Σε σταθερά ελεγχόμενα επίπεδα οι εισαγωγές και οι πληρότητες στις κλινικές Covid – Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, προειδοποιούν οι υγειονομικοί

Σημάδια αποκλιμάκωσης εμφανίζει το τελευταίο διάστημα το δημόσιο σύστημα υγείας της Θεσσαλονίκης.

Παρά τον υψηλό αριθμό νέων μολύνσεων που εξακολουθούν να καταγράφονται σε καθημερινή βάση στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια, οι εισαγωγές διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, περίπου 30 με 40 έναντι 50 με 70 το διάστημα του Δεκεμβρίου, ενώ έπειτα από πολύ καιρό οι εφημερίες των νοσοκομείων ολοκληρώνονται με διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο τελευταίο δίμηνο στα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης μειώθηκαν κατά 36% οι νοσηλείες σε απλές κλίνες Covid και κατά 27% οι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν οι αριθμοί της τελευταίας εφημερίας στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που ολοκληρώθηκε χθες το πρωί με 33 εισαγωγές και πέντε από τις συνολικά 25 κλίνες ΜΕΘ ελεύθερες. «Η κατάσταση είναι σταθεροποιημένη σχετικά χαμηλά. Έχουμε άνεση στις ΜΕΘ, ενώ δεν έχουμε καθόλου ασθενείς σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Μάλιστα, αρκετά από τα περιστατικά που νοσηλεύουμε είναι προληπτικά. Έχουμε δηλαδή περιθώριο να βάλουμε και κάποιους που το προηγούμενο διάστημα δεν θα μπορούσαμε να νοσηλεύσουμε», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Παναγιώτης Τουχτίδης.

Ανάλογες είναι οι συνθήκες και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, με τους υγειονομικούς πάντως να τονίζουν ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμό. «Στην τελευταία εφημερία υπήρξαν σημάδια ότι σταθεροποιούνται πτωτικά οι αριθμοί. Είναι σταθερός ο αριθμός αυτών που προσήλθαν για έλεγχο covid, περίπου 120 άτομα, ενώ συγκριτικά με προηγούμενες περιόδους έγιναν λιγότερες εισαγωγές, συνολικά 34. Φαίνεται επίσης πως οι ασθενείς έχουν λιγότερο βαριά νόσηση, γιατί κλείσαμε την εφημερία με δύο κενές κλίνες ΜΕΘ. Θέλει όμως κάποιο χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να δούμε την εκτόνωση, την απομείωση των περιστατικών και σίγουρα έχουμε δρόμο ακόμα. Είναι λάθος να περνάμε το μήνυμα ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Έχουμε χιλιάδες ασθενείς και κάποιοι από αυτούς με τα συνυπάρχοντα νοσήματα καταλήγουν σε διασωλήνωση και στον θάνατο. Βλέπουμε 110 θανάτους και 560διασωληνωμένους. Ακόμη, δηλαδή, σε αυτό που λέμε σκληρά στοιχεία η κατάσταση είναι δύσκολη», ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου, Θανάσης Σιούλης.

Την ίδια εκτίμηση εκφράζει μιλώντας στη Voria.gr o πνευμονολόγος του νοσοκομείου Παπανικολάου και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος. «Το σωστό είναι να μιλήσουμε για σταθερότητα. Γίνονται 30 με 40 εισαγωγές σε κάθε εφημερία. Σε σχέση με τον Νοέμβρη έχουμε μείωση, όμως ο αριθμός δεν είναι μικρός. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας υπάρχει μία σχετική αποκλιμάκωση και πλέον στο Παπανικολάου δεν υπάρχουν περιστατικά εκτός ΜΕΘ, όμως η αποκλιμάκωση αυτή οφείλεται κυρίως στους θανάτους. Συνεχίζουν αρκετά περιστατικά να μένουν για πολύ καιρό, που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη διασπορά και της Δέλτα και φυσικά υπάρχουν πιο βαριά ασθενείς που χρειάζονται και ΜΕΘ», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Καραχρήστο, υψηλός παραμένει ο αριθμός των προσελεύσεων στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων τόσο της Covid, όσο και της κοινής νοσηλείας. «Πολλοί ασθενείς έχουν αφήσει πίσω τον προληπτικό τους έλεγχο. Δεν πήγαν στο νοσοκομείο, γιατί φοβούνται ή δεν είχαμε τη δυνατότητα να τους εξυπηρετήσουμε. Παράλληλα, έχει αποδιοργανωθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όχι μόνο στον δημόσιο τομέα, που ήταν έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένη, αλλά και στον ιδιωτικό, με τους ιδιώτες που έχουν επιστρατευτεί. Καθυστέρησαν, για παράδειγμα, διαγνώσεις καρκίνου και τις συνέπειες θα τις δούμε το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ τόνισε ότι ο κίνδυνος της πανδημίας παραμένει υπαρκτός. «Τα κρούσματα ανεβαίνουν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για την υποπαραλλαγή της Όμικρον. Αυτό που προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα τέλειωσαν, δεν βασίζεται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο. Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη επίσης είναι αυτό για το οποίο προειδοποιούν οι επιστήμονες ότι, δηλαδή, αν πέσουν οι παραλλαγές της Όμικρον, θα ξανανέβει η Δέλτα, που έχει μεν πιεστεί, αλλά δεν έχει σταματήσει να μεταδίδεται στην κοινότητα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα σημάνει το τέλος του ΕΣΥ.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial