Θεσσαλονίκη: Φόβοι για νέα φέσια στα ενοίκια – Πόσο αυξήθηκαν μέσα σε τρία χρόνια

Φωτιά στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των πολιτών βάζουν οι μεγάλες αυξήσεις στα μισθώματα – Τι φοβούνται οι μεσίτες

Φόβους για αύξηση στα φέσια εκφράζουν μεσίτες ακινήτων, την ώρα που οι τιμές ενοικίασης έχουν εκτοξευτεί στα ύψη καθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις τους ενοικιαστές σε αδυναμία προκειμένου να αντε.πεξέλθουν στα μηνιαία έξοδα και παράλληλα στην καταβολή του μισθώματος που για πολλούς εξελίσσεται σε μόνιμο δυσεπίλυτο γρίφο.

Όπως λένε γνώστες της αγοράς ακινήτων στα μέσα του 2.000 το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ήταν στο 84%, ενώ πλέον βρίσκεται στο 73%. Η μείωση της ιδιοκατοίκησης κατά 11 μονάδες μεταφράζεται σε αυξημένη ζήτηση για την ενοικίαση κατοικίας. Το αποτέλεσμα είναι τα ακίνητα προς μίσθωση να περιορίζονται συνεχώς και οι τιμές των διαθεσίμων να τραβούν… την ανηφόρα.

Μάλιστα δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που παρόλο που ο ενοικιαστής τους είναι συνεπής στην καταβολή του μισθώματος ζητούν αύξηση λίγο πριν λήξει το συμβόλαιο προκειμένου να του το ανανεώσουν, ή επικαλούνται την ιδιοκατοίκηση, προκειμένου να τον βγάλουν και να το μισθώσουν, όπως επιθυμούν, σε υψηλότερο ποσό σε νέο εκμισθωτή.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της κτηματαγοράς της Θεσσαλονίκης «το ζήτημα δεν είναι να πετύχεις ένα υψηλό μίσθωμα και μετά από δυο – τρεις μήνες να αρχίσουν οι καθυστερήσεις. Ήδη υπάρχουν περιπτώσεις μισθωμάτων που εκκρεμούν τρεις ή και περισσότερους μήνες. Το γεγονός πως τα προς μίσθωση ακίνητα περιορίζονται συνεχώς σε συνδυασμό και με το γεγονός πως πολλοί ιδιοκτήτες τους τα ανακαινίζουν ή το έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατα ωθούν τις τιμές προς τα πάνω». Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ιδιοκτήτες που χρησιμοποιούν τη μικρή εγγύτητα του ακινήτου τους, όταν υφίσταται, από κάποια στάση του μέτρο προκειμένου να δημιουργήσουν δέλεαρ για τους εν δυνάμει ενοικιαστές, αλλά και για να αυξήσουν την τιμή του μισθώματος.

Εκτοξεύτηκαν οι τιμές το διάστημα 2019-2022

Είναι χαρακτηριστικό πως την περίοδο 2019 – 2022 οι τιμές ενοικίασης στη Θεσσαλονίκη εκτοξεύτηκαν κατά μέσο όρο κατά 25% ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν το εν λόγω ποσοστό.

Ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα παρακάτω:

-Διαμέρισμα στην Άνω Τούμπα 80 τ.μ. το 2019 νοικιαζόταν προς 480 με την τιμή του σήμερα να έχει αυξηθεί κατά 15% αγγίζοντας τα 550 ευρώ.

-Διαμέρισμα στην Πυλαία, 90 τμ το 2019 μισθωνόταν αντί του ποσού των 500 ευρώ και σήμερα καταγράφει αύξηση τιμής που αγγίζει το 24% καθώς διατίθεται προς 620.

-Στην Περαία διαμέρισμα 130 τμ το 2022 νοικιάζεται προς 700 ευρώ όταν το 2019 η τιμή του ήταν στα 500 ευρώ. Η αύξηση στο εξεταζόμενο διάστημα εκτοξεύτηκε κατά 40%.

-Με γρήγορους ρυθμούς κινούνται οι αυξήσεις και στη δυτική Θεσσαλονικη καθώς για ένα διαμέρισμα 100 τμ στο Κορδελιό ο μισθωτής το 2019 δαπανούσε 420 ευρώ. Το 2022 η αύξηση αγγίζει το 19% καθώς πλέον ο ενοικιαστής καταβάλει 500 ευρώ.

Πάνω από 50% του μισθού δαπανούν τα νοικοκυριά σε ενοίκιο, λογαριασμούς

Ενδεικτικά της κατάστασης που βιώνουν οι Έλληνες είναι τα στοιχεία έρευνα της Eurostat σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα, κατατάσσεται πρωταθλήτρια, πρώτη με διαφορά ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης, καθώς οι ενοικιαστές δαπανούν άνω του 50% του εισοδήματός τους για το κόστος της στέγασης (ενοίκιο, λογαριασμούς κοινής ωφελείας, κοινόχρηστα).

Με βάση τα στοιχεία το 62,1% των ενοικιαστών στη χώρα μας δαπανά άνω του 50% του εισοδήματός του για το κόστος στέγασης, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. δεν ξεπερνά το 25% όσων νοικιάζουν το ακίνητο στο οποίο διαμένουν.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial