Θεσσαλονίκη: «Ασφυκτικός ο κλοιός» της ακρίβειας και μειωμένη κίνηση για τους εμπόρους

Λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη: Μειωμένη η καταναλωτική κίνηση

Απόγνωση, απογοήτευση, απαισιοδοξία και αδιέξοδο μπροστά σ´ένα δυσοίωνο μέλλον για την αγορά και τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτά είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ

Το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του κορωνοϊού «πάγωσαν» την κίνηση στην αγορά, που είχε εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης το 2019 και στις αρχές του ‘20.

Η αρκούντως πενιχρή επιστρεπτέα προκαταβολή, σε συνδυασμό με το πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο και το προσωρινό «πάγωμα» των κόκκινων δανείων, κατέστησαν δυνατή την επιβίωση των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι είχαν περιορισμένη ή καθόλου έκθεση στον ατομικό δανεισμό.

Όμως η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του αριθμού των ανέργων, η μείωση των ατομικών εισοδημάτων των καταναλωτών αρχικά και εν συνεχεία η ραγδαία άνοδος του λειτουργικού κόστους των ατομικών επιχειρήσεων, με επιστέγασμα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν η «ταφόπλακα» στις προσδοκίες των εμπόρων για ένα καλύτερο 2022.

Πλέον τα «λουκέτα» είναι καθημερινό φαινόμενο, όπως και οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά όπως το ψωμί, τα οπωροκηπευτικά και γαλακτοκομικά.

Όσο για τον κλάδο της μεταποίησης οι συνθήκες συγκρίνονται μόνο με την κορύφωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, στις αρχές της δεκαετίας του ‘10.

«Έχουμε έναν οικονομικό πόλεμο χωρίς όπλα, σφαίρες και βομβαρδισμούς, αλλά χιλιάδες ανώνυμα θύματα, τον απλό κόσμο και τους εμπόρους», λέει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης.

«Η κατάσταση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και στα λοιπά 38 σωματεία στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τελώ πρόεδρος είναι τραγική. Η μείωση της κίνησης στην αγορά τόσο κατά την περίοδο των εορτών, όσο και στις εκπτώσεις κυμάνθηκε στο 50% συγκριτικά με το ´20. Επιπλέον τα λειτουργικά κόστη έχουν αυξηθεί κατά 20%, ενώ το καλάθι των νοικοκυριών επιβαρύνεται όλο και περισσότερο από την άνοδο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου, των καυσίμων και κυρίως βασικών αγαθών όπως το γάλα, το ψωμί και τα οπωροκηπευτικά», επισημαίνει ο κ. Φιλιππίδης.

Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα των τιμών στις λαϊκές αγορές

Από την πλευρά του ο Γιώργος Λαβίδας, πρόεδρος των παραγωγών στις λαϊκές αγορές εκτιμά πώς οι αυξήσεις τιμών ως προς τα φρούτα και τα λαχανικά, προς το παρόν, δεν είναι πολύ μεγάλη. Όμως όσο πλησιάζουμε ως προς το Πάσχα και αυξάνεται η ζήτηση κυρίως ως προς τις τομάτες, τις μελιτζάνες, τα αγγούρια και άλλα εποχικά προϊόντα πού προμηθευόμαστε κυρίως από την Κρήτη, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν τόσο λόγω της περιορισμένης παραγωγής  εξαιτίας του βαρύ χειμώνα στη Μεγαλόνησο, όσο και της αύξησης του λειτουργικού κόστους», υπογραμμίζει στο ThessToday.gr ο κ. Λαβίδας.

Όσον αφορά στις μεγάλες διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των τιμών στις λαϊκές αγορές στην πόλη και τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ ο κ. Λαβίδας λέει χαρακτηριστικά: «Εμείς το μαρούλι στη λαϊκή το πουλάμε 1,5 ευρώ το κιλό, όπως και τους προηγούμενους μήνες, ενώ στο σούπερ μάρκετ έχει φθάσει στα 2,20 ευρώ, δίχως φυσικά σύγκριση ως προς την ποιότητα που είναι απείρως καλύτερη στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών».

Δυσοίωνο το μέλλον – Χρειάζονται άμεσα και γενναία μέτρα ενίσχυσης από την Κυβέρνηση

Ιδιαίτερα απαισιόδοξος ως προς το μέλλον του εμπορικού κόσμου και της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, είναι από την πλευρά του ο Παντελής Φιλιππίδης.

Όπως τονίζει στο ThessToday.gr «λουκέτα έχουμε από τον Αύγουστο του 2020, τα οποία συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Οι κυβερνώντες μιλούν για ανάπτυξη. Ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει με τον κόσμο να υποφέρει και να σκέπτεται καθημερινά πως θα πληρώσει τους λογαριασμούς και λοιπές υποχρεώσεις».

Πηγή: thesstoday.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial