Κορωνοϊός – Νέα μέτρα – Τι αλλάζει από Δευτέρα σε παιδότοπους, συνέδρια και εκθέσεις | tovima.gr

Με το βλέμμα στραμμένο στις Απόκριες οι ιδιοκτήτες των παιδότοπων στη Θεσσαλονίκη, αναμένουν φέτος τα παιδιά να γεμίσουν με χαμόγελα τους χώρους τους μετά από δύο χρόνια ακύρωσης κάθε αποκριάτικης εκδήλωσης λόγω της πανδημίας η οποία οδήγησε 20 επιχειρήσεις σε λουκέτο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Το ενδιαφέρον των γονέων για τα αποκριάτικα πάρτι έχει εκδηλωθεί καθώς πλησιάζει η Τσικνοπέμπτη με την πρόεδρο της Ένωσης Παιδότοπων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Θεσσαλονίκης, Ιρένε Βήττα Βαβούσκου να αισιοδοξεί για την κινητικότητα των επιχειρήσεών τους. «Οι δύσκολες μέρες του κορωνοϊού αρχίζουν να φεύγουν σιγά σιγά. Βλέπουμε τις πρώτες ακτίδες φωτός για τα καταστήματά μας μετά από δύο χρόνια σχεδόν παύσης λειτουργίας τους. Υπάρχει ενδιαφέρον από γονείς για πάρτι όπως και για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Ωστόσο, αυτή η αισιοδοξία δεν περνά ακόμη στα ταμεία μας αφού εξακολουθούμε να είμαστε στα τάρταρα αγγίζοντας το 15% των εσόδωνΗ χαλάρωση των μέτρων μας ευνοεί αλλά με πιο αργούς ρυθμούς», ανέφερε στο ThessToday.gr.

Οι φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις σε παιδότοπους θα διαρκέσουν από την Τσικνοπέμπτη μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «το να φορέσει το παιδί την αγαπημένη του αποκριάτικη στολή, να πάει σε παιδότοπο με αποκριάτικη εκδήλωση και να βρει άλλα παιδιά να διασκεδάσει είναι η νέα πραγματικότητα. Οι γονείς έχουν πλέον κουραστεί, όπως και τα παιδιά να μένουν εγκλωβισμένα στο σπίτι. Η ανάγκη για ψυχαγωγία είναι ορατή».

Πώς λειτουργούν οι παιδότοποι

Ωστόσο, λόγω των υγειονομικών μέτρων, οι παιδότοποι λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους και νοσήσαντες σε κλειστούς χώρους το οποίο, όπως είναι αναμενόμενο, περιορίζει τον αριθμό των πελατών το οποίο μπορεί να μην ξεπερνά το 40%. Ακόμη και ο περιορισμός των ατόμων στον χώρο επηρεάζει σημαντικά τον αριθμό των πελατών. Η επισκεψιμότητα είναι εντονότερη το Σαββατοκύριακο ενώ ελάχιστες είναι οι επισκέψεις τις καθημερινές. «Τα μέτρα αυτά κρατούν χαμηλά τα έσοδά μας αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα», τόνισε η κα. Βαβούσκου.

Οι καλές μέρες λειτουργίας στους παιδότοπους εξαρτάται από επιχείρηση σε επιχείρηση σύμφωνα με την ίδια. Στη Θεσσαλονικη, οι παιδότοποι δουλεύουν παράλληλα με το σχολείο καθώς τα πάρτι πραγματοποιούνται όταν είναι ανοιχτά. «Οι ανοιχτοί χώροι πηγαίνουν πολύ καλά τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ στον δικό  μου χώρο οι καλύετροι μήνες λειτουργίας ήταν ο Νοέμβριος και ο Φεβρουάριος. Ωστόσο, το ποσοστό δεν είναι τέτοιο ώστε να ανταποκρίνεται στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας», επισήμανε.

Λουκέτο σε 20 παιδότοπους 

Η πανδημία, δυστυχώς, επέφερε αρνητικές συνέπειες στους επαγγελματίες του κλάδου με αποτέλεσμα από τα 80 καταστήματα παιδότοπων στο νομό Θεσσαλονίκης να έχουν βάλει ήδη λουκέτο οι 20 επιχειρήσεις. «Η οικονομική κατάσταση ακόμη δεν έχει βελτιωθεί. Χρειάζονται οι επαγγελματίες του κλάδου λίγη ακόμη βοήθεια και ώθηση από το κράτος ώστε να καταφέρουν να ορθοποδήσουν ξανά μετά από δύο χρόνια σημαντικού πλήγματος. Πίσω από έναν παιδότοπο υπάρχουν οικογένειες, εργαζόμενοι, προμηθευτές που τρέφονται από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.  Για τα δύο χρόνια σχεδόν που ήμασταν κλειστά, πληρώναμε για μεγάλο χρονικό διάστημα το 60% των ενοικίων ενώ δεν είχαμε πελάτες», δήλωσε με δυσαρέσκεια η πρόεδρος.

Πηγή: thesstoday.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial