Τι ζητούν επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης – Φοβούνται λουκέτα παρά τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα – Το ράλι της ενέργειας είναι αγκάθι

Αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος ενέργειας είναι οι επιχειρηματίες της εστίασης που, παρά την επιστροφή στη μερική κανονικότητα (απελευθέρωση ωραρίου και επαναφορά μουσικής) από την προηγούμενη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου, εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι για το πώς θα κατορθώσουν να κρατηθούν στην επαγγελματική ζωή. Τα λουκέτα, αν και φοβίζουν, δεν είναι απλά ένα σενάριο αλλά πραγματικότητα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επιχειρήσεων του κλάδου που πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, όπως έχει γράψει η Voria.gr, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και τα συσσωρευμένα χρέη.   

Πώς κινήθηκε η εστίαση την πρώτη εβδομάδα επιστροφής στη μερική κανονικότητα

Η κίνηση στην εστίαση την πρώτη εβδομάδα της επιστροφής της στη μερική κανονικότητα ήταν «η αναμενόμενη», όπως εξηγεί, μιλώντας στη Voria.gr, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης. Η κίνηση τις καθημερινές ήταν υποτονική με σαφώς πολύ καλύτερες ημέρες την Παρασκευή και το Σάββατο. Αρκετές ήταν βέβαια οι επιχειρήσεις και ειδικά τα μπαράκια, που παρά την επαναφορά της μουσικής και της απελευθέρωσης του ωραρίου κατέβασαν ακόμη και το Σάββατο πολύ νωρίτερα τα ρολά τους, από ό,τι συνήθως, καθώς η κίνηση ήταν περιορισμένη.  

Το ράλι της ενέργειας αγκάθι για την εστίαση   

Η περιορισμένη κίνηση σε συνδυασμό με τα «καυτά» τιμολόγια του ρεύματος, που μόνο πονοκέφαλο προκαλούν, αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την εστίαση.

Είναι χαρακτηριστικό πως εστιατόριο που πριν ξεκινήσει το ράλι ανατιμήσεων στην ενέργεια πλήρωνε 1.400 ευρώ το δίμηνο στη ΔΕΗ, πλέον καλείται να καταβάλει 3.600 ευρώ.  Αντίστοιχες είναι οι περιπτώσεις των περισσότερων επιχειρήσεων της εστίασης που καλούνται να πληρώσουν υπερδιπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος έναντι του προηγούμενου διαστήματος. «Η επιδότηση στα τιμολόγια του ρεύματος είναι απειροελάχιστη. Δεν αποτελεί ουσιαστική στήριξη» λέει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης.

Τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος πυροδοτούν, όπως επισημαίνει ο κ. Επιτροπίδης, και τα θερμαντικά σώματα που είναι απαραίτητα, πλέον, καθώς δεν είναι λίγοι οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι δεν επιτρέπεται λόγω των περιοριστικών μέτρων να εισέλθουν στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης, με αποτέλεσμα να κάθονται, παρά το τσουχτερό κρύο, στους εξωτερικούς χώρους.

«Θα πρέπει να επιτραπεί σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι να εισέρχονται με rapid test στο εσωτερικό των χωρών της εστίασης» τονίζει ο κ. Επιτροπίδης επισημαίνοντας πως με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει η δυνατότητα να μν λειτουργούν τα θερμαντικά σώματα στους εξωτερικούς χώρους. «Θα είναι έμμεσα μια βοήθεια» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Επιτροπίδης.

Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επιχειρηματίες του χώρου που οφείλουν ενοίκια, ακόμη και επτά μηνών, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις, εξαιτίας και της μειωμένης κίνησης, που είναι απόρροια των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial