Θεσσαλονίκη: Γολγοθάς για δικηγόρο με 80% αναπηρία- Παλεύει επί 2,5 χρόνια να βγει στη σύνταξη

Τον δικό του Γολγοθά ανηφορίζει εδώ και δυόμιση χρόνια ο 67χρονος δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη, Μιχάλης Τριανταφυλλίδης. Ο ίδιος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και από το 2020 δίνει κυριολεκτικά μάχη για να καταφέρει να βγει σε αναπηρική σύνταξη, την οποία δικαιούται.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης νόσησε από καρκίνο με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαίο το χειρουργείο αφαίρεσης του ενός νεφρού του. Εκτός αυτού, έχει διαβήτη και καλείται να κάνει ενέσεις ινσουλίνης, ενώ αντιμετωπίζει πρόβλημα στα μάτια, εξαιτίας του οποίου χάνει σταδιακά την όρασή του. Η μετακίνηση για τον 67χρονο αποδεικνύεται δύσκολη διαδικασία, καθώς λόγω της νευροπάθειας που αντιμετωπίζει, το βάδισμά του είναι πολύ δύσκολο.

Ξεκίνησε ο… ανήφορος

Στις 9 Νοεμβρίου του 2020, ο 67χρονος δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη πέρασε για πρώτη φορά από την επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο αξιολογεί ότι έχει 80% αναπηρία. Όπως εξήγησε ο ίδιος στο thestival.gr, από εκείνο το διάστημα πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια χωρίς να έχει εγκριθεί η αναπηρική του σύνταξη και στις 4 Οκτωβρίου του 2022 πέρασε και πάλι από την επιτροπή του ΚΕΠΑ, καθώς η ισχύς της πιστοποίησης ήταν για έναν χρόνο.

Όμως, αυτή τη φορά, η επιτροπή αξιολόγησε ότι ο κ. Τριανταφυλλίδης έχει 70% αναπηρία, μειωμένη κατά 10% σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση. «Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Λες και μειώθηκε η αναπηρία μου», ανέφερε αγανακτισμένος. Μάλιστα, υπέβαλε νέα αίτηση προκειμένου να αξιολογηθεί για τρίτη φορά από το ΚΕΠΑ και στις 9 Δεκεμβρίου του 2022 έλαβε εκ νέου 80% πιστοποιημένη αναπηρία.

Νέα ταλαιπωρία από το Ταμείο Νομικών – «Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν προβλέπεται»

Μπορεί η εξέλιξη αυτή να τον έκανε να αισθανθεί αισιοδοξία ότι ο Γολγοθάς τελειώνει, ωστόσο το Ταμείο Νομικών (ΤΑΝ) στο οποίο έπρεπε να διαβιβαστεί η απόφαση του ΚΕΠΑ για να προχωρήσει η διαδικασίας έκδοσης της αναπηρικής του σύνταξης, τον έβαλε σε νέα περιπέτεια.

Ο Θεσσαλονικιός δικηγόρος κατέθεσε αίτηση στο ΤΑΝ στις 31 Ιανουαρίου 2023, έχοντας πιστοποιημένη αναπηρία 80%. Όμως, η απάντηση που έλαβε κυριολεκτικά τον άφησε άφωνο. «Στις 9/6/2023 θα ξαναπεράσω από επιτροπή γιατί στην τελευταία πιστοποίηση δεν διευκρινιζόταν ότι δεν μπορώ να εργαστώ σαν δικηγόρος λόγω της αναπηρίας μου. Έγραφε ότι έχω αναπηρία 80%. Τους είπα: είναι δυνατόν να είμαι 80% ανάπηρος για μία δουλειά και για τη νομική να μην είμαι; Αυτό ήταν κάτι που ζητήθηκε από το ΤΑΝ. Τίποτα από όλα αυτά δεν προβλέπεται. Έπρεπε να έχω πάρει σύνταξη εδώ και 2,5 χρόνια. Ήδη από την πρώτη πιστοποίηση», δήλωσε ο 67χρονος.

«Είμαι εδώ και ενάμιση χρόνο ανασφάλιστος – Πληρώνω 580 ευρώ τον μήνα μόνο για τα φάρμακά μου»

Ο ανήφορος για τον Μιχάλη Τριανταφυλλίδη δεν σταματά εδώ. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο θεωρείται ανασφάλιστος, με αποτέλεσμα να πληρώνει από την τσέπη του το κόστος των φαρμάκων που του χορηγούνται, τις ινσουλίνες αλλά και κάθε εισαγωγή στα νοσοκομεία της χώρας.

«Είμαι εδώ και ενάμιση χρόνο ανασφάλιστος, παρά του ότι είναι όλα πληρωμένα και δεν χρωστάω τίποτα. Είμαι στο μεσοδιάστημα για σύνταξη. Διαγράφηκα υποχρεωτικά από το ταμείο μου, έχω κλείσει τα βιβλία μου στην εφορία και έτσι είμαι στη δύσκολη θέση να πληρώνω 580 ευρώ τον μήνα, το κόστος των φαρμάκων μου και της ινσουλίνης. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να κάνω ενέσεις στα μάτια μου γιατί κοστίζουν 1.300 ευρώ η μία και πρέπει να τις κάνω κάθε 40 μέρες. Έτσι, χάνω κι άλλο την όρασή μου, με την απώλεια στα μάτια μου να είναι 65% αι 72%. Ως ανασφάλιστος, για να κάνω την ένεση, μου δίνουν ημερομηνία για Μάρτιο του 2024 από το νοσοκομείο. Με βοηθάει όσο μπορείς ένας αδελφικός φίλος που είναι οφθαλμίατρος», εξομολογήθηκε ο δικηγόρος.

Επιθυμία του κ. Τριανταφυλλίδη είναι μόλις τελειώσουν οι περιπέτειές του, να ακολουθήσει τον δρόμο της Δικαιοσύνης προκειμένου να δικαιωθεί για την καθυστέρηση όλα αυτά τα χρόνια, στην έκδοση της αναπηρικής του σύνταξης.  «Ό,τι βρω θα το χρησιμοποιήσω εναντίον τους», τόνισε.

«Ζω ως ζήτουλας»

Προκειμένου να καλύπτει τα έξοδα των αναγκών του, ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης δέχεται την οικονομική στήριξη της αδερφής και της συζύγου του.

«Ζω με τις βοήθειες της αδερφής  μου και της γυναίκας μου. Ζω ως ζήτουλας. Βλέπουν και αυτοί τι τραβάω. Ελπίζω να βγει άκρη αυτή τη φορά. Το ΤΑΝ δεν μου έδωσε καμία εφησυχαστική απάντηση», υποστήριξε.

Λόγω της αναπηρίας που αντιμετωπίζει ο δικηγόρος, πριν από δύο μήνες, στην προσπάθειά του να μετακινηθεί, έπεσε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η νοσηλεία του στο νοσοκομείο για δύο μήνες, κόστος το οποίο πλήρωσε ο ίδιος. «Πλήρωσα μονομιάς τις οφειλές μου στα ταμεία, για να μη χρωστάω. Δεν φεύγει η ρετσινιά του ανασφάλιστου», είπε.

Η επιστολή στον Χατζηδάκη και η ντροπή για την οποία κανείς δεν ντράπηκε

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τριανταφυλλίδης δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια και προσπαθεί μέχρι και σήμερα να βρει το δίκιο του, έτσι ώστε να του καταβληθεί επιτέλους η αναπηρική του σύνταξη.

Πρόσφατα, αποφάσισε να στείλει μία επιστολή στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, μέσω της οποίας του γνωστοποιεί όλες τις ενέργειες που έχει κάνει αλλά και την ατελείωτη περιπέτεια που ζει καθημερινά προκειμένου να λάβει τη σύνταξή του.  «Η επιστολή στάλθηκε προσωπικά στον κ. Χατζηδάκη και δεν έλαβα καμία απάντηση. Μίλησα με πολιτικούς και υπουργούς. Μου είπαν ότι είναι ντροπή και θα το δουν. Θα το αναλάβουν δήθεν προσωπικά και ακόμη το αναλαμβάνουν», ανέφερε.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης επικοινώνησε και με τον υφυπουργό Εργασίας, αρμόδιο για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτη Τσακλόγλου, τον οποίο -όπως είπε- γνωρίζει από τα φοιτητικά του χρόνια. «Ζητώ να μου δοθεί η σύνταξή μου. Είχα μιλήσει με τον κ. Τσακλόγλου και του το είπα ανοιχτά. Θέλω τη σύνταξή μου. Να μπορώ να δω την εγγονή μου που είναι στα Χανιά. Έγινε δύο χρονών και δεν μπορώ να τη δω. Δεν ζητώ τίποτε άλλο», του είπε.

Τέλος, ο 67χρονος δικηγόρος αποκάλυψε ότι υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες υποθέσεις όπως η δική του, με ανθρώπους που παλεύουν να βγουν στη σύνταξη, ενώ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και παρότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει όντως επιτευχθεί επίσπευση σχετικών διαδικασιών, υπάρχουν παραδείγματα σαν κι αυτά, τα οποία θα έπρεπε να μας κινητοποιούν άμεσα.

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial