Θεσσαλονίκη: Αυξημένη ζήτηση για κτήρια που θα μετατραπούν σε φοιτητικές κατοικίες

Ποιοι επενδύουν στις φοιτητικές κατοικίες – Τι κτήρια αναζητούν, πόσα χρήματα είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν για την απόκτηση κτηρίων.

Το κενό στην αγορά φοιτητικής κατοικίας στη Θεσσαλονίκη επιχειρούν να καλύψουν εταιρείες και funds που αναζητούν κτήρια, σε μικρή εγγύτητα από τα πανεπιστήμια της πόλης, προκειμένου να τα ανακατασκευάσουν δημιουργώντας σύγχρονα με όλες τις ανέσεις στούντιο, στα οποία ο φοιτητής θα πάει μόνο τα προσωπικά του αντικείμενα.

Οι εν λόγω κατοικίες είναι επιπλωμένες, ενώ στο μηνιαίο ενοίκιο περιλαμβάνονται και οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας λύνοντας με τον τρόπο αυτό τα χέρια του ενοικιαστή, ο οποίος παραλαμβάνει ένα άκρως λειτουργικό σπίτι για το οποίο δεν πρέπει να αναλωθεί στο τρέξιμο για συνδέσεις (τηλεφώνου, ρεύματος κλπ).

Στο κυνήγι της αναζήτησης κτηρίων, συνήθως πρώην βιοτεχνικών χωρών, μπαίνουν Έλληνες και ξένοι, κυρίως Ισραηλινοί, επενδυτές που έχουν σε κάποιες περιπτώσεις ήδη την τεχνογνωσία από προηγούμενα projects φοιτητικών κατοικιών. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι επενδυτές που συμπράττουν με κατασκευαστικές εταιρείες και σε κάποιες άλλες κατασκευαστικές εταιρείες που αναλαμβάνουν και τη διαχείριση των κατοικιών.

Η κινητικότητα για την αναζήτηση κτηρίων στο κέντρο της πόλης αυξάνεται με αποτέλεσμα το όποιο απόθεμα να περιορίζεται. Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr ο Στέλιος Καραπιπέρης, οικονομολόγος MBA, επικεφαλής του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate, οι επενδυτές βασίζονται για την επιλογή των κτηρίων στο τρίπτυχο «θέση, ζητούμενη τιμή, βιώσιμη απόδοση. Το ενδιαφέρον για την αγορά κτηρίων για τη μετατροπή τους σε φοιτητικές κατοικίες συνεχίζει να υφίσταται ωστόσο ο αριθμός των κτηρίων που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις συνεχώς συρρικνώνεται».

Την ίδια ώρα αγκάθι για την απόκτηση κτηρίων αποτελεί η πολυιδιοκτησία καθώς συχνά οι διαπραγματεύσεις μέχρι την τελική αγοροπωλησία μπορεί να είναι άκρως χρονοβόρες ξεπερνώντας τους έξι μήνες, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις και τον χρόνο.

Ποια κτήρια μπαίνουν στο μικροσκόπιο των επενδυτών

Κτήρια άνω των 1.000 τμ, με τιμή πώλησης του τμ από 700 έως 1.000 ευρώ μπαίνουν στο στόχαστρο των επενδυτών, όπως τονίζει ο κ. Καραπιπέρης υπογραμμίζοντας πως τα στούντιο που συνήθως κατασκευάζονται είναι από 25 έως 45 τμ.
Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος ανακατασκευής, δεδομένου πως τα οικοδομικά υλικά έχουν αυξηθεί σημαντικά, εκτοξεύουν το τελικό ύψος της επένδυσης.

Ζητούμενο είναι τα διαμερίσματα που θα προκύψουν να βρίσκονται σε απόσταση 10 – 15 λεπτών από τα πανεπιστήμια, ενώ η τιμή ενοικίασης τους είναι περί τα 400 ευρώ.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial