Θεσσαλονίκη: Φωταγωγήθηκαν τα πρώτα αρχαία του μετρό στον σταθμό Αγίας Σοφίας

Ανορθώθηκαν και φωτίζονται δύο κίονες και τμήμα της ημικυκλικής πλατείας του 6ου μ.Χ. αιώνα που αποκαλύφθηκαν στις αρχαιολογικές ανασκαφές.

Φωτίζονται σταδιακά οι αρχαιότητες του σταθμού του μετρό στην Αγίας Σοφίας και δημιουργούν μια εντυπωσιακή εικόνα το βράδυ, αναδεικνύοντας τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη κατά τη διάρκεια των ανασκαφών.

Ήδη έχουν ανορθωθεί δύο κίονες, ένας στυλοβάτης και τμήμα της ημικυκλικής πλατείας του 6ου μ.Χ. αιώνα με το εντυπωσιακό κρηναίο οικοδόμημα που αποκαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές του 2017, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινή και δημόσια ζωή της εποχής.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται από την Εφορεία αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο τμήμα πάνω από την οδό Εγνατία για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων σε εκείνο το κομμάτι.

Η πλατεία είχε γύρω της σιγμοειδή στοά-εξέδρα και εκτιμάται ότι κάλυπτε επιφάνεια περίπου 300 τετραγωνικών μέτρων, ενώ δύο θυραία ανοίγματα σε τοίχο οδηγούσαν σε σειρά καταστημάτων.

Το κρηναίο οικοδόμημα, μνημειακών διαστάσεων της ύστερης αρχαιότητας, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα του μετρό και εντοπίστηκε βορειοδυτικά του σταθμού της Αγίας Σοφίας, στη συμβολή του decumanus maximus και cardo του 4ου αιώνα – το διαχρονικό σημερινό σταυροδρόμι Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, όπου οι ανασκαφές έφεραν επίσης στο φως μοναδικά μνημειακά κτιριακά συγκροτήματα με ψηφιδωτά δάπεδα, μαρμάρινες και γύψινες διακοσμήσεις.

Η ανέγερση του κρηναίου ανάγεται στα χρόνια των διαδόχων του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα, συγχρόνως με την ανακατασκευή του μαρμαρόστρωτου δρόμου decumanus, ενώ το μέγεθός του και το ύψος του το καθιστούσαν ορατό από μεγάλη απόσταση. Μετασκευάστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα και παρέμεινε σε χρήση έως και μετά τον 6ο αιώνα.

Η ανοικοδόμησή του μαζί με το κρηναίο του Μπέη Χαμάμ, τρία μόλις τετράγωνα ανατολικότερα, φανερώνει ότι στο β’ μισό του 4ου αιώνα συντελείται στη Θεσσαλονίκη εκτεταμένο πρόγραμμα αστικής αναδιοργάνωσης και εξωραϊσμού στα πρότυπα της αρχαιότητας. Είναι το πέμπτο γνωστό κρηναίο στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από την κρήνη που διατηρείται έξω από το Μπέη Χαμάμ, τρία άλλα μικρότερα έχουν εντοπιστεί στο κέντρο της πόλης: το νυμφαίο σε οικόπεδο της οδού Φιλίππου 91, αυτό στο άγιασμα του Αγίου Ιωάννη, καθώς και η αρχική μορφή της μετέπειτα βυζαντινής κρήνης αγιάσματος στην κρύπτη της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου.

Πηγή φωτογραφιών Thes.gr

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial