. Δέντρα ύψους 1,5 μέτρων ανέρχονταν στα 25-30 ευρώ, αυτά των 2-2,50 μέτρων στα 40 ευρώ ενώ τα πιο ψιλά έλατα ύψους 3 μέτρα ξεκινούσαν από 55 ευρώ και έφταναν μέχρι και τα 65 ευρώ. Οι τιμές των γλαστρών είναι περίπου 10-15 ευρώ υψηλότερες σε σχέση με τα κομμένα έλατα. Αύξηση υπάρχει ακόμη και στις βάσεις που χρησιμοποιούνται για την στήριξη των δέντρων, η οποία πέρσι κόστιζε 0,70 λεπτά και φέτος κοστίζει 1,20 ευρώ. Στους πελάτες όμως, παρέχεται η δωρεάν μεταφορά στο χώρο τους.
Ελπιδοφόρα χρονιά
«Φέτος η σεζόν ξεκίνησε ελπιδοφόρα, βλέπουμε ήδη μια αυξημένη κινητικότητα γύρω στο 15% πάνω σε σχέση με πέρσι και περιμένουμε να αυξηθεί περισσότερο την τελευταία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, γιατί αν συγκρίνουμε με άλλες χρονιές, την περισσότερη κίνηση τότε την έχουμε. Οι περισσότεροι καταναλωτές ζητούν έλατα ύψους 2-2,5 μέτρων. Δυστυχώς όμως, υπάρχει και ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς που στρέφεται στα ψεύτικα δέντρα που πλεονέκτημά τους είναι η μεγαλύτερη συμμετρικότητα. Κάποιοι αγοράζουν γλάστρες με φυσικά έλατα, τα οποία στη συνέχεια στολίζουν για τα Χριστούγεννα, όμως οι γλάστρες προσφέρονται κυρίως για σπίτια στα χωριά, για εξοχικά και για μεζονέτες, γιατί στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων των μεγάλων πόλεων είναι δύσκολ να συντηρήσει ένας πολίτης μια γλάστρα με φυσικό έλατο, κυρίως λόγω του καυσαερίου» καταλήγει, ο Λευτέρης Βλάχος.
Ακόμη και με τις αυξήσεις που έχουν γίνει στα φυσικά έλατα, αυτά παραμένουν η πιο οικονομική λύση για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, καθώς η διαφορά τιμής που υπάρχει σε σχέση με αυτή των ψεύτικων είναι εμφανής. Τα ίδια ύψη, με αυτά που προαναφέρθηκαν, στα απλά πλαστικά δέντρα κυμαίνονται από 50-220 ευρώ.
Ένα ψεύτικο έλατο ύψους 1,50 μέτρων ξεκινάει από τα 50 ευρώ και φτάνει τα 75 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερες διάφορες όμως εντοπίζονται στα ψηλότερα δέντρα, όπου ένα ψεύτικο δέντρο 2 μέτρων ξεκινάει από τα 75 ευρώ, ενώ αυτά των 3 μέτρων ξεπερνούν 100 ευρώ.
Πηγή: makthes.gr