Θεσσαλονίκη: Αρνητικός ο Μαροκινός στην ευλογιά των πιθήκων

Ο 61χρονος έχει ανεμοβλογιά

ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων: Δεν υπάρχει για την ώρα φόβος για πανδημία

Δεν ανιχνεύθηκε ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων στα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου για το ύποπτο κρούσμα που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Το δείγμα βγήκε θετικό στην ανεμοβλογιά.

Ο 61χρονος ασθενής από το Μαρόκο είναι σε σταθερή κατάσταση και έχει ήπια συμπτώματα όπως εξανθήματα και λίγο πυρετό. Δεν έχει εμφανίσει κάτι προς το παρόν που να τίθεται θέμα ανησυχίας και βρίσκεται σε απομόνωση σε ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες νοσοκομειακές πηγές στο ThessToday.gr ο ασθενής θα παραμείνει σε απομόνωση ώστε να μην γίνει διασπορά της ασθένειας για 3-4 ημέρες ώστε να επιβλέπουν οι γιατροί την κατάσταση της υγείας του και να μην υποτροπιάσει. Σε άτομα μεγάλης ηλικίας, ειδικά, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί εγκεφαλίτιδα.

Υπενθυμίζεται ότι 61χρονος έφτασε στη Θεσσαλονίκη αεροπορικώς μέσω Κωνσταντινούπολης και ο ίδιος προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου.

Τα δείγματα των εξετάσεων στάλθηκαν χθες στο μικροβιολογικό εργαστήριο του ΑΠΘ ενώ στάλθηκαν στο νοσοκομείο τα επίσημα αποτελέσματα.

Για το ύποπτο κρούσμα είχε ενημερωθεί και ο ΕΟΔΥ.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε έκρουσε το καμπανάκι χθες ότι «η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο της μεγαλύτερης και γεωγραφικά πιο εκτεταμένης επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων που έχει αναφερθεί ποτέ εκτός των ενδημικών περιοχών της δυτικής και κεντρικής Αφρικής» ενώ ο κίνδυνος εξάπλωσης μέσα στο καλοκαίρι παραμένει υψηλός.

Η καμπύλη κρουσμάτων ήταν απότομη τις τελευταίες 2 εβδομάδες, ενώ περιέγραψε όσα γνωρίζουν οι ειδικοί για την ευλογιά των πιθήκων μέχρι αυτή τη στιγμή. «Ακόμη κι αν καθημερινά παρουσιάζονται νέοι ασθενείς, οι έρευνες σε προηγούμενα περιστατικά δείχνουν ότι η επιδημία στην περιοχή μας (σ.σ. Ευρώπη) ήταν σίγουρα σε εξέλιξη ήδη από τα μέσα Απριλίου», σύμφωνα με τον ίδιο.

Σημειώνεται ακόμη πως η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, επεσήμανε πως θεωρεί «απίθανο να μην εμφανιστεί κρούσμα και στην Ελλάδα». Γι’ αυτό δίνει έμφαση στους τρόπους μετάδοσης, τα συμπτώματα και τα μέτρα προστασίας, τονίζοντας ότι η ιχνηλάτηση των επαφών, ο γρήγορος εντοπισμός νέων κρουσμάτων και η απομόνωση, είναι οι παράγοντας που θα σπάσουν την αλυσίδα μετάδοσης.

«Είναι απίθανο να μην έχουμε κανένα κρούσμα στην Ελλάδα, εκτός και αν μπορέσουμε τις επόμενες ημέρες να εξαλείψουμε τη νόσο, αλλά πλέον είναι σε 19 χώρες. Πώς θα μπορέσουν αυτές οι χώρες να βρουν τις επαφές των 200 κρουσμάτων που έχουν;» αναρωτήθηκε.

Όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, τόνισε ότι δεν «γνωρίζουμε την μεταδοτικότατα αυτής της μορφής που κυκλοφορεί σήμερα στην Ευρώπη. Βλέπουμε ότι κάθε 2 με 3 μέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα οπότε πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα».

Σύμφωνα με την ίδια «υπάρχουν περισσότερα κρούσματα», καθώς «η ευλογιά των πιθήκων, όπως και η ανθρώπινη ευλογιά, κάνει περίπου δύο εβδομάδες για να έχει ορατά συμπτώματα. Άρα όποιοι έχουν κολλήσει σήμερα θα δούμε τα περιστατικά αυτά τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Πηγή: newsbeast.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial