Εθνικό Κολυμβητήριο

Την απόλυτη παρακμή βιώνουν καθημερινά εκατοντάδες παιδιά στο Εθνικό Κολυμβητήριο, το οποίο στεγάζεται στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης. Ένα κτίριο που από το 1975 καταγράφει ένδοξες στιγμές -φιλοξενώντας ακόμη και βαλκανικούς αγώνες κολύμβησης- και σήμερα αποτελεί ακόμη μια παρατημένη υποδομή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Με μία σύντομη περιήγηση στα κτήρια όπου αθλούνται καθημερινά εκατοντάδες ανήλικοι, εύκολα διακρίνει κανείς τη μούχλα των εμφανώς επιβλαβών υποδομών, που περικλείονται σε ένα οικοδομικό τετράγωνο, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η υγρασία, τα ετοιμόρροπα φωτιστικά, οι ξεχαρβαλωμένες πλάκες και τα κακοσυντηρημένα υδραυλικά είναι μεταξύ άλλων το καταθλιπτικό απομεινάρι μιας ένδοξης εποχής στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κολυμβητηρίου, προβλήματα τα οποία παραμένουν άλυτα για χρόνια και εξακολουθούν να ανησυχούν γονείς και παιδιά.

«Πληρώνω 60 ευρώ τον μήνα για αυτό εδώ;» διερωτάται μητέρα στο ThessToday.gr, η οποία παρακολουθεί το παιδί της στο αγωνιστικό τμήμα, στην πισίνα των 50 μέτρων. Ένας εγκαταλελειμμένος χώρος, ο οποίος παραμένει με μισή προστατευτική τέντα εδώ και τρία χρόνια, ενώ ένα τμήμα του καλύφθηκε με διαμπερές κάλυμμα, το οποίο δεν προστατεύει ούτε από τη βροχή ούτε από τον ήλιο. «Όταν βρέχει στριμωχνόμαστε όλοι οι γονείς πιο δίπλα, εκεί που είναι το μοναδικό ασφαλές σημείο κάτω από την τέντα», συμπληρώνει, θέτοντας ακόμη και ζήτημα ασφάλειας για τον κορωνοϊό.

Ως επιστέγασμα των προβλημάτων έρχεται να προστεθεί η αποκρουστική μυρωδιά μούχλας και υγρασίας στα αποδυτήρια των ανδρών, αλλά και των γυναικών. Στην πλειονότητά τους οι γονείς, όπως αναφέρουν στο ThessToday.gr, προτιμούν να κάνουν ντουζ τα παιδιά τους στο σπίτι και όχι στο Εθνικό Κολυμβητήριο, ως είθισται, μετά την προπόνηση. «Πάντα έτσι ήταν, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι ακόμη πιο παρατημένο. Τελευταία έγιναν ορισμένα “μπαλώματα” στα ντουζ των ανδρών, αλλά κι αυτά πριν από λίγες ημέρες φαίνεται πως χάλασαν», δηλώνει στο ThessToday.gr ένας 14χρονος αθλητής.

Το Εθνικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης ανέκαθεν είχε το προνόμιο να στεγάζει τρεις δεξαμενές κολύμβησης, δύο κλειστές (μία 25μ. και μία εκμάθησης) και μία ανοιχτή 50μ. κυλικείο, γυμναστήριο και αποδυτήρια. Είναι το μοναδικό κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης που διαθέτει βατήρες καταδύσεων και για να εξυπηρετεί και τους αθλητές των καταδύσεων. Κατά την αυτοψία του ThessToday.gr διαπιστώθηκε ότι οι πισίνες είναι λειτουργικές, ωστόσο αξιοσημείωτο είναι ότι την επιτήρηση των νεαρών αθλητών έχουν αναλάβει από κοινού και φύλακες, για την κάλυψη των εποχικών αναγκών του Αθλητικού Κέντρου. «Δεν είναι όλοι ναυαγοσώστες οι προπονητές, αν γίνει ατύχημα σε λάθος χρόνο, δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε», συμπληρώνει ένας άλλος γονέας στο ThessToday.gr.

Ταυτοχρόνως, εκτός από αθλητές κλασικής κολύμβησης, πόλο, καταδύσεων, καλλιτεχνικής κολύμβησης και τεχνικής κολύμβησης, το Εθνικό Κολυμβητήριο χρησιμοποιούν για τις προπονήσεις τους αθλητές με αναπηρία. Μόνο που, όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση, «το ζεστό νερό στα αποδυτήρια των ΑμεΑ, το βράδυ δεν επαρκεί λόγω υπερκατανάλωσης στα ντουζ».

Δείτε τις φωτογραφίες του ThessToday.gr

Πηγή: thesstoday.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial