Θεσσαλονίκη: Στο χοιρινό στρέφονται οι καταναλωτές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Αύξηση 15% στις τιμές των κρεάτων

Το χοιρινό είναι ο «βασιλιάς» των Χριστουγέννων- Κίνδυνος ελλείψεων στην γαλοπούλα

Η γέννηση του Θεανθρώπου και η συγκέντρωση συγγενών και φίλων γύρω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις πλέον παραδοσιακές κι αγαπημένες στιγμές κάθε ελληνικής οικογένειας.

Η αγορά των κρεατικών και των λοιπών αγαθών που θα κοσμήσουν το τραπέζι των Χριστουγέννων αναμένεται να κορυφωθεί τις προσεχείς ημέρες ενώ όπως ανέφερε στη voria.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης «ήδη ο κόσμος έχει αρχίσει να κάνει έρευνα, να ρωτά για τις τιμές, ενώ κάποιοι έχουν δώσει και τις παραγγελίες τους».

«Η αγορά φαίνεται να έχει μια πολύ καλή θετική ενέργεια γιατί οι καταναλωτές ρωτούν, βγαίνουν για έρευνα και ενδιαφέρονται για το ποια προϊόντα μπορούμε να τους προσφέρουμε τα κρεοπωλεία, την προέλευση των κρεάτων, το πού θα κυμανθούν οι τιμές. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ κάποιοι ήδη έχουν κάνει τις παραγγελίες τους και άλλοι άλλοι ρωτούν μέχρι πότε μπορούν να τις δώσουν» είπε ο κ. Μπαλαμπανίδης.

Οι Έλληνες είναι σταθεροί στις προτιμήσεις τους όσον αφορά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και προτιμούν το χοιρινό κρέας που όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαμπανίδης «είναι ο βασιλιάς των Χριστουγέννων».

«Η γαλοπούλα είναι κι αυτή στα viral των Χριστουγέννων, αλλά επειδή είναι ακριβό προϊόν το αγοράζουν λιγότεροι σε σχέση με τους περισσότερους που αγοράζουν χοιρινό» είπε.

Οι τιμές του χοιρινού όπως είπε ο πρόεδρος των κρεοπωλών ποικίλουν και εξαρτώνται απόλυτα από την ποιότητα του κρέατος.

«Η ποιότητα του χοιρινού είναι διαφορετική και μέχρι πέντε κατηγορίες. Δηλαδή μπορεί να ξεκινήσει από 4,5 ευρώ που είναι η σπάλα με κόκκαλο μέχρι 8,5- 9 ευρώ που φτάνει το μπούτι χωρίς κόκκαλο. Εξαρτάται από ποιο σημείο είναι το κομμάτι του κρέατος, την ηλικία του ζώου κλπ», είπε.

Όσον αφορά την ελληνική γαλοπούλα ο κ. Μπαλαμπανίδης ανέφερε ότι υπάρχουν δυο ειδών.

«Η μία είναι η ελευθέρως βοσκής η οποία είναι Ασσήρου, Κομοτηνής, Ξάνθης, Λάρισας που η τιμή της κυμαίνεται από 9 ως 10 ευρώ το κιλό και η άλλη είναι της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής που είναι και πιο διαδεδομένη εδώ στη Βόρεια Ελλάδα και η τιμή της κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 11 ευρώ το κιλό» είπε.Image

kreata

Στα κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης υπάρχει επάρκεια όλων των ειδών των κρεάτων αν και όπως είπε ίσως να παρατηρηθεί έλλειψη γαλοπούλας για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς.

«Φέτος ήταν περιορισμένη η παραγωγή γαλοπούλας καθώς οι πτηνοτρόφοι πήγαν συγκρατημένα φοβούμενοι με το θέμα των ζωοτροφών και των σιτηρών διότι η γαλοπούλα είναι ένα πτηνό που θέλει 9 μήνες για να μεγαλώσει δεν είναι όπως οι κότες. Οπότε κινήθηκαν συγκρατημένα για τον αριθμό των εκτροφών κι ίσως να έχουμε μια έλλειψη στην Πρωτοχρονιά» επισήμανε.

Τέλος, όπως είπε ο πρόεδρος των κρεοπωλών παρότι οι χονδρέμποροι κρεάτων αύξησαν τις τιμές πώλησης τους κατά 30% «εμείς στα κρεοπωλεία κρατήσαμε τις τιμές και τις αυξήσαμε κατά 15% μόνο» .

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial