Ανοχύρωτα απέναντι σε πυρκαγιές και έκτακτα περιστατικά κρίνονται τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, με τον κορωνοϊό να έχει «φρενάρει» εδώ και δύο χρόνια ασκήσεις ετοιμότητας για την εκπαίδευση του προσωπικού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Με εξαίρεση το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» -το οποίο διαθέτει το πληρέστερο πρωτόκολλο πυρασφαλείας- τα περισσότερα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη πιθανότατα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε περιστατικά όπως το χθεσινό, στο Παπανικολάου, που κόστισε τη ζωή δύο ανθρώπων και κατέληξε σε τραγωδία.

Τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα (ΑΧΕΠΑ, Γεννηματάς, Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου) φιλοξενούν χιλιάδες ασθενείς -covid και μη- ενώ απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους, οι οποίοι είδαν την επέλαση της πανδημίας να τους στερεί βασική εκπαίδευση στην αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων και των πυρκαγιών.

Το ThessToday.gr συνέλλεξε στοιχεία για τους βαθμούς ετοιμότητας που βρίσκονται τα εν λόγω νοσοκομεία, με το «Παπαγεωργίου» να αποτελεί εξαίρεση του κανόνα, καθώς είναι η μοναδική νοσηλευτική δομή που διαθέτει το πιο ολοκληρωμένο σύστημα πυρασφάλειας και σχέδιο ετοιμότητας.

Κετικίδης – Γεννηματάς: «Κανένας θάλαμος δεν διαθέτει σύστημα ανίχνευσης ή πυρασφάλεια»

Ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης, εργαζόμενος στο «Γεννηματάς» τονίζει στο ThessToday.gr ότι στο νοσοκομείο υπάρχει σύστημα πυρασφάλειας, αλλά μόνο στους κοινόχρηστους χώρους. «Δεν υπάρχει στους θαλάμους και σε καμία κλινική, ούτε καν στην covid. Και το σύστημα πυρασφάλειας σε γενικούς διαδρόμους τοποθετήθηκε στις αρχές του 2000, μετά από αρκετή πίεση από το σωματείο εργαζομένων, αλλά δυστυχώς οι διοικήσεις κοιτάνε μόνο τα έργα βιτρίνας και όχι υποδομών. Αυτή η προσπάθεια είναι ημιτελής», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι «ναι μεν γίνονται συντηρήσεις, αλλά ως εκεί».

Τζελέπης – Ιπποκράτειο: «Η ασφάλεια είναι σημαντική για τα νοσοκομεία»

Την άποψη ότι «η ασφάλεια στα νοσοκομεία πρέπει να ελέγχεται από εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και όχι του ιδιωτικού» εξέφρασε στο ThessToday.gr το μέλος του σωματείου εργαζομένων του «Ιπποκράτειου», Χρήστος Τζελέπης, υπογραμμίζοντας ότι η προστασία των νοσηλευτικών δομών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις διοικήσεις. «Είναι μεγάλο ζήτημα για τα νοσοκομεία η ασφάλεια. Θεωρώ ότι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στα συγκεκριμένα τμήματα πρέπει να είναι του δημόσιου τομέα και όχι του δημοσίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν στο ThessToday.gr υγειονομικές πηγές του νοσοκομείου, στους περισσότερους χώρους δεν έχουν τοποθετηθεί συστήματα ασφαλείας, πλην των ανακαινισμένων.

ΑΧΕΠΑ: Στα… σκαριά σχέδιο για την πυροπροστασία

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΑΧΕΠΑ η πυρασφάλεια είναι ένα μεγάλο θέμα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το στάδιο της μελέτης και της ανάθεσης, που έχει ήδη προχωρήσει, για τη δημιουργία ενός γενικού σχεδίου πυροπροστασίας σε όλα τα κτήρια.

Πληροφορίες του ThessToday.gr αναφέρουν ότι όλα τα καινούρια κτήρια είναι ενισχυμένα με συστήματα πυρασφάλειας, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για παλαιότερες υποδομές του νοσοκομείου.

Σχετικά με τις υπάρχουσες δικλείδες ασφαλείας, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι όλα τα μέτρα που ελήφθησαν στις εγκαταστάσεις οξυγόνου, πραγματοποιήθηκαν με την ασφαλέστερη διαδικασία, από εξειδικευμένους επαγγελματίες και εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλα τα προηγμένα κράτη και σε καινούρια νοσοκομεία, τηρώντας όλους τους όρους της ασφάλειας, ενώ υποστηρίζουν ότι ήδη υπάρχει ένας πολύ σημαντικός βαθμός ασφαλείας.

Παπαγεωργίου: Ένα «οχυρωμένο» νοσοκομείο αλλά χωρίς τακτική εκπαίδευση

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Τουχτίδης, βεβαίωσε ότι το νοσοκομείο περνάει τακτικούς ελέγχους πυρασφάλειας, διαθέτει πυροσβεστικές φωλιές και πυροσβεστήρες σε κοντινές αποστάσεις, ενώ εξ’ αρχής υπάρχουν τοποθετημένοι αναπνευστήρες για τους καπνούς, καθώς ήταν προαπαιτούμενο για να πάρει οποιαδήποτε έγκριση μελέτης. Παρ’ όλα αυτά, η εκπαίδευση του προσωπικού είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

«Παρατηρούμε ότι οι πυροσβεστήρες αναγομώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά έχουμε έλλειμμα όσον αφορά στην εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς λόγω κορωνοϊού έχει σταματήσει η όποια άσκηση γινόταν στο παρελθόν, με αποτέλεσμα τα τελευταία τρία χρόνια να μην έχει πραγματοποιηθεί σχετική άσκηση. Εκεί υπάρχει ένα ζητούμενο, αλλά έχουμε σκοπό μέσα στον μήνα να κάνουμε μια επαφή με την Πυροσβεστική και να ορίσουμε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης. Φυσικά, διανέμουμε συνεχώς οδηγίες χρήσης πυροσβεστήρων, τουλάχιστον όσον αφορά στην πρώτη αντιμετώπιση πυρκαγιάς, προκειμένου το προσωπικό να γνωρίζει πώς να τους χειριστεί μέχρι να έρθει η ομάδα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση», επεσήμανε ο κ. Τουχτίδης.

Ποιο πρωτόκολλο ακολουθείται

Όπως εξήγησε, το πρωτόκολλο που ακολουθείται είναι αρχικά η άμεση χρήση του αναπνευστήρα τοπικά στο σημείο, η ειδοποίηση του εφημερεύοντος νοσηλευτή που κινεί όλη τη διαδικασία αναφορικά με την ιεραρχία του νοσοκομείου και την Πυροσβεστική και στη συνέχεια η απομάκρυνση όλων των υπολοίπων ασθενών από τον χώρο -ή τουλάχιστον από εκεί όπου βρίσκεται η εστία φωτιάς. «Όσο πιο τυποποιημένες είναι οι διαδικασίες που εφαρμόζονται, τόσο θα εντοπίζονται πιθανές παραλείψεις, ενώ εξοικειώνεται και το προσωπικό σε μια κατάσταση που επικρατεί ο πανικός για το πώς θα δράσει σταδιακά και μεθοδευμένα, έγκαιρα και καίρια», τόνισε ο κ. Τουχτίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην κλινική covid, όπως και σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου, υπάρχει σύστημα πυρανίχνευσης.

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: «Τα περισσότερα νοσοκομεία, με εξαίρεση τα καινούργια, δεν διαθέτουν συστήματα πυρασφάλειας»

Μία επικίνδυνη κατάσταση στα νοσοκομεία περιγράφει, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. «Τα περισσότερα νοσοκομεία, με εξαίρεση τα καινούργια, δεν διαθέτουν συστήματα πυρασφάλειας, δηλαδή συναγερμό που να ειδοποιεί για πυρκαγιά και να ανοίγουν οι κρουνοί. Και γι’ αυτόν τον λόγο δεν διαθέτουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ThessToday.gr, εντοπίζοντας το πρόβλημα στην έλλειψη κονδυλίων.

«Οι διοικήσεις χρειάζονται χρήματα από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να κατασκευαστεί αυτό το σύστημα. Εάν το κονδύλι είναι συγκεκριμένο, δεν μπορεί η διοίκηση να αποφασίσει να διαθέσει χρήματα στο σύστημα πυρασφάλειας. Κάποια νοσοκομεία έχουν σε ορισμένους χώρους, αλλά δεν έχουν σε άλλους. Το Παπαγεωργίου και το Αττικόν έχουν σύστημα πυρασφάλειας. Επίσης, στο ΚΑΤ είχαμε ασθενή που απανθρακώθηκε από πυρκαγιά», εξήγησε ο κ. Γιαννάκος και συνέχισε: «Τα νοσοκομεία πρέπει να συστήνουν εκπαιδευμένες ομάδες πυρασφάλειας για να είναι σε ετοιμότητα ώστε να παρέμβουν. Στο Παπανικολάου δεν έγινε τίποτα. Οι ασθενείς ήταν εγκλωβισμένοι μέσα και οι υπόλοιποι ήταν κλεισμένοι απ’ έξω και περίμεναν την Πυροσβεστική. Έπρεπε να υπάρξει μια ομάδα πυρασφάλειας, που θα έχει οριστεί στις ασκήσεις που πραγματοποιούνται, ώστε να τρέξει στη φωτιά. Αντίθετα, περίμεναν απ’ έξω την Πυροσβεστική. Επρόκειτο για ασθενείς με covid που έχουν πνευμονοπάθεια και δέχονταν όλοι υποστήριξη με οξυγόνο, οι οποίοι επί 45 λεπτά εισέπνεαν καπνό».

Όπως επεσήμανε, είναι επιτακτική ανάγκη να διατεθούν χρήματα στα νοσοκομεία για να αποκτήσουν συστήματα πυρασφάλειας και να έχουν σχετικό πιστοποιητικό, φέρνοντας ως παράδειγμα το νοσοκομείο «Γεννηματάς», που πριν από 3-4 χρόνια, διέθεσε αρκετές χιλιάδες ευρώ για να βάλει πυρασφάλεια σε μεγάλο μέρος του. Αντίθετα, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννάκος, στο Ιπποκράτειο μπορεί να υπάρχει σύστημα πυρασφάλειας στους ανακαινισμένους χώρους, αλλά όχι στους παλιούς.

«Στα περισσότερα νοσοκομεία υπάρχουν πυροσβεστήρες που έχουν λήξει, είναι απογοητευτικό. Παρόλο που υποστήριζαν στο παρελθόν ότι θα τα φτιάξουν, το θέμα ξεχάστηκε. Είναι λάθος των διοικήσεων που τα νοσοκομεία δεν πραγματοποιούν ασκήσεις ετοιμότητας», τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Πηγή: thesstoday.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial